Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi niitä hometaloja oikein sikiää?

Suomi ylitulkitsee EU:n ohjeita – käytännöstä vieraantuneet teoriat saavat aikaan kosteudelle ja homeelle herkkiä rakennuksia

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Miten on päässyt käymään niin, että merkittävä osa Suomen rakennuksista on homehtunut, kouluja on suljettu ja tuhannet ihmiset ovat menettäneet terveytensä? Miksi rakentamisen kehitys on ajautunut umpikujaan?

Rakentamista on leimannut monissa maissa 1950- ja 1960-luvuilta lähtien into kokeilla ja kehittää uutta. Arkkitehdit, insinöörit ja rakennusliikkeet ovat tarttuneet hanakasti alansa kansainvälisiin uutuuksiin ja markkinoille tulvineisiin materiaaleihin ja pinnoitteisiin. Rakentamista on haluttu kehittää edullisemmaksi ja nopeammaksi, ja samalla se on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi ja teknisemmäksi. Koekaniineina olemme olleet me ihmiset.

Rakennuslehden taannoinen Näin Suomi homehtui on yksi selväsanaisimpia kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien syitä ruotivia artikkeleita. Kirjoitus on karua luettavaa. Juttu löytyy täältä.

Suomeen on levinnyt aika ajoin harkitsemattomia arkkitehtuurin muoti-ilmiöitä – tunnetuimpana esimerkkinä tasakattoiset puutalot.

Talojen rakenteita ovat suunnitelleet rakennusinsinöörit, jotka hallitsevat lujuuslaskennan, mutta heikosti rakennusfysiikkaa. Insinöörit ovat laatineet niin kutsutun hyvän rakennustavan mukaisia rakennus- ja korjausohjeita. Monet näissä virallisissa ohjeissa esitetyistä rakennetyypeistä ovat sittemmin osoittautuneet virheellisiksi. Tuhansiin rakennuksiin on tullut kosteus- ja mikrobivaurioita. Lisäksi osa teollisuuden kehittämistä rakennusaineista ja kemikaaleista on paljastunut myrkyllisiksi.

Meno jatkuu entisellään. Ympäristöministeriö muuttaa rakennusmääräyksiä niin nopeasti, että suunnittelijat ja rakentajat eivät pysy perässä. Uusien rakennetyyppien kosteudensietokykyä ehditään tutkia vasta jälkikäteen.

Suomi ylitulkitsee EU:n ohjeita. Seuraavaksi on rakennettava lähes nollaenergiataloja, jotka ovat aiempaa herkempiä kosteusvaurioille. Lämmitysenergiaa säästyy, mutta koneellinen ilmanvaihto lisää sähkönkulutusta. Paksusti eristettyjä taloja voidaan joutua jäähdyttämään kesäaikaan koneellisesti.

Rakennustyömaiden virheet ja hutiloinnit ovat oma iso ongelmansa, mutta niiden vaikutus korostuu käytettäessä riskeille alttiita rakenteita. Pienetkin työvirheet voivat aiheuttaa pahoja seurauksia.

Suomessa ei ole koskaan ollut yhtä suurta hämmennystä hyvien ja huonojen rakennustapojen suhteen. Siksi olisi tarpeen tutkia, millaiset rakennukset ovat osoittautuneet pitkäikäisiksi ja terveellisiksi ankarassa ilmastossamme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!