Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos et osaa, pyydä neuvoja ammattilaiselta

Huonekaluissa on vaativia rakenteita ja mutkikkaita liitoksia – Väärä korjaustapa voi pilata huonekalun.

Koti
 
Karoliina Paatos
Tämä retrotuoli verhoiltiin uudestaan.
Tämä retrotuoli verhoiltiin uudestaan. Kuva: Karoliina Paatos

Huonekalujen käyttöikä pitenee, jos niitä kierrättää ja tuunaa. Nikkarointi on hauskaa. Monet sisustajat haluavat luoda persoonallisia kalusteita. Kierrätys on halpaa ja säästää luontoa.

”Uusiohuonekaluja rakentavat enemmän harrastajat kuin ammattilaiset. Jos ammattilainen käyttää suunnittelussa kierrätysmateriaaleja, se on esteettinen kannanotto. Ammattilaisten työ on huonekalutaidetta. Esimerkiksi hollantilainen suunnittelija Piet Hein Eek on tunnettu uusiohuonekaluistaan”, sanoo kalustesuunnittelun professori Jouko Järvisa lo Aalto-yliopistosta.

Huonekalujen kierrättäminen on Suomessa kuitenkin lisääntynyt. Uusiohuonekaluja rakentava harrastaja voi saada ammattilaiselta hyviä neuvoja.

”Huonekaluissa on vaativia rakenteita ja mutkikkaita liitoksia. Kotikonstein niitä on joskus vaikea korjata. Lopputuloksesta tulee parempi ammattilaisen neuvojen avulla. Huonekalu voi mennä pilalle, jos sen korjaa väärin.”

Pintakäsittely, esimerkiksi pöydän tai tuolin hiominen, lakkaaminen ja maalaaminen, onnistuu monelta kotituunaajalta. Pintakäsittelyssä täytyy miettiä, mitkä maalit ja lakat sopivat huonekalulle. Näihin saa vinkkejä alan ammattilaisilta.

Taitava harrastaja selviytyy yksinkertaisesta verhoilutyöstä. Kankaat ja nahkat on melko helppo uusia, jos huonekalun runkorakenteet ovat kunnossa. Vaativa verhoilutyö kannattaa Järvisalon mukaan jättää ammattilaisen huoleksi.

Ammattilaisen apu on kuitenkin tärkeää, koska huonekalujen rakenteet eivät aina näy ulospäin. Sohvan tai nojatuolin piiloon jäävissä osissa voi olla heikkoja kohtia.

Vanhat klassikkohuonekalut ovat kestävämpiä kuin monet uudet. Ne ovat hyvää materiaalia myös kierrätykseen ja uusiokäyttöön.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!