Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukijat kertovat kokemuksiaan rakennusvirheistä: ”Meitä nöyryytettiin ja syyllistettiin”

HS:n lukijat kertovat kokemuksiaan rakennusvirheistä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Pete Aarre-Ahtio
Kuvan kerrostalo ei liity juttuun.
Kuvan kerrostalo ei liity juttuun. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

”Ratkaisu hankevirheisiin on sakkojen rakenteellinen ja määrällinen nosto. Sakot ovat niin pieniä, että ne edesauttavat huonoa laatua, viivästymisiä, vastuunpakoa ja lakimiesten työllisyyttä. Ilman sopimusta ja erityisiä sakkoehtoja olisimme jääneet nuolemaan näppejämme: rakennuttaja ehdotti sakoksi 1 700 euroa. Päädyimme kuitenkin kompromissiin, noin 40 000 euroon.”

Omakotitaloasukas, Espoon Muurala

”Ostimme uudiskohteen ja reklamoimme noin sadasta virheistä. Kalliimmat korjaukset jätettiin tekemättä. Valitin kuluttajariitalautakuntaan, minkä jälkeen rakennusliike haastoi oikeuteen.

Käräjäoikeus ehdotti sovittelua. Pitkän väännön jälkeen sovimme, että vapautamme vakuuden, asunnossamme järjestetään tavarantarkastus ja rakennusliike korjaa virheet, jotka tavarantarkastajan mielestä kuuluu korjata. Tavarantarkastusraportin mukaan kaikki esittämämme virheet pitäisi korjata.

Rakennusliike ilmoitti sopimuksen vastaisesti, ettei se voi tehdä korjauksia ja päätti yksipuolisesti maksaa itse määrittelemänsä korvauksen.”

Kerrostaloasukas, Espoon Matinkylä

”Rakennusvirheitä on korjattu 10 vuoden aikana lähes vuosittain. Vuositarkastuksessa listasin 60 kohtaa, jotka koskivat huolimattomasti tehtyjä töitä: maaliroiskeita, irtoilevia listoja, lohkeilevia karmeja ja rakoja parketissa.

Sisäänkäynnin kohdalla olevan betonilaatan kaadot oli tehty väärin, ja sateella siihen kertyi lammikko. Uusi betonivalu halkeili, ja kolmannella kerralla betoniroiskeita tuli kaikkialle. Alapohjan eristyksiä on korjattu ja viallisia julkisivupaneeleita vaihdettu. Putkien läpiviennit oli eristämättä ja kiinnitykset puutteelliset.

Seinissä ja katoissa on ollut halkeamia, ja asunnoista puuttuivat piirustuksissa olevat vuodonilmaisimet. Lämmönjakohuoneen lattian kaadot oli tehty väärin, ja tiilikaton reunimmaiset harjatiilet olivat kiinnittämättä.”

Erillistalon asukas, Mäntsälä

”Talossamme on paheneva ikkunakosteusongelma. Ikkunasta on satanut vettä sisälle, ja sadevesi on päässyt parketille. Ikkunasyvennyksessä useita vuosia muhinut kosteuskupla on puhjennut ja maalia ja betonia tippunut lattialle. Rakennuttaja on suhtautunut valituksiin välinpitämättömästi.”

Kerrostaloasukas, Helsingin Viikinmäki

”Ostin rakennusyhtiöltä kaksion, jossa on lämmitysongelmia. Asunnot on myyty huoneistokohtaisilla lämpötilasäädöillä: jokaisessa huoneessa on säädin, jolla pitäisi saada sopiva lämpö.

Nyt lämpötila on osassa huonetta 26 ja osassa 17 astetta. Olen pyytänyt korjauksia pari vuotta ja saanut vaikka millaisia selityksiä. Pitäisi kuulemma asennuttaa säleverhot, ettei ikkunoista vedä. Parvekkeen ovesta puuttui tiiviste.”

Taloyhtiön hallituksen jäsen, Porvoo

”Ostin uuden asunnon peruskorjattavasta kerrostalosta. Ennakkotarkastuksessa ilmeni, että huonekorkeus alittaa rakentamismääräysten minimivaatimuksen viidellä sentillä.”

Kerrostaloasukas, Helsingin Aurinkolahti

”Muuttotarkastuksessa huomautuksia kertyi neljä sivua: vääränväriset tehostekaakelit suihkuissa, irvistäviä listoja ja silikonilla laitettuja lattialistoja. Parketti oli täynnä naarmua. Ehdin jo epäillä, oliko se laminaattia, mutta ’onneksi’ oli jotain terävää pudotettu kulma edellä alas, jolloin alta paistoi puu.

Lisähuoneissa ei ollut ilmanvaihtoa, jääkaappi ei toiminut ja tornikiuas oli kiinnittämättä. Ilmanvaihtokone vuotaa kylmää niin, että koneen ympäristössä sisätila on talvella pakkasella.

Terassi on kallellaan taloon päin, ja kosteiden tilojen kaadot ovat puutteelliset.

Ulkorappusilla seisoo vesi. Ulkopuolinen tarkastaja löysi puuttuvia patolevyjä, sähköturvallisuusongelmia ja vuorilaudoituksen aukkoja. Ullakolta puuttuvat tuuletusventtiilit.

Rakennuttajan asenne on ollut vähättelevä, pakoileva ja välinpitämätön. Vastuuhenkilöt vaihtuvat, eikä tieto kulje. Taistelu on turhauttavaa ja hidasta.”

Erillistalon asukas, Espoon Lintuvaara

”Taloyhtiössämme esiin tulleista virheistä on väännetty kättä yli kaksi vuotta. Esimerkiksi istutusalustat olivat liian matalat, ja rakennuspiirustuksissa ollut graniittiaita oli jätetty rakentamatta.

Ulkoportaissa oli kuoppia, ja sadevesi pääsi ulkovarastoihin. Katoilla olevat huoltoluukut olivat niin väljät, että lumi tuli sisään ja kasteli yläpohjat useissa huoneistoissa.

Asunnoissa on ollut lämpövuotoja ja mitattu jopa pakkasasteita. Seinissä on irto- ja kopolaattoja, märkätiloissa puutteellisia kaatoja.

Yhdessä huoneistossa paljastui kahden laattakerroksen lattia, eli rakennusaikana on huonoa laatoitusta korjattu tekemällä uusi laatoitus toisen päälle.”

Pientalon asukas, Itä-Helsinki

”Asunnossa nenään pisti tunkkainen haju. Haju oli niin voimakas, että silmistä valui vesi. Paikalle tulleet insinöörit sanoivat, ettei täällä mikään haise. Mukana olevat rakennusmiehet kuitenkin ehdottivat, että ehkä pitäisi tutkia.

Syynä oli huonosti eristetty seinä. Lattian ja katonrajasta tuli ilmaa suoraan talon alla olevasta ryömintätilasta. Haju jatkui lievempänä seinän eristämisen jälkeen. Tutkijat ehdottivat koko seinän eristyksen korjaamista. Se olisi edellyttänyt myös saunan, wc-tilojen ja kodinhoitohuoneen korjaamista.

Myyjä ei suostunut neuvottelemaan kunnes palkkasimme juristin. Ratkaisu oli se, että vaihdamme toiseen vapaana olevaan asuntoon. Tämä tapahtui kuukautta ennen vauvamme syntymää. Samalla myyjä edellytti allekirjoitettavaksi paperia, ettei tule oikeudenkäyntiä. Kokemus on ollut nöyryyttävä ja syyllistävä: ikään kuin rakennusvirhe olisi ollut meidän syytämme.”

Kerrostaloasukkaat, Helsingin Arabianranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!