Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö taloyhtiön laajakaistasta ja kaapelitelevisiosta maksaa, vaikkei käytä niitä?

Kaapelitelevisio ja taloyhtiölaajakaista alkavat olla arkea monessa talossa, mutta maksut eivät miellytä kaikkia

Koti
 
Rio Gandara
Lapsi opettelee käyttämään iPadia.
Lapsi opettelee käyttämään iPadia. Kuva: Rio Gandara

1. Taloyhtiöni laskuttaa taloyhtiölaajakaistasta, vaikka emme käytä sitä. Meillä on käytössä oma nettiyhteys. Voiko näin toimia?

Kyllä. Lain mukaan yhtiövastikkeella voidaan kattaa menot, jotka aiheutuvat kiinteistön käyttöön hankitusta hyödykkeestä, kuten taloyhtiölaajakaistasta. Siitä voidaan laskuttaa kaikkia osakkaita, vaikka joku ei palvelua käyttäisi.

Taloyhtiölaajakaistan hankinnasta tulee päättää yhtiökokouksessa.

Enemmistöllä tehdyt päätökset eivät välttämättä tyydytä kaikkia osakkaita: toiset saattavat hyödyntää palvelua enemmän kuin toiset.

Esimerkiksi useita koiria omistava asukas ei maksa porrashuoneen siivouksesta lähtökohtaisesti yhtään enempää kuin yksin asuva naapuri.

Parvekkeettomien huoneistojen osakkaat taas osallistuvat parvekkeiden korjauskustannuksiin.

2. Esitin hallitukselle taloyhtiölaajakaistan hankintaa. Hallituksen kyselyn mukaan vähemmistö oli kiinnostunut siitä. Hallitus ei aja asiaa aktiivisesti, mutta antoi minulle luvan puhua asiasta yhtiökokouksessa. Mitä muuta voin tehdä?

Osakkaalla on oikeus saada haluamansa asia yhtiökokouksen päätettäväksi.

Jos osakas on vaatinut hallitukselta kirjallisesti, että taloyhtiölaajakaistan hankinnasta päätetään yhtiökokouksessa, hallituksen tulee lisätä asia esityslistalle.

Jos osakkaalle on annettu pelkkä mahdollisuus keskustella taloyhtiölaajakaistasta, yhtiökokous ei voi tehdä hankintapäätöstä.

Yhtiökokous voi kuitenkin päättää, että yhtiö järjestää uuden yhtiökokouksen, jossa päätetään taloyhtiölaajakaistasta.

Taloyhtiölaajakaista tulee usein edullisemmaksi kuin kunkin oma laajakaista.

Monesti operaattorit myös jättävät veloittamatta kaapelitelevisiosta, jos taloyhtiö hankkii yhteisen laajakaistan. Siitä voi siis tulla yhtiölle ja asukkaille säästöä.

3. Minulla ei ole televisiota. Tuntuu kohtuuttomalta, että maksan 85 euroa vuodessa kaapelitelevisiosta. Voiko taloyhtiö myöntää vapautuksen maksusta?

Kaapelitelevisio on tavanomainen yleishyödyllinen palvelu, jonka taloyhtiö on yhdessä päättänyt hankkia. Yhtiö kattaa kaapelitelevision maksun osakkailta perittävällä vastikkeella, käytti palvelua tai ei.

Taloyhtiön ei tarvitse myöntää vapautusta maksusta. Jos vapautuksesta päätettäisiin, se vaatisi kaikkien osakkaiden suostumuksen.

Yhtiöjärjestykseen on mahdollista lisätä vastikeperuste laajakaistasta ja kaapelitelevisiosta. Tällöin osakkaat maksavat palvelusta hoitovastikkeen sijasta erillistä vastiketta. Se on samansuuruinen kaikille eikä perustu vaikkapa huoneiston neliöpinta-alaan.

Asiantuntijat: Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki ja Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario

Rio Gandara
Lapsi opettelee käyttämään iPadia.
Lapsi opettelee käyttämään iPadia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!