Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin valitset sopivan kasvihuoneen

Sijoita kasvihuone aurinkoiseen paikkaan, mutta ei lehtipuun viereen

Koti
 
Jaana Laitinen
Prestige
Kasvihuone voi olla myös osa terassia. Kuvassa Prestigen kasvihuone.
Kasvihuone voi olla myös osa terassia. Kuvassa Prestigen kasvihuone. Kuva: Prestige

Valitse malli sen mukaan, miten iso kasvihuone tontille mahtuu, miten paljon voit siitä maksaa ja mitä aiot siellä tehdä.

Eniten myydään pieniä, 5–6 neliön kokoisia. Jos haluat viettää aikaa kasvihuoneessa muutenkin, tarvitset lisäneliöitä.

Kasvihuoneen sivujen sopiva korkeus on 1,5 metriä ja harjan 2,5 metriä. Näin aikuinen mahtuu liikkumaan sisällä selkä suorana. Sivuleveys tuo ilmavuutta. Myös työkaluille pitää olla tilaa.

Luvan tarve

Kunnan rakennusjärjestys määrää, pitääkö kasvihuoneelle hankkia lupa. Tarkista asia rakennusvalvonnasta. Useissa kunnissa kymmentä neliötä pienemmän rakennelman voi tehdä ilman lupaa tai toimenpideilmoitusta. Helsingissä saa rakentaa ilman lupaa tavanomaisen kasvihuoneen, mutta ei suurta.

Sijoituspaikka

Sijoita kasvihuone tasaiseen paikkaan, johon ei kerry sadevettä. Kaunis kasvihuone ansaitsee näkyvän paikan, vaatimaton voi seisoa syrjemmällä. Jos pidät siellä illanistujaisia, älä sijoita sitä kadun varteen tai naapurin tontin viereen.

Valitse valoisa paikka, johon paistaa aamuaurinko. Kasvit hyötyvät valosta eniten aamulla. Kasvihuonetta ei kannata laittaa lehtipuun alle, sillä lehtien putsaaminen on työlästä. Talon viereen kasvihuonetta ei kannata sijoittaa, sillä katolta putoava lumi voi rikkoa kasvihuoneen. Jos hankit seinäkasvihuoneen, asenna katolle lumiesteet. Parempi paikka seinämallille olisi talon pääty.

Perustukset

Perustuksia ei välttämättä tarvita. Riittää, että kasvihuoneen alla on tasamaata. Jos haluat, voit latoa lattiaksi betoni- tai puulaattoja tai tiiliä.

Myyntipakkaus sisältää yleensä terässokkelin. Halutessasi voit rakentaa perustuksen kevytsoraharkoista ja kiinnittää kasvihuoneen sokkelin siihen.

Sopiva määrä harkkokerroksia on 3–4, kun osa niistä upotetaan maahan. Perustukseen kiinnitetty kasvihuone pysyy paikallaan, vaikka tuulisi kovasti.

Jos haluat, vala vielä betonilaatta lattiaksi.

Turvallisuus

Jos kasvihuoneeseen tarvitaan sähkötöitä, teetä ne ammattilaisella.

Materiaali

Jos haluat, että kasvihuoneeseen näkee sisälle, valitse lasi. Se ei kuitenkaan kestä kovia iskuja. Jos perheessä on koiria ja raisuja lapsia, kannattaa valita kestävä polykarbonaattikennolevy. Se myös varaa lämpöä lasia tehokkaammin.

Kotinikkari voi käyttää kasvihuonemuovia. Ammattiviljelijät laittavat muovia useita kerroksia päällekkäin, jolloin väliin jää lämpöä eristävä ilmakerros.

Varusteet

Tuuletusluukkuihin on hyvä hankkia automaattiset avaajat. Ne toimivat ilman sähköä. Avaaja avaa luukun yleensä, kun sisälämpötila ylittää +20 astetta.

Sopiva sisälämpötila on +22–+25 astetta. Se ei saa nousta yli +28 asteen. Esimerkiksi tomaatti ei punastu eikä kypsy kunnolla, jos lämpöä on enemmän.

Kastelujärjestelmät maksavat yleensä 50–100 euroa. Ilman painevettäkin selviää: voit rakentaa järjestelmän vesitynnyristä, letkusta ja keraamisesta kastelulaitteesta (noin 65 e).

Kasveja voi myös juottaa isoista pulloista. Tee pullon pohjaan reikä, josta voit täyttää sen. Työnnä pullo alassuin multaan kasvin juurelle ja täytä se vedellä.

Jos kasvihuoneessa on tuuletusluukun avaaja ja kastelujärjestelmä, se pärjää viikon omillaan.

 

Vinkit: Hortonomi Jukka Jalkanen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!