Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten autonpesun kustannukset olisi järkevää laskuttaa taloyhtiöltä?

Lukijan taloyhtiössä kaikki osakkaat maksavat autojen pesusta vesimaksussaan.

Koti
 
Kimmo Räisänen
Järkevämpää olisi periä korvaus pesupaikan käyttäjiltä kuin maksattaa autonpesun kulut kaikilla osakkailla.
Järkevämpää olisi periä korvaus pesupaikan käyttäjiltä kuin maksattaa autonpesun kulut kaikilla osakkailla. Kuva: Kimmo Räisänen

Kerrostalomme parkkipaikalla on autojen pesupaikka, ja vesimaksu perustuu henkilölukumäärään. Maksu on kaikille sama siitä huolimatta, peseekö autoa vai ei. Kaikki osakkaat siis maksavat autojen pesemisen vesimaksuissaan. Voiko hallitus päättää asiasta toisin, vai vaatiiko se yhtiökokouksen päätöksen? Mikä olisi järkevämpi laskutustapa?

Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne suosittelee taloyhtiötä hankkimaan vesimittarin ja varauskirjan auton pesupaikalle.

Yhtiö voi periä käyttömaksua pesijöiltä ainakin kahdella eri tavalla. Yksi vaihtoehto on se, että pesupaikan käyttäjät kirjaavat varauskirjaan vesimittarin alku- ja loppulukeman, huoltoyhtiö kerää lukemat ja isännöintitoimisto laskuttaa veden kahdesti vuodessa.

Toinen vaihtoehto on, että pesupisteen kokonaisvedenkulutus jyvitetään vuosittain eli osoitetaan jokaisen autopaikan haltijan autopaikkamaksuun.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén kertoo, että vesimittarin hankinnasta ja pesumaksun määräytymisestä osakkaat päättävät yhdessä yhtiökokouksessa.

Päivärinteen mukaan yhtiökokouksessa kannattaa päättää myös siitä, että pesupisteen käyttämä vedenkulutus vähennetään huoneistojen vedenkulutuksesta. Tällöin henkilölukuun perustuva vesimaksu laskee hieman. Hallituksen toimivaltaan kuuluu puolestaan määritellä pesumaksun suuruus.

Saako naapurikerrostalon pihan kautta oikaista? 

Kotoani on kauppaan puolitoista kilometriä katua pitkin. Sinne pääsee myös ulkoilureittiä, joka lyhentää matkaa. Nyt asuintaloni ja kaupan väliin on rakennettu kerrostaloja. Yhteys ulkoilureitille katkaistiin meluaidalla. Moni kuitenkin oikaisee yhden kerrostalon takapihan kautta ja tallaa nurmikkoa. Taloyhtiö on asettanut polun alkuun taulun, jossa sanotaan, että nurmikko on yksityisaluetta eikä siitä saa kulkea. Saanko silti oikaista kauppaan siitä?

Lain mukaan ei saa oikaista, jos taloyhtiö kieltää tontilla liikkumisen muilta kuin talon asukkailta. Kiinteistön omistaja, tässä tapauksessa taloyhtiö, saa päättää alueensa käytöstä, kertoo lakimies Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Joskus tontilla on rasite. Se voi olla esimerkiksi viemäri tai jollekulle annettu oikeus ajaa tai kävellä tontin läpi. Rasite on aina merkitty kiinteistörekisteriin. Rasitteen olemassaolon voi tarkastaa kiinteistön rasitetodistuksesta. Furuhjelm arvelee, että kysyjän tapauksessa kerrostalon tontilla ei ole rasitteena sitä, että jonkin muun talon asukkaat saavat kulkea sen läpi.

Taloyhtiö voi kieltää oikaisemisen, mutta sitä on vaikea estää. Taloyhtiö voi toki rakentaa kulkureitille aidan, portin tai muun fyysisen esteen.

Taloyhtiön osakas saa kehottaa vierasta poistumaan taloyhtiön pihalta, jos hän näkee vieraan oikopolulla. Hän ei saa kuitenkaan käydä käsiksi vieraaseen tai poistaa pihalta väkisin. Sen saa tehdä poliisi. Osakas voi toki pyytää poliisilta virka-apua.

Tilanne onkin taloyhtiölle hankala. Kerrostalopiha on yksityisaluetta, eikä esimerkiksi jokamiehenoikeus anna lupaa kulkea pihan läpi läheltä asuintaloa. Sitä on kuitenkin vaikea estää.

Löytyisikö tähän sopuratkaisu? Mitä jos taloyhtiösi hallitus sopii naapuritalon hallituksen kanssa, että saatte oikaista tontin läpi? Vastineeksi voitte vaikka osallistua naapuritalon pihatöihin.

Korvaako yhtiö pyöräsuojasta varastetun pyörän?

Vaijerilukoilla pyörätelineeseen kiinnitetty polkupyöräni varastettiin lukitusta pyöräsuojasta, jonne on pääsy vain asukkailla ja huoltoyhtiöllä. Kotivakuutus korvasi vajaat 400 euroa omavastuun ja ikävähennyksen jälkeen. Onko taloyhtiöllä korvausvastuuta?

Taloyhtiö ei ole korvausvastuussa varastosta viedystä pyörästä, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Vahingonkorvausoikeus perustuu siihen, että vahingon kärsijä maksaa itse syntyneet vahingot, ellei hän pysty osoittamaan, että joku toinen on vastuussa vahingosta.

Sallménin mukaan mikään ei viittaa siihen, että yhtiö olisi toiminut tässä huolimattomasti.

Jos asukkaat säilyttävät polkupyöriään lukitussa varastossa, yhtiö on järjestänyt niiden säilytyksen asianmukaisella tavalla, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!