Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka omistaa maalämmön?

Omalla tai vuokratontilla oleva rivitaloyhtiö voi siirtyä maalämpöön yhtiökokouksen päätöksellä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Kajas seuraa, kuinka pihalle porattiin reikiä maalämmön asennusta varten Helsingin Töölössä.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Kajas seuraa, kuinka pihalle porattiin reikiä maalämmön asennusta varten Helsingin Töölössä. Kuva: Leif Rosas

Voiko vuokratontilla oleva rivitaloyhtiö siirtyä maalämpöön yhtiökokouksen päätöksellä? Saako tontin omistaja tällöin ryhtyä laskuttamaan taloyhtiötä maalämmöstä? Onko merkitystä, kuka omistaa tontin: esimerkiksi Helsingin kaupunki, yksityishenkilö tai kuolinpesä?

Vuokratontilla oleva taloyhtiö voi siirtyä maalämpöön yhtiökokouksen päätöksellä samoin kuin omalla tontilla oleva taloyhtiö, sanoo Maanomistajien Arviointikeskuksen vanhempi neuvonantaja Aulikki Kiviranta.

Hänen mukaansa maassa olevaa lämpöä ei omista kukaan niin kuin ei pohjavettä eikä ilmalämpöä. Lämpö siirtyy jonkun omistukseen vasta, kun sen keräämistä varten on investoitu laitteisiin.

Tontinvuokrassa ja muun asuntoalueen vuokrassa maalämmön rakentamiseen yhtiö ei tarvitse vuokranantajan suostumusta, mutta lupa pitää hakea rakennusvalvonnasta ennen rakentamista.

Sillä ei ole merkitystä, kuka on vuokranantaja. Vuokranantaja ei voi myöskään laskuttaa maalämmöstä, koska se ei sitä omista, Kiviranta sanoo.

 

Saavatko liikehuoneistojen vuokralaiset autopaikkoja?

Olemme pieni 30 asunnon kerrostaloyhtiö, jolla on neljä parkkipaikkaa. Tähän saakka hallitus on edellyttänyt, että autopaikkojen vuokraajat ovat kirjoilla talossa. Nyt talon liikehuoneistojen omistajat vaativat paikkoja tiloissaan oleville vuokralaisilleen. Onko heillä oikeutta autopaikkoihin?

Kyllä on, sanoo Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu.

Asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan kaikki taloyhtiön osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet.

Autopaikat tulee ensisijaisesti vuokrata taloyhtiössä asuville, siellä liiketoimintaa harjoittaville osakkaille tai näiden vuokralaisille. Liikehuoneistojen omistajilla on siten oikeus vaatia, että niiden vuokralaiset pääsevät autopaikkajonoon.

Hopsun mukaan taloyhtiössä ei ole noudatettu yhdenvertaisuutta, jos liikehuoneistojen käyttäjille ei ole annettu mahdollisuutta vuokrata autopaikkoja. Hän kehottaa hallitusta laatimaan autopaikkasäännöt ja viemään ne yhtiökokouksen päätettäväksi. Ehdotus autopaikkasäännöistä tulee lähettää osakkaille nähtäväksi hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

Jos ongelma ei ratkea taloyhtiössä, viime kädessä asian voi viedä oikeuteen.

”Mutta tyhmäähän se olisi, koska tämä on ihan selvä peli: hallitus rikkoo yhdenvertaisuutta”, Hopsu sanoo.

 

Päivitetäänkö yhtiöjärjestystä, jos yleisiä tiloja muutetaan?

Ylimääräinen yhtiökokous päättää toisen saunan muuttamisesta kerho- ja kuivaushuoneeksi. Yhtiöjärjestyksessä saunoja nimitetään saunatiloiksi, ja niille on annettu yhteisneliömäärä. Jos yhtiöjärjestyksessä olevien yhteistilojen käyttötarkoitusta muutetaan, pitääkö myös yhtiöjärjestystä muuttaa? Entä pitääkö esityslistassa olla maininta yhtiöjärjestyksen muuttamisesta?

Taloyhtiön hallinnassa olevan saunatilan muuttaminen kerho- tai kuivaushuoneeksi on mahdollista enemmistöpäätöksellä, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Jos yhtiöjärjestyksessä todetaan, että yhtiön hallinnassa on saunatila, kannattaa yhtiökokouksessa harkita yhtiöjärjestyksen muutosta, jotta yhtiöjärjestys vastaisi todellisuutta.

Yhtiöjärjestyksen muutokseen edellytetään määräenemmistöpäätöstä. Yhtiöjärjestystä ei ole pakko muuttaa, mutta Pynnösen mielestä se on suositeltavaa.

Ellei yhtiöjärjestystä muuteta, kannattaa esimerkiksi asunnon myynnin yhteydessä ilmoittaa ostajaehdokkaille, ettei taloyhtiössä ole yleistä saunatilaa. Asiasta on hyvä olla maininta myös isännöitsijäntodistuksessa.

Kun yhtiökokous päättää sekä saunatilan käyttötarkoituksen että yhtiöjärjestyksen muuttamisesta, molemmat asiat pitää mainita kokouskutsussa. Kutsussa pitää olla myös yhtiöjärjestysmuutoksen pääasiallinen sisältö.

Jos yhtiöjärjestyksen muutosta ei mainita kutsussa, päätöstä asiassa ei voida tehdä.

 

Voiko taloyhtiön asukastilan vuokrata?

Yhdeltä taloyhtiömme osakkaalta on tullut toive saada yhtiöjärjestyksen mukainen asukastila käyttöönsä. Saako hallitus vuokrata tilan yhtiössä kirjoilla olevalle tai ulkopuoliselle?

Kyse on taloyhtiön omistamasta tilasta, jonka käytöstä päättää yhtiökokous enemmistöpäätöksellä, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Jos yhtiö päätyy vuokraaman asukastilan, sitä tulee kuitenkin käyttää yhtiöjärjestyksessä määritellyn käyttötarkoituksen mukaisesti. Asukastilaa ei siten voi vuokrata esimerkiksi varasto- tai liiketilaksi, Terkki sanoo.

Yhtiöllä on tosin oikeus muuttaa tilan käyttötarkoitus yhtiöjärjestykseen. Muutos vaatii yhtiökokouksen määräenemmistöpäätöksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!