Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko myyjä pakottaa ottamaan sälekaihtimet?

Asunnon hintaan kuuluvat sälekaihtimet, mutta haluaisimme jättää ne pois ikkunoistamme

Koti
 
Helsingin Sanomat
Ulla-Maija Lähteenmäki
Jos kaihtimet kuuluvat kauppaan, myyjä voi ne lähtökohtaisesti asentaa ikkunoihin, vaikkei ostaja niitä haluaisi.
Jos kaihtimet kuuluvat kauppaan, myyjä voi ne lähtökohtaisesti asentaa ikkunoihin, vaikkei ostaja niitä haluaisi. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Ostimme uuden asunnon, joka valmistuu joulukuussa. Asunnon hintaan kuuluvat sälekaihtimet jokaisessa huoneessa. Emme pidä kaihtimista ja haluaisimme jättää ne pois ikkunoistamme. Vaikka emme vaadi myyjältä hyvitystä, meille ilmoitettiin, ettei kaihtimia voi jättää pois yhtenäisen julkisivun vuoksi. Tuntuu erikoiselta, että verhoja pidetään osana talon kiinteitä rakenteita. Voiko myyjä todella päättää kaihtimista ostajan puolesta?

 

Kyllä voi, sanoo Kuluttajaliiton lakimies Ilkka Salminen. Hänen mukaansa ostajalla ei ole mitään lakiin perustuvaa oikeutta vaatia, ettei myyjä asennuta sälekaihtimia huoneiston ikkunoihin.

Jos kaihtimet kuuluvat kauppaan, myyjä voi ne lähtökohtaisesti asentaa ikkunoihin, vaikkei ostaja niitä haluaisi. Salminen muistuttaa, että uuden asunnon kaupassa ostaja kuitenkin yleensä pystyy vaikuttamaan asuntonsa varustelutasoon.

Toisaalta myyjällä on oikeus vaatia ostajaa jopa maksamaan jo asennettujen kaihtimien irrottaminen, koska siitä aiheutuu lisätyötä ja kuluja.

Salmisen mukaan myyjä ei voi kuitenkaan pakottaa ostajaa pitämään kaihtimia ikkunoissa. Ostaja voi irrottaa ne halutessaan käytännössä heti, kun asunto on luovutettu.

Mikään laki tai julkisivumääräys ei myöskään edellytä, että kaikilla asukkailla pitäisi olla yhtenäiset kaihtimet, Salminen sanoo.

Kenen pitää maksaa autokatosten kunnossapidosta?

Asun kerrostalossa, jossa on 19 osakasta. 11 osakasta on 2000-luvun alussa saanut rakentaa yhtiön tontille autokatokset. Kaikki eivät silloin halunneet mukaan, ja laki kai salli yksityisen rakentamisen. Voidaanko vastikkeilla maksaa autokatosten seinien pesua ja muuta huolto- ja korjaustyötä? Autokatosten käyttäjät maksavat 10 euroa ja pihapaikkojen käyttäjät 8 euroa kuussa.

 

Lähtökohta on, että autokatokset toteuttaneiden huoneistojen osakkaat vastaavat kaikista autokatosten toteuttamiseen, ylläpitoon ja korjauksiin liittyvistä kustannuksista, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Hän suosittelee sopimaan autokatoksiin liittyvistä vastuista ja velvoitteista selkeästi ja päättämään asiasta yhtiökokouksessa. Lisäksi kannattaa harkita yhtiöjärjestyksen muuttamista.

Jos yhtiön tekemässä päätöksessä, sopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ei muuta määrätä, autokatoksiin liittyviä kustannuksia ei tule velkoa niiden huoneistojen osakkailta, jotka eivät autokatoshankkeeseen aikoinaan ryhtyneet, Hupli sanoo.

Miten voin puuttua väärin perittävään vastikkeeseen?

Yhtiökokous päätti laskea korjausvastiketta syys–joulukuun ajan, mutta isännöitsijä kirjasi pöytäkirjaan vain alkamisajankohdan. Kokouksessa ei mainittu, että alennettu vastikeperintä jatkuisi tänä vuonna. Vastikelaskelmissa alennettua vastiketta on kuitenkin merkitty kesäkuuhun. Onko isännöitsijän ja hallituksen menettely vastikeperinnästä oikea?

 

Harvemmin taloyhtiössä syntyy riitaa siitä, että osakkaat joutuvat maksamaan vastiketta vähemmän kuin yhtiökokouksessa on päätetty, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Virpi Hienonen.

Hän muistuttaa, että yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Hallituksen ja isännöitsijän kuuluu panna täytäntöön yhtiökokouksen tekemiä päätöksiä.

Jos vastikeperintä ei vastaa yhtiökokouksen päätöstä, menettely ei ole oikea, Hienonen sanoo.

Hallituksen ja isännöitsijän täytyy näin ollen palauttaa vastikeperintä ennalleen neljän kuukauden ajanjakson jälkeen, mikäli yhtiökokous on päättänyt, että alennettua vastiketta peritään vain neljältä kuukaudelta.

Halutessaan osakkaat voivat vaatia asian uudelleen käsittelemistä yhtiökokouksessa tai pyytää tilin- tai toiminnantarkastajaa olemaan yhteydessä yhtiön johtoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!