Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin asunnossa on virhe?

Jos myyjä ei voi korjata virhettä, ostajalla on oikeus vaatia hinnanalennusta

Koti
 
Kimmo Räisänen
Tämän espoolaisen taloyhtiön rakennusvirheistä on vielä lähes 60 korjaamatta.
Tämän espoolaisen taloyhtiön rakennusvirheistä on vielä lähes 60 korjaamatta. Kuva: Kimmo Räisänen

Asuntokauppalain mukaan asunnossa on virhe, jos se ei vastaa sovittua eikä säännöksissä tai määräyksissä asetettuja vaatimuksia.

Asunnon tulee olla rakennettu asianmukaisista materiaaleista ammattitaitoisesti ja huolellisesti hyvän rakennustavan mukaan. Asunto ei myöskään saa aiheuttaa haittaa terveydelle.

Jos myyjä ei voi korjata virhettä, ostajalla on oikeus vaatia hinnanalennusta. Hinnanalennus täytyy neuvotella myyjän kanssa tapauskohtaisesti.

Hinnanalennusta määriteltäessä tulee ottaa huomioon virheen merkitys asunnon käyttöarvon, ulkonäön ja vaihtoarvon kannalta.

Ostajalla on myös oikeus pidättäytyä kauppahinnan maksusta virheen takia. Pidätettävän määrän pitää vastata sitä arvoa, johon ostajalla on oikeus virheen perusteella.

Viime kädessä ostajalla voi olla oikeus kaupan purkamiseen. Ostaja voi purkaa kaupan, jos sopimusrikkomus on olennainen eikä virhettä voida oikaista.

Jos seinä tulee vastaan, kannattaa ensin olla yhteydessä kuluttajaoikeusneuvojaan. Hän antaa maksutta apua reklamaation tekoon ja voi yrittää sovitella riitaa vastapuolen kanssa.

Jos kuluttajaoikeusneuvojan vinkit eivät auta, voi tehdä valituksen kuluttajariitalautakuntaan. Se käsittelee maksutta kuluttajien ja palveluntarjoajien riita-asioita.

Valitusruuhkan vuoksi käsittelyajat ovat pitkiä: vastausta saattaa joutua odottamaan jopa pari vuotta.

Tämän vuoden alussa voimaan tuli säännös, jonka mukaan uusiin valituksiin tulisi saada ratkaisu 90 päivän sisällä siitä, kun asian ratkaisemisen kannalta tarpeellinen aineisto on koossa. Ohjeita pitää kuitenkin ensin kysyä kuluttajaneuvojalta.

Jos riita-asia tuntuu selkeältä ja on valmis ottamaan kuluriskin, asian voi viedä tuomio-istuimen ratkottavaksi.

Omaa selustaa voi varmistaa hankkimalla ensin pätevän ja puolueettoman asiantuntijaselvityksen. Apua saa esimerkiksi htt-tavarantarkastajilta.

Kuluttajaoikeusneuvoja, p. 029 553 6901, ma–pe kello 9–15.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!