Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omat perunat ja tomaatit juhannukseksi – näin kasvatat ne parvekkeella

Parvekkeella vihanneksia voi viljellä kasvulaatikoissa tai -säkeissä sekä amppeleissa, ruukuissa ja viljelypusseissa

Koti
 
Jaana Laitinen
Laura Oja / HS
Yhteen kasvusäkkiin mahtuu kaksi isoa kasvia tai useita pieniä. Napsi kirsikkatomaatteja sitä mukaa kun niitä kypsyy. Hot Pep Tricolor -chilin hedelmät vaihtavat väriä vihreästä keltaiseksi ja punaiseksi kun hedelmät kypsyvät. Kaikkia voi syödä.
Yhteen kasvusäkkiin mahtuu kaksi isoa kasvia tai useita pieniä. Napsi kirsikkatomaatteja sitä mukaa kun niitä kypsyy. Hot Pep Tricolor -chilin hedelmät vaihtavat väriä vihreästä keltaiseksi ja punaiseksi kun hedelmät kypsyvät. Kaikkia voi syödä. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Kokeile myös näitä

 Avomaankurkku

 Kesäkurpitsa

 Lehtikaali

 Mansikka

 Melonit

 Munakoiso

 Pavut, pinaatti

 Salaatit, sipulit

 Yrtit

Parvekkeella voi viljellä samoja ravintokasveja kuin puutarhassa. Voit käyttää isoja kukkaruukkuja, kasvulaatikoita, amppeleita, viljelypusseja ja kasvussäkkejä.

Ruokakasvit pitävät lämmöstä ja valosta. Niille sopii suojainen, aurinkoinen paikka parvekkeelta.

Myös pohjoisparvekkeella yleensä riittää hajavaloa viljelyyn, sanoo varatoiminnanjohtaja Asta Kuosmanen Marttaliitosta. Hän on kotipuutarha-asiantuntija.

Esikasvata taimet ja totuta ne ulkoilmaan ja valoon ennen kuin istutat ne pysyvästi parvekkeelle. Tuo taimet pariksi tunniksi ulos päivällä ja pidennä aikaa vähitellen. Viikon karaisu riittää.

”Kun yölämpötila nousee pysyvästi +10 asteeseen, kasvit pärjäävät jo ulkona. Se on hyvä yleissääntö. Jos silti tulee kylmiä öitä, kääri taimi harsoon tai sanomalehteen.”

Etelä- ja länsiparvekkeella kasvit pitää suojalta suoralta porotukselta aurinkovarjolla tai verholla.

Lasitettua parveketta pitää tuulettaa, jotteivät kasvit läkähdy hengiltä kuumuudessa. Paahteessa lämpötila voi siellä nousta jopa +40 asteeseen.

Kastele ruokakasveja runsaasti, sillä isot lehdet haihduttavat kosteutta. Jos lisäät multaan kastelurakeita, kasteluväli pitenee. Rakeet sitovat vettä ja luovuttavat sitä vähitellen.

Lannoita kasveja ruokakasveille tarkoitetulla lannoitteella pakkauksen ohjeen mukaan.

Kasvusäkkiin istutettuja kasveja ei tarvitse lannoittaa. Niiden mullassa on lannoitteet valmiina. Istuta säkkiin enintään pakkauksen kertoma määrä kasveja.

Säkin pohjaan pitää tehdä viillot, jotta liika vesi valuu ulos. Laita säkin alle alusvati tai sopivan kokoinen allas, jotta parveke ei kastu. Kesän jälkeen säkin multa sopii maanparannusaineeksi pihalle.

Peruna

Osta varhaisten lajikkeiden (esimerkiksi Siikli, Timo) siemenperunoita. Ne ehtivät tuottaa perunat juhannuspöytään.

Voit myös idättää ruokakaupasta ostettuja perunoja. Anna niiden seisoa huonelämmössä kunnes niihin tulee valkoiset idut.

Laita ämpärin pohjalle ruukkusoraa. Lisää sen päälle hiekkapitoista multaa 20 senttiä.

Paina perunat multaan ja lisää päälle kymmenen sentin multakerros. Ämpäriin mahtuu 2–3 perunaa sangon koon mukaan.

Kastele multa. Pidä astia sisällä, kunnes taimet nousevat mullasta.

Sen jälkeen nosta astia päiväksi ulos ja yöksi sisälle. Jätä sanko pysyvästi parvekkeelle, kun yöpakkaset ovat ohi.

Lisää multaa, kun versot kasvavat. Jätä vain latvat näkyviin. Multaaminen estää mukuloiden vihertymisen.

Kun haluat käyttää perunat, kumoa sanko ja poimi perunat. Voi myös kopeloida halutun määrän perunoita mullan seasta ja jättää loput kasvamaan.

Tomaatti

Kylmänaran tomaatin voi istuttaa parvekkeelle vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Ensimmäisten kukkaterttujen pitää silloin jo olla aukeamassa.

Jos kotona kasvatettu taimi on hento ja liian pitkä, istuta se vinoon. Mullan alle jäänyt osa varresta juurtuu ja näkyviin jäänyt varsi kasvaa ylös. Voit myös ostaa taimen puutarhakaupasta.

Tomaatti viihtyy kompostilla ja luonnonlannoitteella parannellussa mullassa.

Suojaa taimi kovalta paahteelta. Anna tomaatille runsaasti vettä, hellekausina joka päivä. Anna rakeista luonnonlannoitetta tai tomaattilannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Korkeiksi kasvavat tomaatit tarvitsevat tukikepit tai -narut. Pensastavat tomaatit ja amppelitomaatit pärjäävät ilman tukea. Poista sivuversot eli varkaat varren ja lehtihankojen välistä.

Ravistele kasvia muutaman kerran kukinnan alettua. Se varmistaa pölytyksen.

Voit katkaista kasvin latvan siinä vaiheessa, kun kasvi on jo tehnyt muutamia kukkaterttuja. Se auttaa tomaattien kasvamista.

Herne

Herneitä voit kylvää parvekeastiaan, kun multa on kymmenen astetta lämmintä. Etelässä näin lämmintä voi olla jo huhtikuun lopulla. Varaa herneille paikka seinustalta, josta versot voivat nousta säleikköön.

Herne tykkää savensekaisesta mullasta. Liota herneitä yön yli. Kylvä herneet tilavaan astiaan 2–3 sentin syvyyteen 4–5 sentin välein. Kastele multa kylvön jälkeen. Pidä multa kosteana muttei liian märkänä.

Syötäviä herneitä saat 2–3 kuukauden kuluttua kylvöstä. Kokeile esimerkiksi litteitä sokerihernepalkoja ja silpoydinherneitä, joista syödään pulleat herneet muttei sitkeitä palkoja.

Chilit

Chilit ja paprikat itävät ja kasvavat hitaasti, joten niitä et ehdi enää kylvää, jos haluat satoa ennen keskikesää. Hanki kaupasta 20–30 senttiä korkea taimi.

Istuta chili parvekkeelle toukokuun lopulla, säiden mukaan. Useimmille lajikkeille riittää 25–30 senttiä syvä astia. Se voi olla myös selvästi suurempi.

Taimi tarvitsee paljon valoa ja lämpöä. Suojaa se paahteelta harsolla tai varjolla. Anna vettä säännöllisesti muttei läpimäräksi. Lannoita chiliä taimena tomaattiravinteella ja kukinnan alettua kesäkukkaravinteella.

Chili tekee sitä enemmän satoa, mitä vankempi sen runko on. Pyöräytä pientä pensseliä kukassa, ja käy kaikki kukat läpi samalla lailla. Se edistää pölyttymistä. Isot chilit vaativat tukea. Latvojen typistäminen ja oksien lyhentäminen lisäävät satoa.

Ananaskirsikka

Ananaskirsikka on aloittelijan takuuvarma parvekekasvi. Se sietää kuivaa, kylmää ja kuumaa. Se hoitaa myös pölytyksen itse.

Istuta kasvi parvekkeelle kesäkuun alussa. Kastele ja lannoita. Seuraa, tuleeko kirvoja. Jos tulee, laita vettä ja loraus mäntysaippuaa suihkupulloon ja suihkuta kasvin lehdet. Keltaiset hedelmät kypsyvät loppukesällä verholehtien sisällä.

Laura Oja / HS
Kymmenen litran sankoon mahtuu kaksi siemenperunaa.
Kymmenen litran sankoon mahtuu kaksi siemenperunaa.
Laura Oja / HS
Korkeiksi kasvavat tomaatit tarvitsevat tukikepit tai -narut.
Korkeiksi kasvavat tomaatit tarvitsevat tukikepit tai -narut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!