Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni haluaa puutalon vanhassakaupungissa, mutta niitä tulee myyntiin vain harvoin

Vuokra-asunnon löytää ruukkikylistä helpommin kuin kaupunkien puutalokortteleista

Koti
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Taru ja Otto Samola vuokraavat yläkerran asuntoa Fiskarsissa. Talo on rakennettu 1850-luvulla.
Taru ja Otto Samola vuokraavat yläkerran asuntoa Fiskarsissa. Talo on rakennettu 1850-luvulla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Koti vanhassa puutalokaupunginosassa tai keskellä historiallista ruukkimiljöötä on suosittu vaihtoehto asumiseen. Taloja ei vapaudu myyntiin kovin usein. Jos kunto on hyvä, hinta kohoaa korkeaksi. Porvoossa neliöhinta kipuaa yli viiden tuhannen euron. Turussa se voi jäädä alle kahteen tuhanteen.

Vanhan Porvoon lisäksi puutaloidyllejä Uudellamaalla on muun muassa Loviisassa, Hangossa ja Tammisaaressa.

Loviisassa vanhankaupungin alue keskustan tuntumassa on säilynyt hyvin. Vanhimmat talot ovat 1600-luvulta. Kaupunkioikeudet Loviisa sai 1745.

Hangossa idyllisin on Kylpyläpuiston huvila-alue, joka rakennettiin kylpylän ympärille 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tunnetut arkkitehdit suunnittelevat koristeellisia puuhuviloita. Huviloihin majoitettiin kylpylävieraita, jotka viipyivät Hangossa usein koko kesän.

Nykyään monet vanhoista taloista ovat muualla asuvien omistajien kakkosasuntoja. Hankoon tullaan keskikesällä. Osa omistajista vuokraa asuntoja viikkovuokralla, joka kesällä voi nousta tuhanteen euroon viikossa. Talvella viikkovuokrat ovat edullisemmat.

Myös Loviisassa asuntoja vuokrataan lyhyiksi ajoiksi.

Tammisaaren vanhassa kaupungissa useimmat säilyneistä rakennuksista ovat peräisin 1700–1800-luvuilta. Kaupungin historia ulottuu 1500-luvulle.

Vanhankaupungin katujen nimet – kuten Nahkurinkatu tai Sepänkatu – paljastavat, että alueella on asunut käsityöläisiä.

Suomen vanhimmassa kaupungissa Turussa puutalokaupunginosat ovat tuhoutuneet monissa tulipaloissa.

Lisäksi niitä on purettu 1960- ja 1970-luvulla. Turun taudiksi kutsutun purkuvimman aikana puutalot saivat väistyä elementtirakentamisen tieltä.

Museoalueena toimiva Luostarinmäki on upea esimerkki vanhasta puutaloarkkitehtuurista Turussa.

Asuttuja puutaloalueita ovat muun muassa PortArthur eli Portsa ja lähellä tuomikirkkoa Piispankadun tuntumassa sijaitsevat puutalot. Nykyään Portsassa on noin tuhat kotia ja se on museoviraston suojelema alue.

Tampereen puutaloarkkitehtuurin helmi on Pispala. Jyrkkään Pispalanharjun rinteeseen kohosi puutaloja työläisperheille. Asemakaavaa ei ollut, joten taloja on rakennettu sikin sokin.

1970-luvulta lähtien alue on houkutellut uusia rakentaja, mutta myös vanhoja taloja on kunnostettu.

Ruukkikyliä on Suomessa toista sataa. Ruukkeja perustettiin raudan tuottamista varten, ja ne loivat pohjan Suomen teollistamiselle. Ruukit perustettiin koskien partaalle, sillä malmin murskaamiseen tarvittiin vesivoimaa.

Ruukkien ympärille syntyi kyläyhteisöjä. Ruukin työntekijöille rakennettiin asuntoja ja lapsille kouluja. Uudellemaalle perustettiin toistakymmentä ruukkikylää. Yksistään Pohjan kunnan alueelle rakennettiin neljä ruukkia.

Ruukkitoiminnan loputtua moniin ruukkikyliin alkoi syntyä matkailualan yrityksiä ja pikku kyliä. Uudellamaalla tärkeimpiä ruukkikyliä ovat Fiskars, Billnäs ja Mustio Raaseporissa, Högfors Karkkilassa, Strömfors Ruotsinpyhtäällä ja Mariefors Tuusulassa.

Ruukkikylistä voi löytää omistusasuntojen lisäksi vuokra-asuntoja.

Mika Ranta / HS
Keittiössä lämmittää puuliesi.
Keittiössä lämmittää puuliesi.
Kaisa Rautaheimo / HS
Otto Samola asuu perheineen Fiskarsin ruukkikylässä. Pihassa on sauna.
Otto Samola asuu perheineen Fiskarsin ruukkikylässä. Pihassa on sauna.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!