Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkea melua ei kerrostalossakaan tarvitse kestää – valittaminen kannattaa hoitaa fiksusti, jotta siitä on apua

Tavanomaiset äänet ovat osa kerrostaloelämää, mutta jatkuvaa tai yöllistä melua ei tarvitse kestää.

Koti
 

Vauvan parkaisuun ei jaksaisi herätä joka aamu viideltä. Mutta kerrostalossa vaihtoehtoja ei välttämättä ole, jos äänieristys on huono.

Kun aamulla tuijottaa tyhjää jääkaappiaan, naapurin tehosekoitin surraa jo energiapirtelöä. Siellä sitä herkutellaan aikaisin.

Yksinäiset koirat ulisevat päiväksi tyhjentyneessä talossa, ja avoimesta ikkunasta kuuluu pihalla leikkivien lasten kiljahduksia.

Artikkeliin liittyvät

Iltapäivällä alakerrassa alkaa iänikuinen pianokonsertti. Aina sama sävelmä!

Melu on kuuma puheenaihe monessa kerrostalossa. Onko ihan pakko sietää kaikkea metakkaa?

Ei, vaikka rajan vetäminen onkin vaikeaa. Syy on tässä: äänien kokeminen on yksilöllistä. Toisia samat äänet häiritsevät, toisia eivät.

Perusperiaate on, että tavanomaisia elämän ääniä taloyhtiössä on siedettävä, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontalakimies Maria Lautala. Tällaisia äänien lähteitä ovat esimerkiksi suihkussa käynti, siivoaminen ja erilaiset tunnereaktiot.

Jos naapurista kantautuvat äänet vihastuttavat, kannattaa ensin keskustella asiasta ystävällisesti metelöijän kanssa, Lautala neuvoo. Naapuri ei välttämättä edes tiedä, että äänet kantautuvat toiseen huoneistoon.

Pahimmillaan asian ottaminen puheeksi voi johtaa siihen, että naapuri suuttua töksähtää, välit menevät lopullisesti poikki ja meteli muuttuu kahta kauheammaksi.

Tällöin tulee ottaa yhteys taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään. Hallitus voi ensi alkuun laatia järjestyssäännöt, ellei niitä jo ole. Säännöt täytyy kuitenkin hyväksyttää yhtiökokouksessa.

”Järjestyssäännöissä voidaan antaa ohjeita siitä, miten naapurit on otettava huomioon, mutta niilläkään ei ole mahdollista rajoittaa tavanomaista asumista eikä elämistä”, Lautala sanoo.

Ellei ratkaisua löydy ja meuhkaaminen jatkuu, yhtiö voi antaa asukkaalle varoituksen. Viime kädessä sillä on mahdollisuus ottaa asunto hallintaansa. Ihan helposti hallintaanotto ei silti onnistu, vaan häiriön täytyy olla jatkuvaa ja toistuvaa.

Asuntokauppojen riitoihin erikoistuneen asianajajan Matti Kasson mukaan asunnon hallintaanottoon voi kuitenkin riittää esimerkiksi niinkin arkinen asia kuin musiikin soittaminen tai koiran haukunta, jos se on jatkuvaa ja tapahtuu epätavalliseen aikaan eli öisin tai varhain aamulla.

”Poraaminen voi olla häiritsevää, jos sitä jatkuu pitempään kuin normaalisti remonttiin kuuluu”, Kasso sanoo.

Samoin ovien paukuttaminen ja järjestyssääntöjen rikkominen voivat johtaa hallintaanottoon.

Jotta yhtiö voisi puuttua tilanteeseen, tarvitaan näyttöä häiriöstä, sen ajankohdasta ja kestosta. Lautala suosittelee kirjaamaan ajankohdat muistiin aina, kun havaitsee häiritsevää ääntä.

Muiden naapureiden kokemuksia on hyvä kuulostella. Jos usea asukas kokee saman melun häiritsevänä, yhtiön on helpompi puuttua haittaan.

Äänien tallentamisessa pitää olla varovainen. Se voi olla salakuuntelua, josta voi seurata rangaistus.

Rikokseen syyllistyy muun muassa silloin, kun kotirauhan suojaamassa paikassa, kuten kotona, tallentaa naapurin keskustelua, puhetta tai muita yksityiselämään, esimerkiksi rakasteluun, liittyviä ääniä.

Lautalan mukaan kiellettyä ei sen sijaan ole esimerkiksi naapurihuoneistosta kuuluvan kovaäänisen musiikin, pesukoneen jytinän tai koiran haukunnan nauhoittaminen.

Naapureiden äänekäs elämä voi tulla yllätyksenä asuntokaupan jälkeen. Pitääkö myyjän kertoa asunnon ostajalle naapurin itkevistä ja huutavista lapsista tai siitä, että naapuripariskunnan seksi on äänekästä?

Kasson mukaan asunnon myyjän ei tarvitse raportoida äänistä ostajalle – ellei talossa kuulu jotain tavallisesta poikkeavaa, kuten moottorisahan pärinää. Jos ostajalle ei ole kerrottu epätavallisesta melusta, hänellä voi olla oikeus hinnanalennukseen.

”Ääritapauksessa kauppa on voitu jopa purkaa”, Kasso sanoo.

Hänen mukaansa äänistä kärsivällä on yleensä suurempi riski hävitä kuin mahdollisuus voittaa oikeudessa, ellei kyse ole hyvin poikkeuksellisesta häiriöstä tai tahallisesta toiminnasta.

Fakta

Näin valitat melusta

 Kysele naapureilta, häiritseekö heitä sama ääni kuin sinua.

 Kerro ongelmasta asiallisesti metelin aiheuttajalle.

 Jos ongelmat jatkuvat, ota yhteys taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään.

 Kerää metelistä tarkat tiedot: minkälaista se on ja milloin sitä kuuluu? Lähetä selvitys hallitukselle tai isännöitsijälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!