Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polttava, pakastava, haihduttava, erotteleva vai kompostoiva? Näin valitset kuivakäymälän mökille

Nykyaikaiset kuivakäymälät eivät haise, eikä tyhjennyksessä likaa käsiä. HS neuvoo, miten löydät monien mallien joukosta sopivan mökillesi.

Koti
 
Jaana Laitinen
Päivi Huotari / HS
Kompostoivan kuivakäymälä on sijoitettu tällä mökillä ulkohuussiin, joka rakennettiin vanhan varaston päätyyn. Säiliö tyhjennetään ulkoa. Massaa lapioi Puuma Simola.
Kompostoivan kuivakäymälä on sijoitettu tällä mökillä ulkohuussiin, joka rakennettiin vanhan varaston päätyyn. Säiliö tyhjennetään ulkoa. Massaa lapioi Puuma Simola. Kuva: Päivi Huotari / HS

Kuivakäymälä pitää tyhjentää ja jätökset kompostoida, mutta nykyisin hommasta selviytyy käsiä likaamatta ja hajusta kärsimättä.

Kuiva- ja ekokäymälöistä on tullut suosittuja mökkivessoja, ja niitä on kaupoissa jo kymmeniä malleja. Käytä aikaa eri mallien tutkimiseen, jotta osaat valita oikean kokoisen ja vaivattoman käymälän.

Kuivavessoja on viittä tyyppiä:

1. Polttava käymälä

Sunwind
Sunwind Eldorado polttaa jätökset ja lopputuloksena on pelkkää tuhkaa.
Sunwind Eldorado polttaa jätökset ja lopputuloksena on pelkkää tuhkaa.

Jos haluat vaivattoman käymälän, mökillä on sähköt ja rahaa on käytettävissä tuhansia euroja, hanki polttava käymälä. Se haihduttaa virtsan ja muuttaa kiinteän ulosteen tuhkaksi. Tuhkaa syntyy vähän, valmistajien mukaan kahvikupillinen per käyttäjä kuukaudessa.

Tuhka kertyy istuimen alaosassa olevaan astiaan. Tuhka-astian tyhjennys ei vaadi voimaa, sen jaksaa tehdä iäkäskin mökkeilijä. Astia vedetään vain esiin ja tuhka kannetaan ulos. Tuhka-astian suojaksi tarvitaan pusseja, mutta ne ovat onneksi halpoja.

Polttava käymälä vaatii sähköä, tuuletusputken ja korvausilmaventtiilin. Malli toimii hyvin, vaikka kesävieraitakin kävisi.

Kaikki muut kuivakäymälät vaativat tuotosten jälkikäsittelyä. Voit jälkikompostoida jätökset mullaksi kompostorissa tai lauta- tai häkkikompostissa. Myös avokomposti käy. Joudut myös opettelemaan kompostin hoidon.

Kompostista saat multaa pihan kasveille. Kiinteästä jätteestä erotellun virtsan voit käyttää lannoitteeksi ja ulosteen läpi siivilöityvän suotonesteen voit kaataa kompostiin.

”Kuivakäymälä palauttaa luontoon ihmisen virtsassa ja ulosteessa olevat ravinteet”, sanoo Sari Huuhtanen. Hän työskentelee projektipäällikkönä Käymäläseura Huussissa.

2. Pakastava

Pakastava kuivakäymälä toimii kuin pakastin eli jäädyttää virtsan ja ulosteen, jotka kertyvät istuimen sisällä olevaan astiaan.

Jääkalikan voi kantaa sangossa ulos ja kipata kompostiin. Mikäli täysi astia painaa liikaa, astian voi tyhjentää, kun se on puolillaan. Astiaa tyhjentäessä päälle kannattaa laittaa kuiviketta ja kääntää suojapussin reunat peitteeksi.

Pakastava laite vaatii sähköä muttei tuuletusputkia ja läpivientejä. Tuotokset eivät haise, sillä pakastaminen lopettaa bakteerien toiminnan.

Pakastavan käymälän säiliön suojaksi tarvitaan biopusseja. Jääkalikassa on paljon nestettä, ja siksi kompostiin pitää heittää paljon kuiviketta. Jos käyt välillä puskapissalla, säiliö täyttyy hitaammin.

3. Haihduttava käymälä

Haihduttava kuivakäymälä haihduttaa virtsan. Kiinteät tuotokset kerääntyvät istuimen sisälle laatikkoon.

Tuuletusputki pitää asentaa huolellisesti suoraan katon läpi, jotta virtsa haihtuu. Muuten säiliöön kertyy turhan vetistä tuotosta, joka ei edes ala kompostoitua. Toisaalta tuotos ei saa kuiva liikaakaan.

Haihduttava kuivakäymälä ei kestä liikakäyttöä. Se ei silloin ehdi haihduttaa virtsaa vaan vuotaa yli. Ohjaa siksi mökkivieraat puskapissalle tai ulkohuussiin. Haihduttavaan käymälään tarvitaan kuiviketta ja säiliön suojapusseja.

4. Erotteleva käymälä

Separett
Separett Villa toimii sähköllä ja erottelee virtsan ja kiinteän jätöksen.
Separett Villa toimii sähköllä ja erottelee virtsan ja kiinteän jätöksen.

Erottelevan ja kompostoivan kuivakäymälän omistaja joutuu jatkokäsittelemään virtsaa ja ulosteita.

Erotteleva malli erottelee virtsan ja ulosteen. Virtsa kulkee letkua pitkin kanisteriin. Kiinteät ulosteet kertyvät joko istuimen sisällä tai vessatilan alapuolella olevaan säiliöön. On myös erottelevia malleja, jotka haihduttavat virtsan.

Istuimen sisällä oleva massa pitää kantaa ulos. Jos mökin alla on tilaa, kellaritilaan tai mökin ja maatason väliin voi asentaa säiliön. Säiliöt vetävät jopa 200–300 litraa tuotoksia. Keräyssäiliö tyhjennetään joko ulkokautta tai kellarissa lapiolla tai vaihtamalla täyden tilalle tyhjä säiliö.

Osa kompostoivista malleista toimii myös sähköttömillä mökeillä. Kompostoiva ja erotteleva laite vaativat tuuletusputken katon läpi ja nesteiden keräysputken seinän tai lattian läpi. Kahden kerroksen käymälässä lattian läpi kulkee myös putki keräyssäiliöön. Säiliö tyhjennetään tai vaihdetaan silloin ulkoa tai kellarin tai huoltotilan kautta.

5. Kompostoiva käymälä

Biolan
Biolanin kompostoivan käymälän isoon säiliöön kertyy kiinteä jätös, suotoneste valuu putkea pitkin kanisteriin.
Biolanin kompostoivan käymälän isoon säiliöön kertyy kiinteä jätös, suotoneste valuu putkea pitkin kanisteriin.

Kompostoiva kuivakäymälä ei erottele virtsaa. Virtsa siivilöityy ulosteen läpi ja valuu kanisteriin suotonesteenä. Kiinteä jäte kertyy istuimessa tai kellaritilassa olevaan säiliöön.

”Mitä pienempi säiliö, sitä useammin se pitää tyhjentää. Mitä useammin säiliö pitää tyhjentää, sitä vähemmän kompostoitunutta kiinteä jäte on. Silloin se voi haistakin. Pitkälle kompostoitunut tuotos ei haise”, Sari Huuhtanen kertoo.

Myös kompostoivan laitteen multa pitää jälkikompostoida.

 

Kompostoivan kuivakäymälän säiliö täytyy hitaammin, jos porukka käy välillä puskapissalla. Jos käytät sitä talvellakin, varmista syksyllä, että sen säiliössä on tilaa talven aikana kertyville tuotoksille. Kompostoituminen jatkuu keväällä.

Säiliöihin mahtuu Huuhtasen mukaan yllättävän paljon tavaraa. ”Kuiva uloste kutistuu noin kolmannekseen, kun se alkaa tekeytyä kuivikkeen kanssa. Lopputuotos on kevyttä, ilmavaa multaa.”

Jotkut mökkiläiset pidentävät tyhjennysväliä käyttämällä kahta säiliötä, Huuhtanen kertoo. Kun yksi täyttyy, se jätetään tekeytymään ja laitteeseen vaihdetaan tyhjä säiliö. Markkinoilla on myös karusellimalleja, joiden sisällä on useita säiliöitä.

 

Kesämökkiä rakentavan kannattaa varata käymälälle tila ulkoseinän vierestä, jossa sitä on helppo huoltaa, Huuhtanen neuvoo.

”Valmismökeissä käymälät sijaitsevat usein asuintilojen keskellä. Sinne voi sijoittaa vain laitteen, joka kerää tuotokset istuimen sisään ja vie hajut ulos katon kautta.”

Ennen kuivakäymälän ostoa kannattaa tarkistaa mökkikunnan jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräykset.

Kuivakäymälöiden tekniikka on kehittynyt. Nykymallit ovat hajuttomia ja helppoja tyhjentää, Huuhtanen vakuuttaa.

”Ennen miesväki joi pullon viinaa ennen kuin tyhjensi perinteisen ulkohuussin. Nykyään jäteastioissa käytetään suojapusseja, eikä jätökseen tarvitse koskea. Kun käyttää suojahanskoja, kädet eivät likaannu.”

Kompostoituva jätösmassa ei juuri haise, jos seassa on tarpeeksi kuiviketta.

”Käymälän hoito sujuu kuin mikä tahansa kotiaskare”, Huuhtanen kertoo.

Lisätietoa: Huussi.net. Oma Mökki -messut Helsingin Messukeskuksessa 7.–10.4. Lisätietoa saa Kevätmessujen nettisivuilta eli täältä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!