Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirsi Tanninen ei löydä huonekaluja kaupasta vaan nikkaroi ne itse vaikkapa ojasta löytyneestä romusta

Helsinkiläinen Kirsi Tanninen rakentaa uusia huonekaluja kierrätystavarasta – kouvolalainen Reijo Kontkanen sisusti kaksionsa kuormalavoilla

Sirpa Pääkkönen HS

Kirsi Tanninen kaipasi olohuoneeseensa mukavaa ja omaperäistä kirjahyllyä. Kaupoista hän ei sellaista löytänyt. Kerran lenkkipolulla hän näki ojassa vanhat työmaatikkaat.

”Siinä oli haaveilemani hylly, jonka tikkaat olivat sopivasti harmaantuneet ja rämät”, muistelee Tanninen.

Hän sahasi tikkaista palan ja liitti sen ylähyllyksi. Sen jälkeen hän irrotti tikkaista ruostuneet naulat. Hän puhdisti ne ja kiinnitti takaisin.

Katso, miten laudanpätkästä syntyy naulakko
Katso, miten laudanpätkästä syntyy naulakko
Kirsi Tanninen nikkaroi koiralle naulakon hihnaa ja pyyhettä varten. Siihen tarvitaan vain lauta, pari koukkua ja rautalankaa. Toimittaja: Sirpa Pääkkönen, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Janne Elkki

Hylly sai paikan valkoisella seinällä yläkertaan menevien portaiden vieressä. Tanninen asetteli hyllylle lasten kuvia ja koulussa tyttären saaman hymytyttöpatsaan.

”Nikkarointi on minulle aivohoitoa. Pää tyhjenee muista ajatuksista. Olen tyytyväinen, kun saan nopeasti valmista”, Tanninen kertoo.

Hän työskentelee hotelliketjun managerina.

Tannisen nelihenkisen perheen rivitaloasunnossa Helsingin Itäkeskuksessa suuri osa huonekaluista on kierrätettyjä ja tuunattuja. Ison pyöreän ruokapöydän Kirsi Tanninen osti kotiinsa netistä Tori.fi-sivustolta. Ystävättärensä kanssa hän hankki vanhoja koulutuoleja, jotka naiset tuunasivat yhdessä.

Tanninen poisti tuoleista vihreän maalin, jolloin hän sai puun alkuperäisen värin esille. Sen jälkeen hän lakkasi tuolit ja maalasi tai harjasi metalliosat. Kunnostaminen kesti päiviä.

Olohuonetta koristaa monta esinettä, jotka Tanninen on pelastanut uusiokäyttöön appiukkonsa kesämökin aitasta Mikkelistä.

”Paikka on aarreaittani. Sieltä tarttuu mukaan aina jotain mukavaa”, Tanninen hymyilee.

Aitassa on tallessa rautateillä käytettyjä tavaroita, sillä aitta toimi puun kuljetukseen tarkoitetun rautatien huoltopisteenä. Siellä oli muun muassa vetolaatikoita ja hyllyjä, joissa säilytettiin pultteja. Tanninen muutti hyllyt ja laatikot koristehyllyköiksi ja yöpöydiksi.

”Niistä en luopuisi koskaan.”

Appiukon aitasta Tanninen nappasi mukaansa vanhat ikkunanpokat, jotka hän kiinnitti olohuoneen seinään koristehyllyiksi. Hän asettelee pokiin sopivia koristeita aina vuodenajan mukaan.

Juha Metso
Ida Tanninen lukee läksyjä vanhan ompelukonepöydän ääressä.
Ida Tanninen lukee läksyjä vanhan ompelukonepöydän ääressä.

Tuunattuja huonekaluja on myös Ida -tyttären huoneessa. Teini-ikäinen tytär opiskelee vanhasta ompelupöydästä tehdyn koulupöydän ääressä. Työtuolin Tanninen osti kierrätyskeskuksesta ja pesi sen hyvin. Tyttären huoneen nurkkaan hän rakensi kuormalavasta, patjoista ja tyynyistä pienen laiskanlinnan rentoutumiseen.

”Tykkään tehdä ronskilla ja kevyellä kädellä. Se sopii luonteeseeni. Minulla ei ole työpajaa, minkä vuoksi työskentelen kotona olohuoneessa tai terassilla. Käytän halpoja kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista hankittuja materiaaleja. Joskus voin sijoittaa johonkin huonekalun osaan suurenkin summan.”

Huonekaluharrastus alkoi, kun Tanninen muutti vanhempiensa luota omaan kotiinsa. Nuorempana hän ompeli vaatteita, mutta se jäi, kun innostus huonekaluihin heräsi.

Mallin hän sai äidiltään, joka muokkasi huonekaluja ahkerasti. Hän esimerkiksi päällysti television kontaktimuovilla, jotta se sopisi sisustukseen.

Tannisen mielestä tuunaaminen on helppoa ja hauskaa. Kuka tahansa voi innostua siitä. Nainen voi tarttua sahaan ja vasaraan siinä kuin mieskin.

Juha Metso
Tanninen jätti hernepurkin ruostumaan sateeseen ja sai siitä rasian kynille.
Tanninen jätti hernepurkin ruostumaan sateeseen ja sai siitä rasian kynille.

Yksinkertainen idea on poistaa peltisestä hernepurkista etiketti ja jättää se ulos sateeseen ruostumaan. Yhden purkin Tanninen jätti vuodeksi ulos, ja kun ruoste peitti purkin pintaa, hän otti sen kynärasiaksi.

”Ruoste on hyvin kaunista.”

Monet ideat ovat yksinkertaisia. Tanninen kiinnitti kanaverkon palaan kehykset, jotka hän löysi kirpputorilta. Siitä hän sai hyvän telineen korvakoruille. Kaunis tarjotin syntyi aitasta irrotetusta ikkunasta.

Työkaluina Tannisella on työkalupakki, joka pursuaa ruuveja, rautalankaa, pihtejä ja ruuvimeisseleitä. Tärkein työkalu on ruuvinväännin, jolla voi irrottaa ruuveja vanhasta huonekalusta.

Tanninen ei piirrä suunnitelmia paperille, vaan ideoi niitä mielessään. Naulan paikka täytyy toki tarkistaa mittanauhalla tai viivoittimella.

Uusiohuonekalujen tekijä näkee nopeasti työnsä tuloksen.

”Pidän huonekalujen rakentamisesta, koska silloin pystyn ratkaisemaan ongelmia. Jos en löydä kaupasta mieleistä huonekalua, teen sen itse.”

Reima Kontkanen
Reima Kontkanen rakensi olohuoneeseensa kulmasohvan ja pöydän eurolavoista.
Reima Kontkanen rakensi olohuoneeseensa kulmasohvan ja pöydän eurolavoista.

Kouvolassa Reima Kontkanen sisusti uusiohuonekaluista kokonaisen kaksion.

Hän on ajoneuvotarkastaja Puolustusvoimissa ja muutti työn perässä Joensuusta Kouvolaan vuonna 2014.

Kontkanen tiesi, että sijoitus Kouvolaan on väliaikainen. Niinpä perhe jäi Joensuuhun.

Kontkanen vuokrasi Kouvolasta kaksion kakkosasunnoksi. Sinne ei ollut järkevää ostaa uusia huonekaluja.

”Rakensin suurimman osan huonekaluista kuormalavoista ja kaapelikeloista”, Kontkanen kertoo.

Kun hän ei enää tarvitse huonekaluja, hän palauttaa ne kiertoon.

Olohuoneen seinustaa hallitsee kookas kulmasohva. Sen Kontkanen teki asettelemalla eurolavojen päälle Ikean runkopatjoja ja petauspatjoja. Kuormalavan ja patjan välissä on lauta, joka tukee sohvaa ja lisää korkeutta.

Tv-tason Kontkanen rakensi halkaistuista eurolavoista ja sohvapöydän kertalavoista.

Molempia käytetään tavaran kuljetuksessa ja varastoinnissa. Eurolavat ovat kestävämpiä kuin kertalavat. Eurolavat ovat halpoja. Hylättyjä lavoja saa ilmaiseksi, eivätkä uudetkaan maksavat kuin enintään 15 euroa.

Mahdollisia tuholaisia Kontkanen torjuu pesemällä lavat luontoystävällisellä yleispesuaineella. Sen jälkeen hän saunottaa niitä neljä tuntia yli 60 asteen lämmössä. Standardikokoiset lavat mahtuvat hänen saunaansa.

Menetelmä on Kontkasen oma, ja se on toiminut hyvin. Myös pakkanen tappaa puuhun pesiytyneitä tuholaisia.

”Käytetyistä lavoista ei kannata valita sellaista, jonka pinnalla näkyy öljyläikkiä. Öljy voi haista pitkään. Lavoissa on leimoja ja vuosilukuja, jotka kertovat lavojen reiteistä maailmalla. Ne ovat kivoja koristeita.”

Joskus kuormalava kelpaa Kontkaselle sellaisenaan materiaaliksi esimerkiksi kirjahyllyyn.

Kun hän teki lavoista sohvapöydän, se tuntui tarvitsevan maalipinnan. Kontkanen maalasi pöydän valkoiseksi ja asetti pinnalle lasilevyn.

Huonekalujen rakentamista hän vertaa legopalikoilla leikkimiseen.

Lavoissa on standardimitat, jotka määräävät hyllyjen, sohvan ja pöytien koon. Jos kuormalavaa pitää pilkkoa, puukkosaha on Kontkasen mielestä siihen kätevä työkalu.

Kuormalavasta rakennetun huonekalun puhtaanapito vaatii tarkkuutta. Pöly ei näy pinnalla, mutta sitä kertyy tasoille. Kostea rätti ei irrota pölyä. Pölynimuri on parempi. Pienten lasten kanssa täytyy olla varovainen, koska lavoista voi irrota tikkuja.

Reima Kontkanen
Reima Kontkanen keksi kaapelikeloille uusiokäyttöä.
Reima Kontkanen keksi kaapelikeloille uusiokäyttöä.

Kaapelikeloista Kontkanen on tehnyt olohuoneeseensa apupöydän ja parvekepöydän. Kukkaruukkuna toimii parvekkeen mittoihin kavennettu eurolava. Eteisen seinähylly on rakennettu kertalavasta, johon Kontkanen teetätti hyllyiksi lasitasot.

Olohuoneen jalkalampun hän nikkaroi työmaan valoroikasta ja kuplavolkkarin pölykapselista. Kattokruunun hän rakenteli siideri- ja olutpulloista.

Kontkanen pitää nikkaroinnista, koska siinä saa käyttää käsiä ja ideoida.

”On hauskaa huomata, että tavaroita voi kierrättää. Kun näen vanhoja tavaroita, päässäni alkaa muhia ajatus, että mitähän niistä voisi tehdä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!