Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monica Hansténin puutarhavinkit

Monica Hanstén kasvattaa eksoottisia hedelmiä puutarhassaan Helsingin Pirkkolassa

Koti
 
Jaana Laitinen
Monica Hanstén
Viiniköynnökset kukoistavat Monica Hansténin puutarhassa.
Viiniköynnökset kukoistavat Monica Hansténin puutarhassa. Kuva: Monica Hanstén

Korila

Kylvä korila eli herkkuhyppykurkku toukokuussa, sillä se itää ja kasvaa nopeasti. Se viihtyy lämpimässä kasvihuoneessa.

Korilasta tulee rehevä ja korkea mutta siro köynnös. Kasvi tarvitsee tuen, johon se kiipeää innokkaasti. Lannoitan korilaa muutaman kerran kesässä.

Korila tekee pieniä, kauranjyvän näköisiä hedelmiä, jotka kasvavat syksyllä äkkiä päärynän muotoisiksi. Hedelmiä syödään nuorena raakana ja vanhana keitettyinä tai täytettyinä. Ne eivät mielestäni maistu juuri miltään.

Viidakkokurkku

Myös viidakkokurkku kylvetään toukokuussa. Siitä kasvaa valtava köynnös, joka valloitti puolet kasvihuoneestani. Siksi kasvi tarvitsee tuen, jota pitkin kiivetä.

Kesäkuussa viidakkokurkun voi istuttaa kasvihuoneeseen tai ulos, kun yölläkin on jo lämmintä. Annan lannoitetta pari kertaa kesällä ja suojaan pahimmalta paahteelta.

Kasvi tekee paljon pieniä kellanvihreän raidallisia hedelmiä. Ne maistuivat happamilta. Niitä voi laittaa wokkiin tai salaattiin.

Monica Hanstén
Kiwano on kurkun ja melonin sukulainen. Hedelmässä on piikkejä.
Kiwano on kurkun ja melonin sukulainen. Hedelmässä on piikkejä.

Kiwano

Kiwano on kurkun ja melonin sukulainen. Otin talteen siemeniä ruokakaupan kiwanoista. Kylvin ne toukokuussa. Kasvi iti ja kasvoi nopeasti.

Kiwano tarvitsee paljon lämpöä. Se viihtyi kasvihuoneessa aurinkoisella paikalla hyvin. Se nousi naruja pitkin kattoon asti. Annoin lannoitetta silloin tällöin. Kiwanon hedelmissä on kovat piikit, joten kasvi kannattaa laittaa kasvihuoneen perälle.

Toin hedelmät vihreinä sisälle syksyllä. Ne muuttuivat ikkunalla oransseiksi hyvin hitaasti.

Kiwano on sisältä kuin hyytelöä, jossa on isoja mustia siemeniä. Maku on kirpeä. Sitten siivilöin siemenet pois. Jäljelle jää hapanta nestettä.

Viiniköynnös

Istutin punaisen viiniköynnöksen talon lämpimälle seinälle suojaan tuulelta. Ensimmäisinä talvina peitin sen pakkasharsolla, mutten enää. Se selviää jo ilman suojaa.

Annan sille kevät- ja syyslannoituksen. Pitkinä kuivina jaksoina kastelen sitä hieman. En leikkaa sitä. Leikkaaminen parantaa satoa, mutta saan viinirypäleitä liikaa jo nyt.

Päärynä

Valitse päärynälle lämmin paikka, jossa ilma ei haudu. On tärkeää, ettei vesi seiso kasvupaikassa. Annan puulle kevät- ja syyslannoituksen. Nuorta päärynäpuuta ei kannata lannoittaa, sillä puu kasvaa nopeasti muutenkin.

Poistan keväällä uudet, pystykasvuiset versot oksista. Isoa päärynäpuuta voi leikata kuten omenapuuta mutta hillitymmin. Sen latvuksen pitää kuitenkin pysyä ilmavana. Suojaa puu myyriltä ja jäniksiltä.

Magnolia

Mangnolia viihtyy vain tuulettomassa, lämpimässä paikassa. Se kasvaa mielellään ison puun latvuksen suojassa.

Istutin kaksi tähtimagnoliapensasta ja yhden japaninmagnoliapuun korkean tuomipihlajan viereen. Tontin pensasaita ja puuaita varjelevat niitä tuulelta. Kasvupaikalle paistaa aurinko koko päivän.

Magnoliat ovat selvinneet talvesta ilman suojauksia. Keväällä lannoitan ne. Ne viihtyvät lievästi happamassa maassa, joten niitä ei pidä kalkita.

Magnoliapensaani kukkivat toukokuu–kesäkuun vaihteessa. Odotan, kukkiiko nuori puu nyt ensimmäisen kerran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!