Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin painovoimainen ilmanvaihto toimii

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilma vaihtuu ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen sekä tuulen vaikutuksesta

Koti
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Ikkunan tuloilmaventtiilin puhdistus.
Ikkunan tuloilmaventtiilin puhdistus. Kuva: Leif Rosas
1. Ulkoilmaventtiili

Ilma tulee sisälle asuntoon ulkoseinässä tai ikkunarakenteissa olevista ulkoilmaventtiileistä. Venttiili pitäisi olla jokaisessa oleskelutilassa, kuten makuu- ja olohuoneessa, sekä saunassa.

Vinkki: Ulkoilmaventtiiliä ei saisi sulkea eikä peittää. Vedon vähentämiseksi venttiilit kannattaa asentaa mahdollisimman korkealle ikkunan yläpuolelle tai lämmityspatterin lähelle. Näin kylmä ulkoilma ehtii hieman lämmetä. Ilmanvaihtoa voi tehostaa ikkunatuuletuksella.

2. Poistoilmaventtiili

Ilma poistuu asunnosta poistoilmaventtiilien kautta hormiin ja sieltä edelleen ulos talon katolle. 1950-luvulta alkaen poistoilmaventtiilit on keskitetty keittiöön, kylpyhuoneeseen, vaatehuoneeseen ja vessaan. Vanhemmissa taloissa niitä saattaa olla muissakin huoneissa.

Vinkki: Venttiilejä ei tule tukkia, ja niiden suodattimet pitää puhdistaa pari kertaa vuodessa. Ilmanvaihtoa tehostava poistoilmapuhallin on huono ratkaisu painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa. Jos se asennetaan kylpyhuoneeseen, painovoimaisen hormin virtaus saattaa kääntyä väärinpäin, jolloin ulkoilmaa alkaa virrata vessan tai vaatehuoneen kautta huoneistoon.

3. Alipaine

Jos ulkoilmaventtiilit on suljettu tai tukittu, asuntoon tulee liiallinen alipaine ja ilma pyrkii sisälle hallitsemattomasti rakenteiden vuotokohdista, kuten ikkunoiden, lattioiden, seinien ja postiluukun raoista. Tämä tuo hajuja ja epäpuhtauksia naapurista, porraskäytävästä tai rakenteista.

Rakennuksen on silti hyvä olla hieman alipaineinen, jotta esimerkiksi ruuanlaitosta, suihkussa käynnistä ja pyykinpesusta aiheutuva kosteus poistuisi. Jos kosteus jää märkätiloihin pitkiksi ajoiksi, ilma ei vaihdu riittävästi ja kosteusvaurion riski kasvaa.

Vinkki: Postiluukun kautta ei saisi tuulettaa esimerkiksi niin, että asettaa luukkuun lehden tai kapulan. Ulko-oven eteen on hyvä asennuttaa väliovi, ellei sitä jo ole.

4. Siirtoilmareitti

Siirtoilman reitin tuloilmaventtiileistä poistoilmaventtiileihin tulisi olla mahdollisimman esteetön. Ovien ja lattian välissä pitäisi olla parin sentin rako, jotta ilma pääsee kulkemaan vapaasti huoneesta toiseen.

Vinkki: Parketin tai laminaatin asentaminen muovimaton tilalle voi tukkia siirtoilmareitteinä toimivat oviraot. Ilman liikkuvuutta parantaa se, että ovia pitää auki aina, kun se on mahdollista. Oviin on saatavilla myös siirtoilmasäleikköjä. Tarvittaessa ovien alaosasta voi sahata pari senttiä pois.

5. Painovoimainen hormi

Tiilirakenteissa hormeissa saattaa olla reikiä ja hajut pääsevät sitä kautta asunnosta toiseen.

Vinkki: Liesituuletinta ei saa yhdistää painovoimaiseen hormiin. Se on omiaan pahentamaan hajuongelmaa. Vanhojen hormien kunto kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa tiivistää. Hormi voidaan putkittaa teräsputkella, joka on myös helppo puhdistaa. Vaihtoehtoisesti hormin voi pinnoittaa.

Pete Aarre-Ahtio
Vanhan kerrostalon tiilirakenteissa hormeissa saattaa olla reikiä, jolloin hajut pääsevät asunnosta toiseen.
Vanhan kerrostalon tiilirakenteissa hormeissa saattaa olla reikiä, jolloin hajut pääsevät asunnosta toiseen.
Päivi Huotari / HS
Kylpyhuoneen poistoilmaventtiili.
Kylpyhuoneen poistoilmaventtiili.
Petri Krook
Linda Palonen työntää yöksi aikakausilehden postiluukkuun, jotta saisi ilman kiertämään.
Linda Palonen työntää yöksi aikakausilehden postiluukkuun, jotta saisi ilman kiertämään.
Päivi Huotari / HS
Tarvittaessa välioven alaosasta voi sahata pari senttiä pois, jotta ilma liikkuu. Oviin on saatavilla myös siirtoilmasäleikköjä.
Tarvittaessa välioven alaosasta voi sahata pari senttiä pois, jotta ilma liikkuu. Oviin on saatavilla myös siirtoilmasäleikköjä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!