Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1970-luvun elintasosiipien tasakatot vuotivat

Omakotitalojen laajennusosat rakennettiin ennen väärin: tasakatot vuotivat eikä ilmanvaihto toiminut sisällä

Koti
 
Erkki Raskinen
Tasakattoinen elintasosiipi oli muotia vuonna 1978.
Tasakattoinen elintasosiipi oli muotia vuonna 1978. Kuva: Erkki Raskinen

Omakotitalon laajentamisesta tulee monelle mieleen 1970-luvulla rintamamiestaloihin tehdyt elintasosiivet. Jälkipolvet pitävät niitä rumina, ja monenlaisia ongelmiakin niihin liittyy.

Usein syypääksi nimetään tasakatto. Vika ei arkkitehti Risto Huttusen mukaan kuitenkaan ole tasakatossa vaan sen rakentajissa.

”Kirvesmiehet eivät olleet tottuneet rakentamaan tasakattoja. Monesti tehtiin se perusvirhe, että tylpättiin kattokaivo alhaalta ylöspäin ja tehtiin kermieristeet, jotka valuvat kaivoon päin. Sitten tulee lumikuorma, joka painaa kattoa alaspäin. Kermi repeää pahimmasta kohtaa alaspäin, ja vedet tulevat sisään.”

Toinen yleinen ongelma liittyy ilmanvaihtoon. Laajennuksiin on rakennettu sisäsaunoja ilman kunnollista ilmanvaihtoa, tai sitten taloihin on asennettu huippuimureita ilman korvausilmaventtiileitä.

Seurauksena erilaisia kosteus- ja sisäilmaongelmia.

Myöhemmin valmistuneissa taloissa laajennukset ovat usein suuntautuneet paitsi sivulle myös ylös: näin etenkin yksikerroksisiksi rakennetuissa 80-luvun omakotitaloissa.

Nykyään pientalojen laajennuksista on vaikea löytää trendejä: erilaiset asukkaat laajentavat erilaisia talojaan omien tarpeidensa mukaan.

Joku haluaa lisäsiipeen saunan, toinen työhuoneen, kolmas majoittaa vanhempansa tai aikuisen lapsensa.

Laajennus voi myös auttaa tekemään talosta esteettömän. Etenkin rintamamiestaloissa asuinkerros on usein hyvin korkealla, eikä jyrkkiin ulkoportaisiin ole välttämättä mahdollista fiksusti asentaa ramppia tai tuolihissiä.

Pientalon laajennus ei ole kovin suosittua ainakaan Helsingissä. Viime vuonna oli vireillä vain 66 pientalon laajennushakemusta.

Yksi syy tähän ovat rakennusvalvontaviraston lupa-arkkitehdin Sari Koukun mukaan suojelukaavat, jotka rajoittavat rakentamista etenkin rintamamiestaloalueilla.

”Nykyiset pientalotontit on myös pilkottu niin pieniksi, että lisärakennusoikeutta ei monella ole käytettävissä”, Koukku sanoo.

Jos suunnitelmat edellyttävät asemakaavasta poikkeamista, esteenä tai hidasteena voivat olla myös naapurit. Ainakin pääkaupunkiseudulla naapurien rakennushankkeista valitetaan herkästi.

Ja joskus laajennushanke voi tyssätä jo suunnittelijan pöydälle.

”Vaihtoehto on remontoida vanha talo uuteen uskoon ilman laajennusta. Siinä voi joutua siirtämään jokusta ikkunaa tai ovea, mutta ne ovat aina tehtävissä. Näin saattaa ratketa yhtälö, jolla asiakas saa mitä haluaa”, kertoo sisustusarkkitehti Kari Lappalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!