Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaiset taloyhtiöt käyvät sitkeää sotaa rakennusliikettä vastaan: ”He yrittävät väsyttää meidät”

Espoolaiset taloyhtiöt liittoutuivat rakennusliikettä vastaan, jotta uudistalojen virheet saataisiin korjattua.

Koti
 
Kimmo Räisänen
Timo Haukilahti suosittelee uudiskohteesta asuntoa ostavaa pyrkimään hallitukseen ja vaihtamaan rakennusliikkeen valitseman isännöitsijän. Mahdolliset rakennusvirheet kannattaa etsiä pätevän ja puolueettoman asiantuntijan kanssa.
Timo Haukilahti suosittelee uudiskohteesta asuntoa ostavaa pyrkimään hallitukseen ja vaihtamaan rakennusliikkeen valitseman isännöitsijän. Mahdolliset rakennusvirheet kannattaa etsiä pätevän ja puolueettoman asiantuntijan kanssa. Kuva: Kimmo Räisänen

Varokaa!

Suojakaide vapisee vimmatusti, kun siitä yrittää ottaa kiinni. Muttereita ei ole kiinnitetty kunnolla, sanoo Asunto-osakeyhtiö Espoon Emilian hallituksen puheenjohtaja Timo Haukilahti ja näyttää yhtä irtonaista.

Olemme matkalla kahdeksankerroksisen talon katolle, jonne kiivetään huoltoluukun kautta ja kuljetaan ilmanvaihtohuoneen läpi.

Lattialle on kuivunut kellertävää mönjää. Haukilahti kertoo, etteivät lattian kaadot ole kunnossa. Tilassa tapahtui vuotovahinko, ja jäähdytyslaitteissa käytettävää glykolia pääsi valumaan pitkin porrashuonetta.

Katolla Haukilahti esittelee sihtejä, jotka estävät lehtiä ja muita irtoroskia tukkimasta kattokaivoa. ”Sihdit olivat irti. Yksi syksy tällaisia lensi myrskytuulella kahdeksan kerrosta alaspäin lasten leikkipaikan viereen. Onneksi ketään ei ollut alla.”

Espoolaiset taloyhtiöt taistelevat kimpassa rakennusliikettä vastaan, jotta virheet saataisiin korjattua
Espoolaiset taloyhtiöt taistelevat kimpassa rakennusliikettä vastaan, jotta virheet saataisiin korjattua
Rakennusliikkeet tekevät uudiskohteissa samoja virheitä vuodesta toiseen, ja reklamaatioita tehdään enemmän kuin koskaan. Mitä tavallinen ihminen voi tehdä? No ainakin voi etsiä saman rakennusliikkeen rakentamia muita taloyhtiöitä ja alkaa taistella yhdessä virheiden korjaamiseksi, kertoo espoolaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Haukilahti. Toimittaja: Sami Takala, kuvaus ja leikkaus: Kimmo Räisänen.

Nämä ovat esimerkkejä liki kuudestakymmenestä rakennusvirheestä, joita pari vuotta sitten valmistuneessa kerrostaloyhtiössä on. Suuri osa virheistä on yhä korjaamatta.

”Kuvaavaa on, että taloa rakennettiin 14 kuukautta, ja vikoja on korjattu nyt yli kaksi kertaa kauemmin”, Haukilahti sanoo.

Hänen taloyhtiönsä on ryhtynyt taistelemaan oikeuksistaan neljän muun espoolaisen taloyhtiön kanssa vaihtamalla tietoja rakennusvirheistä. Lisäksi asukkaat kertovat kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa: rohkaisevat ja neuvovat toisiaan.

Taloyhtiöt ovat tehneet omat valituksensa kuluttajariitalautakuntaan. Tiedonvaihtoyhteistyö hallitusten kesken on auttanut selvittämään, mitä virheitä on tehty järjestelmällisesti.

”Toisten kokemuksista on ollut hyötyä. Jos yhdessä yhtiössä korjataan, muidenkin on helppoa lähteä vaatimaan korjauksia.”

Kimmo Räisänen
Kattokaivon sihdit jäivät kiinnittämättä, ja ne lensivät myrskytuulella lasten leikkipaikalle.
Kattokaivon sihdit jäivät kiinnittämättä, ja ne lensivät myrskytuulella lasten leikkipaikalle.

Haukilahden mukaan rakennusliikkeet viivyttelevät virheiden korjaamisessa tahallaan.

”Mitään ei kiistetä, mutta mitään ei myöskään tapahdu. He yrittävät väsyttää meidät. Vielä ei ole mennyt jakeluun, miksi rakennusliike vitkuttelee, vaikka vakuudet pysyvät pankin holvissa, kunnes osapuolet ovat sitä mieltä, että virheet on korjattu.”

Hän uskaltaa puhua omalla nimellään, koska ei pelkää, että tiedot rakennusvirheistä laskisivat asuntojen arvoa.

”Asia on juuri päinvastoin. Kun olemme dokumentoineet, että kaikki virheet on korjattu, huomattavasti halvempia ovat ne kämpät, joissa virheitä ei ole korjattu. Tämä on omaisuudesta huolehtimista.”

Kimmo Räisänen
Saunaosaston ulko-ovi ei mennyt lukkoon, ja lukosta puuttui useita ruuveja. Enää puuttuu yksi.
Saunaosaston ulko-ovi ei mennyt lukkoon, ja lukosta puuttui useita ruuveja. Enää puuttuu yksi.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Veikko Vaikkinen nyökyttelee vieressä. Hänkin ihmettelee, miksi suomalaiset arastelevat puhua rakennusvirheistä.

”Jos autossa on vikaa, siitä varmasti valitetaan. Asuntojen virheistä ollaan hiljaa, vaikka asunnot ovat paljon kalliimpia.”

Molemmat kaipaavat avoimuutta rakennusalalle. Nyt sitä ei heidän mielestään ole. Kaksikon mukaan rakennusliikkeiden pitäisi ottaa oppia esimerkiksi juuri autoliikkeistä.

”Jos Volkkarissa jää kahva käteen, se laitetaan välittömästi kuntoon tai muuten alkaa huuto”, Haukilahti sanoo.

Haukilahti kaipaisi myös asiakaskommentteja nettiin. ”Jos ostaa elektroniikkaa verkkokaupasta, tuotteiden alla näkee kehut ja haukut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!