Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun sopivaa uutta taloa ei löytynyt, Puolakan perhe laajensi kotiaan 60 neliön lisäsiivellä

Puolakoiden talo kävi ahtaaksi, kun perheeseen syntyi kolmas ja neljäs lapsi. Laajennuksen jälkeen kaikilla lapsilla on omat huoneet.

Koti
 
Näin nelilapsisen perheen taloa laajennettiin 60 neliöllä
Näin nelilapsisen perheen taloa laajennettiin 60 neliöllä
Hämeenlinnalaisten Puolakoiden vanha omakotitalo kävi ahtaaksi, kun perheeseen syntyi kolmas ja neljäs lapsi. Ammattilaisen suunnittelema siipi näyttää siltä kuin se olisi aina ollut osa taloa. Toimittaja: Tuomo Tamminen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Kun Juha ja Outi Puolakka syksyllä 2005 muuttivat Hämeenlinnaan Nuuttilantielle, heillä oli kaksi pientä lasta, Kalle ja Olli. Vuosien varrella oman tilansa ottivat myös Hilma ja Eemil, ja talo kävi ahtaaksi.

Puolakat alkoivat hakea lisää tilaa. He kävivät katsomassa tontteja, mutta ne olivat liian kaukana. Sekä Juha että Outi käyvät töissä pääkaupunkiseudulla, ja Nuuttilantieltä pääsi nopeasti moottoritielle.

Muutamaa isompaa taloakin he kävivät katsomassa, mutta hinnat olivat kovia ja kaikki olisivat vaatineet remonttia.

He päättivät jäädä vanhaan taloonsa. Vuonna 1957 valmistuneen yksikerroksisen puutalon laajentaminen oli ollut alusta asti yksi vaihtoehto, sillä 1 650 neliön tontilla oli runsaasti rakennusoikeutta jäljellä – tämän Juha Puolakka oli varmistanut jo ennen talon ostamista.

Yksi vaihtoehto oli hakea tilaa käyttöullakolta. Se olisi kuitenkin vaatinut katon nostamista. Se oli liian riskialtista.

Nyt Puolakoiden talossa on uusi 60 neliön siipi, johon tulevat Kallen ja Ollin makuuhuoneet, kodinhoitohuone, wc ja suihkuhuone.

”Toki tämä on ollut iso homma, mutta saapahan sellaisen kuin haluaa. Tästä tulee hurjan hyvä”, Juha Puolakka kehuu.

Rio Gandara / HS
Juha Puolakka suunnitteli ja rakennutti omakotitalon laajennuksen ilman kiirettä.
Juha Puolakka suunnitteli ja rakennutti omakotitalon laajennuksen ilman kiirettä.

Pientalon laajennus vaatii aina rakennusluvan. Jos tontilla on rakennusoikeutta jäljellä ja suunnitelmat kunnossa, se yleensä järjestyy. Maallikon kannattaa kuitenkin etsiä heti alkumetreillä projektille pääsuunnittelija, joka osaa nopeasti kertoa, mikä on asemakaavan huomioon ottaen mahdollista ja mikä ei.

Jos rakennusoikeutta olisi ollut enemmän, Puolakat olisivat saattaneet rakentaa siipeen myös saunan. Poikkeuslupamenettely ei kuitenkaan houkuttanut, koska tontilla on jo tunnelmallinen vanha pihasauna.

Pääkaupunkiseudulla rakennusluvan käsittelyyn menee muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Muualla Suomessa voi olla nopeampaa, mutta kuntakohtaiset erot ovat isoja.

Juha Puolakka oli käynyt juttelemassa rakentamisen reunaehdoista rakennusvalvontavirastossa jo vuonna 2013 ensimmäisten luonnosten kanssa, ja itse luvan hakeminen kävi nopeasti.

”Kuvat olivat viime keväänä hyvissä ajoin valmiina, ja rakennusluvan saaminen oli muutaman päivän juttu. Lupa saatiin heinäkuussa ja heti ryhdyttiin rakentamaan.”

Laajennus vaatii monenlaista suunnittelua.

Pääsuunnittelija koordinoi suunnittelutyötä ja varmistaa, ettei esimerkiksi valokatkaisinta ja rättipatteria olla asentamassa päällekkäin samalle seinälle. Usein – muttei välttämättä – sama ihminen on myös rakennus- eli arkkitehtisuunnittelija. Ainakin Helsingissä pientalon laajennus vaatii rakennussuunnittelijalta joko arkkitehdin tai rakennusarkkitehdin koulutusta.

Pää- ja rakennussuunnittelijan lisäksi tarvitaan myös rakenne-, lvi- ja sähkösuunnittelija. Yleensä he ovat eri ihmisiä. Rakennusvalvontaviranomainen hyväksyy kaikki erityissuunnittelijat sähkösuunnittelijaa lukuun ottamatta, joten projektia ei parane edistää kovin pitkälle kenen tahansa kanssa.

Usein pääsuunnittelija voi auttaa muiden suunnittelijoiden etsimisessä, mutta tekijöitä voi etsiä ja pätevyyksiä tarkistaa myös Fisen rekisteristä: Fise.fi.

Etenkin pääsuunnittelijan kanssa joutuu olemaan paljon tekemisissä, eikä töistä auta sopia pelkän sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Kannattaa puhua asiasta kasvotusten ainakin parin kolmen suunnittelijan kanssa, jotta kuulee eri vaihtoehdoista ja näkee, kenen kanssa kemiat toimivat.

Puolakoiden pääsuunnittelija on hattulalainen Leena Carelse, joka oli toiminut suunnitteluapuna jo perheen muutettua Nuuttilantielle. Muut suunnittelijat ovat löytyneet puskaradion kautta: Perhe halusi hyväksi havaitut, paikalliset ammattilaiset. Hintojen polkijat he ohittivat.

”Lähdimme siitä, että tehdään kerralla fiksu laajennus ja valitaan sellaiset tekijät, joilta hommat hoituvat. Sitä saa, mitä tilaa – kenenkään kanssa ei ole ollut mitään ongelmia”, Juha kertoo.

Kun lupa on kunnossa, pääsee rakentamaan. Byrokratia ei kuitenkaan lopu tähän. Laajennustyömaalla on oltava vastaava työnjohtaja, joka valvoo töiden etenemistä ja laatua.

Usein rakennesuunnittelija on myös vastaava työnjohtaja. Myös työnjohtaja on hyväksytettävä rakennusvalvonnassa.

Rio Gandara / HS
Ollin sähkörummuille on nyt hyvin tilaa.
Ollin sähkörummuille on nyt hyvin tilaa.

Vaikka suunnittelijoita tarvitaan liuta, mikään ei estä tekemästä itse niitä töitä, jotka eivät vaadi erityistä pätevyyttä. Puolakat päättivät kuitenkin jättää varsinaisen rakentamisen ammattilaiselle. Juha viihtyy työmaalla, mutta kaikkeen ei yksin veny. Rakennustyöt on hoitanut lähistöllä asuva Heino ”Hemppa” Kärkkäinen, jota Juha kehuu vuolaasti. Isona apuna on ollut myös Juhan isä Kari Puolakka.

Kaiken muun Juha on silti pitänyt omissa näpeissään. Hän on itse kilpailuttanut kaikki hankinnat ja hoitanut päivittäiset reissut rautakauppaan.

”Ja sateelta suojaamiseen on pantu ihan hurjasti energiaa. Olen saattanut räplätä pressujen kanssa jopa kolme tuntia päivässä. Eikä mikään ole kastunut.”

Varman päälle on otettu kaikessa. Lattian valunkin Puolakat antoivat kuivua suosituksia pidempään. Aikataulua ei laadittu, jottei kiireen takia tarvitse tinkiä laadusta.

Lapsiperheen asumista laajennus ei ole suuremmin häirinnyt, sillä oviaukko vanhan ja uuden puolen välillä oli kiinni aivan loppumetreille saakka.

Kun kaikki on valmista ja rakennusvalvonnasta on tullut lupa ottaa laajennus käyttöön, voi alkaa kantaa huonekaluja sisälle. Mitä ja mille paikoille, siinäkin voi ammattilainen neuvoa. Neuvoa kannattaa tässäkin tapauksessa kysyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Etenkin kiinteiden kalusteiden ja valaisimien sijoittamista on hyvä alkaa pohtia jo lupakuvia tehtäessä. Niinkin voi käydä, että laajennukseen suunniteltuun kodinhoitohuoneeseen ei mahdukaan arkkupakastinta tai kuntolaitetta kuten ilman tarkempia suunnitelmia oli arveltu.

Ammattilainen osaa neuvoa siinäkin, miten vanha ja uusi puoli liitetään esteettisesti yhteen. Pyritäänkö täsmälleen samaan tyyliin vai haetaanko tarkoituksella kontrastia? Joskus viimeistely voi vaatia pintaremonttia myös vanhalla puolella.

Rio Gandara / HS
Puolakat halusivat, että laajennus ja vanha osa istuvat saumattomasti yhteen.
Puolakat halusivat, että laajennus ja vanha osa istuvat saumattomasti yhteen.

Puolakat teettivät sekä sisäkatto- että ulkoverhoilupaneelit, jotta ne saatiin sopimaan yhteen vanhan puolen kanssa. Toiveet ja niiden toteutus oli tarkasti mietitty omin voimin, joten suunnittelijalle jäi vain hienosäätö.

Kalle ja Olli pääsevät muuttamaan uusiin huoneisiinsa lähipäivinä.

Mutta puuhastelu ei lopu tähän. Seuraavaksi työlistalla ovat piha, terassi, pieni kellari ja kylmä käyttöullakko.

”Tehdään kerralla fiksu talo, niin siinä on mukava asua pitkään”, Juha sanoo.

Juttuun on haastateltu arkkitehti Risto Huttusta, sisustussuunnittelija Tiina Marja Kaislakannasta, lupa-arkkitehti Sari Koukkua, sisustusarkkitehti Kari Lappalaista ja arkkitehti Katri Pullia.

Fakta

Laajennus maksaa 1 000–3 000 euroa neliöltä

 Omakotitalon laajennus on yleensä yhtä kallista tai kalliimpaa kuin uuden rakentaminen.

 Jos tekee mahdollisimman paljon itse ja valitsee mahdollisimman halpoja materiaaleja, voi selvitä noin tonnin neliöhinnalla.

 Pääkaupunkiseudulla neliöhinta on helposti 3 000 euroa. Puolakoilla se oli 2 000 euroa neliöltä.

 Suunnittelun osuus kokonaiskustannuksista on 5–10 prosenttia. Arkkitehdin tai pääsuunnittelijan osuus on siitä noin puolet, rakenne- ja talotekniikan suunnittelijoiden osuus toinen puoli.

 Sisustusarkkitehdin ja -suunnittelijan palveluihin kuluu isoissa projekteissa joitakin tuhansia euroja. Hinnat voivat vaihdella eri puolilla Suomea paljonkin, ja esimerkiksi televisiosta tutut suunnittelijat voivat laskuttaa paljon keskivertokollegoitaan enemmän.

Rio Gandara / HS
Laajennukseen rakennettiin myös wc ja suihkutila.
Laajennukseen rakennettiin myös wc ja suihkutila.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!