Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiö määräsi valvontalaskun kylpyhuoneen kosteusvaurioiden korjaamisesta – Oliko se oikein?

Lukija osti asunnon – kylpyhuoneessa ilmeni kosteusvaurio muuton jälkeen ja taloyhtiö määräsi valvontalaskut osakkaalle

Koti
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Taloyhtiö ei yleensä päätä kaikkien huoneistojen keittiönkaappien uusimisesta automaattisesti putkiremontin yhteydessä.
Taloyhtiö ei yleensä päätä kaikkien huoneistojen keittiönkaappien uusimisesta automaattisesti putkiremontin yhteydessä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Ostamani asunnon kylpyhuoneessa ilmeni kosteusvaurio muuton jälkeen. Taloyhtiö remontoi kylpyhuoneen perustason mukaisesti, mutta määräsi minulle 790 euron laskun valvonnasta. Hallitus vetosi siihen, että olin suunnitellut kylpyhuoneremonttia jo ennen muuttoa: olin toimittanut muutostyöilmoituksen yhtiölle. Toimiko hallitus oikein?

Taloyhtiö saa osoittaa valvontalaskun osakkaalle, jos kylpyhuoneessa ei ole ollut mitään yhtiön kunnossapitovastuulla olevaa virhettä, vaan osakas on vapaaehtoisesti parantunut kylpyhuoneensa tasoa eli kyse on osakkaan muutostyöstä, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Vastuu kylpyhuoneen korjaamisesta siirtyy kuitenkin taloyhtiölle, jos sen kunnossapitovastuulla olevissa rakenteissa ilmenee kosteusvaurio remontin alettua.

Silloin yhtiön pitää lain mukaan korjata kosteusvaurio ja palauttaa kylpyhuone takaisin perustasoon. Tällöin yhtiö myös valvoo, että esimerkiksi vedeneristys, lattian kaadot ja kaivo on tehty oikein.

Osakasta ei voi laskuttaa yhtiön vastuulle kuuluvien töiden valvonnasta, kuten tapauksessa näyttää tapahtuneen.

Sillä ei ole merkitystä, että yhtiön kunnossapitovastuulla oleva virhe löytyy osakkaan vapaaehtoisen muutostyön yhteydessä vasta, kun osakas on jo purkanut pintamateriaalit.

Voiko hallitus myöntää itselleen vastuuvapauden?

Asun viiden osakkaan rivitaloyhtiössä, jossa yhtiöjärjestyksen mukaan kolme osakasta muodostavat hallituksen ja kaksi osakasta ovat hallituksen varajäseniä. Hallituksen ja isännöitsijän mukaan kaikki voivat äänestää vastuuvapaudesta, sillä kaikki ovat yhtä jäävejä. Käytännössä siis hallitus voi valita itsensä uudelleen ja myöntää vastuuvapauden, vaikka se ei toimisi yhtiön edun mukaisesti. Voiko tilanne todella olla näin?

Lähtökohta on, että osakas ei saa äänestää asiassa, joka koskee vastuuvapauden myöntämistä hänelle, sanoo Kiinteistöliiton lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen.

Esteellisyyttä koskevaa määräystä ei sovelleta, jos taloyhtiön kaikki osakkaat ovat esteellisiä. Pienessä yhtiössä kaikki osakkaat saavat siis päättää vastuuvapauden myöntämisestä itselleen, mikäli he kuuluvat hallitukseen.

Jos varajäsenet ovat olleet mukana yhdessäkin hallituksen kokouksessa, kaikki osakkaat ovat esteellisiä, jolloin he saavat yhdessä päättää vastuuvapauden myöntämisestä itselleen.

Elleivät varajäsenet ole vuoden aikana osallistuneet yhteenkään hallituksen kokoukseen, varajäsenet päättävät, myönnetäänkö vastuuvapaus varsinaisille hallituksen jäsenille vai ei.

Uusi hallitus valitaan vaalilla, ja eniten ääniä saaneet tulevat valituksi.

Voiko taloyhtiö päättää hyvittää kaikkia osakkaita?

Taloyhtiömme linjasaneeraus valmistui viime vuoden lopulla, ja tänä vuonna yhtiökokous päätti, että kaikki osakkaat saavat keittiönkaapeista hyvityksen: ne, joiden kaapit menivät remontissa rikki, ja ne, joiden kaappeja ei tarvinnut uusia. Onko tämä oikea tapa myöntää hyvitystä?

Osakkeenomistajaa voidaan hyvittää, jos taloyhtiö säästää remonttikustannuksissa siksi, että osakas on jo aiemmin tehnyt vastaavan työn, kuten uusinut keittiön, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Yhtiö ei tavallisesti päätä, että kaikkien asukkaiden keittiönkaapit uusitaan automaattisesti putkiremontin yhteydessä. Yleensä vanhat kaapit pannaan takaisin paikoilleen, jos ne säilyvät remontissa ehjinä.

”Ratkaisevaa hyvityksessä on siis se, tuleeko yhtiölle säästöä osakkaan jo aiemmin tekemän työn takia. Se, että osa kaapeista rikkoontuu remontissa, ei oikeuta ketään hyvitykseen”, Furuhjelm kertoo.

Lain mukaan hyvitystä ei voida myöntää jälkikäteen. Alennusta laskiessa pitää ottaa huomioon yhtiölle tuleva säästö ja osakkaan vastikeperusteen mukainen maksuvelvollisuus.

”Jotta yhtiö voi arvioida hankkeen kokonaiskustannuksia, on osakkaille maksettavat hyvitykset oltava tiedossa, kun remontin rahoituksesta päätetään.”

Jos osakas on oikeutettu hyvitykseen, hyvitys lasketaan hankkeen kokonaiskustannuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!