Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kurkisti kolmeen yli miljoonan euron kotiin – miksi asunto maksaa miljoonan?

Miljoonan euron koti menee Helsingissä vielä kaupaksi – mutta kun hintaa on kolme miljoonaa, ostajajoukko vähenee

Taru Taipale
Fakta

Nämä asiat nostavat hintaa

 Keskeinen sijainti, kulttuuririennot lähellä.

 Ainutlaatuisuus, talon charmi.

 Meri- tai puistonäköala.

 Neliöt ja huoneiden lukumäärä.

 Tilankäyttö, huonekorkeus

 Erkkerit, ornamentit kattomaalaukset, takat.

 Laadukkaat materiaalit, tasokas keittiö, spa.

 Keitä talossa asuu.

 Julkinen liikenne lähellä, mutta ei oven edessä.

 Uusissa asunnoissa mm. suuret terassit, suora yhteys autotalliin, isot ikkunat ja merimaisema, venepaikka lähellä, kodinhoitohuone erillään kylpyhuoneesta.

Isot ikkunat päästävät valoa korkeisiin huoneisiin. Meri kimmeltää Helsingin Hietalahdessa. Olohuoneen nurkassa seisoo yli sata vuotta vanha kaakeliuuni, alkuperäinen. Kylpyhuone ja keittiö ovat sisustusarkkitehdin jäljiltä täysin nykyaikaiset.

Kiinteistönvälittäjä Eeva Kemmon korot kopisevat kalanruotoparketilla.

”Tässä asunnossa on 154,2 neliötä ja hintapyyntö on 1,1 miljoonaa euroa. Täydellinen remontti on valmistunut viime keväänä. Vanha käsinveistetty sauvaparketti on hiottu ja öljyvahattu himmeäpintaiseksi. Kaikki on entisöity”, Kemmo kertoo ja johdattelee asunnossa eteenpäin.

Kalliit asunnot käyvät nyt hyvin kaupaksi. Kemmon mukaan eniten kysyntää on kantakaupungin vanhoilla arvoasunnoilla. Se kertoo siitä, että myös varakkaat ihmiset haluavat entistä harvemmin omakotitaloihin ja entistä useammin keskustaan.

”Tänne haluavat kaikki.”

Mikä miljoonakodissa oikein maksaa?
Mikä miljoonakodissa oikein maksaa?
Kiinteistönvälittäjä Eeva Kemmo avaa ovet 1,14 miljoonan euron asuntoon Helsingin Hietalahdenrannassa. Hän kertoo, miksi tämä luksusasunto on niin kallis. Toimittaja: Taru Taipale, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Janne Järvinen

Mitä miljoonalla eurolla keskustasta sitten saa?

Vaikkapa tällaisen Kemmon Luxusneliöt-yrityksellä myynnissä olevan jugendtalon kulmahuoneiston. Hietalahdenrannassa sijaitsevassa asunnossa on kolme suurta huonetta, keittiö, kaksi kylpyhuonetta, kolme alkuperäistä kaakeliuunia sekä merinäköala.

Rauhallisen sisäpihan puolella on parveke, jota voi halutessaan suurentaa. Yläkerrassa parvekkeen laajennus on jo toteutettu. Lisäksi kadun puolella on jugendtyylinen koristeparveke. Autotallit ovat talon pihalla.

”Oletettavasti tämän asunnon ostaa pariskunta, jonka lapset ovat joko muuttaneet tai muuttamassa pois ja joka kaipaa keskustaan. Kantakaupungin vetovoima on todella suuri”, Kemmo sanoo.

Mika Ranta / HS
Hietalahdenrannan miljoonakodin erkkeristä aukeaa näkymä Hietalahdelle ja telakalle.
Hietalahdenrannan miljoonakodin erkkeristä aukeaa näkymä Hietalahdelle ja telakalle.

Kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg Huoneistokeskuksesta kertoo, että arvoasunnot käyvät juuri nyt kaupaksi yllättävänkin hyvin. Isojen ja kalliiden asuntojen myynti on Ullanlinnassa kasvanut viime vuodesta melkein kolmanneksen.

Gripenberg epäilee, että taantuma on saanut myös varakkaat ihmiset varovaisiksi, mutta nyt patoutunut kysyntä alkaa purkautua.

Tyypillisellä yli miljoonan euron kodin ostajalla on muutakin kuin palkkatuloa: perittyä omaisuutta tai bonuksia ja optioita.

Kalliita asuntoja ostavat myös yrityskaupoilla vaurastuneet yrittäjät. He ovat tyypillisesti nuoria ja kiinnostuneita erityisesti uusista kohteista.

Gripenbergin mukaan monet arvoasuntojen ostajat ovat syntyneet ja asuneet keskustassa, mutta muuttaneet sitten pientaloihin kauemmaksi. Kun omat lapset lähtevät pois kotoa, halutaan lähemmäksi kulttuuritarjontaa ja muuta seuraelämää.

Vielä muutama vuosi sitten Helsingissä myytiin venäläisille useita kalliita asuntoja joka kuukausi. Nyt venäläisiä ei näy ostajina enää ollenkaan.

Mika Ranta / HS
Uusi miljoona-asunto Lauttasaaressa on käytännössä rakennettu meren päälle.
Uusi miljoona-asunto Lauttasaaressa on käytännössä rakennettu meren päälle.

Myyntipäällikkö Sari Hiilosvuo seisoo komealla lasitetulla terassilla ja esittelee maisemia.

”Tuolla on veneiden lastauspaikka ja tuolta pääsee suoraan mereen uimaan.”

YIT rakensi vuonna 2015 Lauttasaaren Vattuniemeen arkkitehti Jyrki Tasan suunnitteleman asuintalon. Tämä kaksikerroksinen ja yli 200-neliöinen asunto on talon kallein ja maksaa 3,5 miljoonaa euroa.

Asunto on meren ympäröimä. Itse asiassa se on rakennettu suoraan meren päälle. Koska asunnossa on lattialämmitys, pattereita ei tarvita ja ikkunat ulottuvat lähes lattiaan asti. Näkymä ulapalle on kuin maalaus.

”Materiaaleihin on kiinnitetty paljon huomiota. Tämän hintatason asunnon ostajille rakentamisen laatu on todella tärkeää”, Hiilosvuo sanoo laskeutuessaan portaita takaisin asunnon alempaan kerrokseen.

Mika Ranta / HS
Arkkitehti Jyrki Tasa suunnitteli Lauttasaareen isot ikkunat.
Arkkitehti Jyrki Tasa suunnitteli Lauttasaareen isot ikkunat.

YIT myy monta miljoonan euron arvoista asuntoa vuodessa, mutta kun hinta nousee yli kolmen miljoonan, ostajajoukko harvenee. YIT:llä on Lauttasaaressa myynnissä vielä kolme yli miljoonan euron asuntoa.

Eeva Kemmon mukaan noin miljoona euroa on raja monelle sellaisellekin, jolla olisi varaa kalliimpaankin kotiin. Yli kahden miljoonan euron arvoisia asuntokauppoja tehdään Helsingissä vuosittain vain yksittäisiä.

”Vaikka olisi varaakin, rahat halutaan käyttää mieluummin veneeseen tai kakkoskotiin ulkomailla”, Kemmo sanoo.

Kivipalatsista, Stockmannin tavaratalon naapurista, voisi ostaa itselleen ainutlaatuisen arvoasunnon. Lönnrotinkadun ja Yrjönkadun kulmaan valmistui vuonna 1896 asuintalo, jonka suunnitteli yliarkkitehti ja hovineuvos Florentin Granholm. Hänet tunnetaan myös Bengtskärin majakan suunnittelijana.

Alunperin Kivipalatsi oli asuintalo. Sitten asunnot muuttuivat toimistoiksi, kunnes uudet omistajat saneerasivat taloon 28 asuntoa ja yhden liiketilan.

HGR Property Partners
Kivipalatsin porraskäytävä on entisöity käsityönä.
Kivipalatsin porraskäytävä on entisöity käsityönä.

A-rapun oven avaa HGR Property Partnersin toimitusjohtaja Kari Helin. HGR oli mukana kiinteistön saneerauksessa. Porraskäytävä on huikea, käsin entisöity.

Kivipalatsi on HGR:lle ensimmäinen arvokiinteistö, jonka yhtiö on saneerannut asunnoiksi. Helin hieman pyörittelee päätään ja toteaa, ettei näin hienoja asuntoja kannattaisi taloudellisessa mielessä edes rakentaa.

”Alkuperäisiä kattomaalauksia, ornamentteja, takkoja”, kertoo Helin. Hän kävelee läpi asuntoa, jossa on 265 neliötä. Hintapyyntö on 2,55 miljoonaa euroa.

Helin kiittää kaupunkia siitä, että lupa-asiat sujuivat hyvin. Vanhan talon saneeraaminen vastaamaan nykyajan vaatimuksia on edellyttänyt monimutkaisia ratkaisuja. Projekti myöhästyi puoli vuotta.

Mutta kuka tällaisen asunnon ostaa? Lehtitietojen mukaan formulakuski Kimi Räikkönen hankki kaksi vuotta sitten Kivipalatsista kokonaisen kerroksen. Kaupat ilmeisesti peruuntuivat, kun Räikkösen ne vuotivat julkisuuteen.

Helin ei halua puhua asiasta. Hän kertoo, että tällaisia asuntoja ostavat tyypillisesti suomalaiset yritysjohtajat. ”Sellaiset, jotka ovat sillä tavalla kansainvälisiä, että tämä ei ole heidän ainoa kotinsa.”

Kivipalatsissa on vielä neljä asuntoa myymättä.

HGR Property Partners
Kivipalatsi valmistui Lönnrotinkadun ja Yrjönkadun kulmaan vuonna 1896.
Kivipalatsi valmistui Lönnrotinkadun ja Yrjönkadun kulmaan vuonna 1896.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!