Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin pidät sinne tänne leviävät karkurikasvit kurissa

Pihatyöt alkavat pian ja on aika laittaa karkurikasvit kuriin – HS neuvoo, miten poistat turhan roisisti leviävät kasvit kukkapenkistä ja nurmikolta.

Koti
 
Jaana Laitinen
Liisa Takala
Kuvassa minttu on kylvetty kohopenkkiin, jossa on korkea reunus. Näin se ei pääse leviämään.
Kuvassa minttu on kylvetty kohopenkkiin, jossa on korkea reunus. Näin se ei pääse leviämään. Kuva: Liisa Takala

Istutitko kukkapenkkiin suikeroalpin ja tontin rajalle pihlaja-angervoaidan?

Luultavasti olet pulassa. Hentoinen suikeroalpi valtaa tilan pieniltä perennoilta ja luikertelee nurmikolle.

Pihlaja-angervo levittää poikasia vahvojen juurirönsyjen avulla. Joudut repimään karanneita taimia ja juuria irti, jottei aidasta tule pihlaja-angervopöheikkö.

Monet suositut puutarhakasvit leviävät hanakasti, muistuttaa kouluttaja Sirpa Oksa. Hän opettaa viheralaa Keudan aikuisopistossa.

”Kun ostat kasveja, tarkasta aina kasvin kasvutapa ja suositeltu istutuspaikka. Jos taimen nimilapussa tai puutarhakirjassa sanotaan, että kasvi leviää helposti, usko se”, Oksa vinkkaa.

Oksa neuvoo istuttamaan voimakkaasti leviäviä kasveja vain, jos osaa ja jaksaa hoitaa niitä. ”Silti niitä kannattaa pitää silmällä.”

Osta taimet myymälästä, jossa myyjät tuntevat kasvit ja osaavat antaa ohjeita.

Joskus karkulaiskasvien siemeniä tai juuren paloja tulee pihaan muiden kasvien tai mullan mukana. Siksi ostotaimet ja tuontimulta kannattaa tarkistaa ennen käyttöä. Tee sama, jos saat taimen lahjaksi.

Oksa puhdistaa itse taimista kaikki rikkakasvustot juurineen ja vasta sitten istuttaa taimen.

”Jos kasvi varotoimista huolimatta villiintyy, älä stressaa. Kasvit eivät aina pysy paikoillaan.”

Oksan pihassa rehottaa villinä mäkimeirami. ”Annan sen kasvaa, kun se viihtyy niin hyvin. Ja kukkiihan se kauniisti. Hyönteisetkin tykkäävät.”

Ville Hildén
Juhannusruusu leviää juurivesojen avulla.
Juhannusruusu leviää juurivesojen avulla.

Osa karkurikasveista leviää nopeasti juurien avulla – siksi karkuun lähtöä ei aina huomaa.

Osa kasveista lähtee kasvamaan uudelleen jopa pienistä juuren palasista. Siksi niiden leviämistä on vaikea pysäyttää.

Yrttipenkistä lähtee omille teilleen usein ronski minttu. Se leviää ensisijaisesti juurien avulla, mutta lähtee joskus karkuteille tekemällä rönsyjä.

Minttu pysyy paikallaan vain, jos sen kasvukuoppa on vuorattu tai se kasvaa maahan upotetussa kehikossa tai ruukussa. Suojan pitää yltää vähintään 40 sentin syvyyteen.

Mintulle pitää laittaa reunus myös maan päällä. Reunuksen pitää olla niin korkea, etteivät kasvin rönsyt pääse sen yli.

Minttuja on useita lajikkeita. Ne leviävät jonkin verran myös siemenistä. Piparminttu leviää vain rönsyjen avulla.

Salvia on mintulle hyvä naapuri yrttipenkissä. Vahvajuurisena se usein estää mintun leviämisen.

Myös monen inhokkikasvi ruttojuuri valloittaa helposti liikaa tilaa vahvoilla juurillaan. Ruttojuurta kuitenkin käytetään, sillä joidenkin silmissä se on helppo, isolehtinen maanpeitekasvi.

Pääset siitä eroon kolmella tapaa. Voit ajaa sen yli ruohonleikkurilla usean kasvukauden ajan. Se vie aikaa, mutta vähitellen kasvi nujertuu.

Laura Mendelin
Kestävä tarha-alpi jyrää juurillaan heikommat perennat.
Kestävä tarha-alpi jyrää juurillaan heikommat perennat.

Voit myös kokeilla kasvunpaikan kuivattamista. Ruttojuuri viihtyy kosteilla paikoilla. Lisää multaan hiekkaa, joka ei sido vettä. Kallista kasvupaikkaa, jotta vesi virtaa sieltä pois.

Rankin tapa on kaivaa ruttojuuri ylös maasta. Poista myös multa paikalta, jolla ruttojuurta kasvaa. Kaiva syvältä, jotta kaikki juuren palatkin saa pois maasta. Tuo mullan tilalle hiekkaa.

Älä vie juuren paloja metsään puutarhajätteen mukana.

Myös esimerkiksi jättitatar, japanintatar, pihlaja-angervo, rusopajuangervo, tuoksuvatukka, tarha-alpi, viiruhelpi ja monet pensasruusut leviävät helposti juurilla.

Kasvit voivat siirtyä uusiin paikkoihin myös tekemällä rönsyjä. Pintarönsyt ovat maan pinnalla kulkevia versoja, joihin kasvi tekee taimia.

Jotkut kasvit karkaavat rönsyjen avulla nopeasti, jollei niitä pidä silmällä. Esimerkiksi siro suikeroalpi luikertelee kukkapenkistä nurmikolle, jos se saa kasvaa miten haluaa. Se myös valtaa elintilaa muilta kasveilta kukkapenkistä.

Suikeroalpia ei siksi pidä istuttaa samaan penkkiin hentojen perennojen kanssa. Se saattaa tukahduttaa esimerkiksi sitruuna-ajuruohon tai sammalleimun.

Istuta suikeroalpi aina rajattuun kasvutilaan tai päästä se valloilleen varjopaikassa, jossa muut kasvit eivät viihdy.

Rehevä ja kestävä maahumala kasvaa isoina laikkuina, jos sitä ei karsi. Se leviää rönsyjen ja juurien avulla. Jos haluat pitää sen kurissa, istuta sitä ruukkuihin, amppeleihin ja istutusaltaisiin. Maahumala sopii myös sipulikasvien, isojen perennojen, puiden ja kookkaiden pensaiden aluskasviksi.

Jos istutat maahumalan kukkapenkkiin, katko siitä liian pitkät rönsyt säännöllisesti. Myös esimerkiksi mansikka, pikkutalvio ja tuoksukurjenpolvi leviävät hanakasti rönsyjen tai maavarsien avulla.

Jotkut kasvit levittäytyvät tehokkaasti siementen avulla. Niitä kulkeutuu uusille kasvupaikoille tuulen, mullan, ihmisten ja eläinten mukana. Esimerkiksi idänunikko, kehäkukka ja vuohenkello ja monet muut koristeelliset kellot valloittavat pihan, jos ne saavat siementää vapaasti.

Yrteistä mäkimeirami tekee siemeniä ahkerasti. Se pudottaa siemenet talvella hangelle. Tuuli kuljettaa ne ympäristöön. Siemenet itävät hanakasti, sillä lumi ja jää naarmuttavat ja pehmentävät niiden kovaa kuorta.

Mäkimeiramia käytetään myös koristeena, sillä se kukkii pitkään ja houkuttelee perhosia. Kasvin kukkavarret kannattaa leikata loppukeväällä ennen kuin siemenet kypsyvät. Niistä saa kukkakimpun maljakkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!