Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kerrostalon pihassa ei ole vieraspaikkoja eikä kadun varrella ole tilaa, saako auton jättää pihalle?

Entä saako auton jättää puoliksi jalkakäytävälle, jos parkkiruudut ovat täynnä?

Koti
 
Mika Ranta / HS
Yhtiön ei tarvitse järjestää asukkaiden vieraille parkkipaikkoja.
Yhtiön ei tarvitse järjestää asukkaiden vieraille parkkipaikkoja. Kuva: Mika Ranta / HS

Asun Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa. Talossamme on neljä rappua, muttei ainuttakaan vierasparkkipaikkaa. Pihassa on pysäköintikielto, ja ex-mieheni sai pysäköintivirhemaksun, kun hän toi pojan luokseni. Kuuluuko sakko maksaa, jos pihassa ei ole vieraspaikkoja eikä kadun varrella ollut tilaa? Saako auton jättää puoliksi jalkakäytävälle, jos parkkiruudut ovat täynnä?

 

Piha-alueilla pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla, sanoo Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita.

Auton pysäköinti piha-alueelle kadun varsipaikkojen ollessa varattuja ei hänen mukaansa vapauta auton käyttäjää pysäköintivirhemaksusta.

Yhtiöllä ei myöskään ole velvollisuutta järjestää asukkaiden vieraille pysäköintipaikkoja.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon saa pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista ja kuorman purkamista varten, ellei lähistöllä ole muuta sopivaa paikkaa.

Ajoneuvo ei kuitenkaan saa haitata kohtuuttomasti jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista.

Kuljettajan on myös pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.

Kenen pitää maksaa autokatosten kunnossapidosta?

Asun kerrostalossa, jossa on 19 osakasta. 2000-luvun alussa on 11 osakasta saanut rakentaa yhtiön tontille autokatokset. Kaikki eivät silloin halunneet mukaan, ja laki kai salli yksityisen rakentamisen. Voidaanko vastikkeilla maksaa autokatosten seinien pesua ja muuta huolto- ja korjaustyötä? Autokatosten käyttäjät maksavat 10 euroa ja pihapaikkojen käyttäjät 8 euroa kuussa.

 

Lähtökohta on, että autokatokset toteuttaneiden huoneistojen osakkaat vastaavat kaikista autokatosten toteuttamiseen, ylläpitoon ja korjauksiin liittyvistä kustannuksista, sanoo päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta.

Hän suosittelee sopimaan autokatoksiin liittyvistä vastuista ja velvoitteista selkeästi ja päättämään asiasta yhtiökokouksessa. Lisäksi kannattaa harkita yhtiöjärjestyksen muuttamista.

Jos yhtiön tekemässä päätöksessä, sopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ei muuta määrätä, autokatoksiin liittyviä kustannuksia ei tule velkoa niiden huoneistojen osakkailta, jotka eivät autokatoshankkeeseen aikoinaan ryhtyneet, Hupli sanoo.

Voiko isännöitsijä kuulua hallitukseen?

Taloyhtiömme isännöitsijänä on yksi osakkeenomistajista. Hän haluaisi olla myös hallituksen jäsen. Onko tälle mitään estettä? Entä voiko isännöitsijä olla myös hallituksen puheenjohtaja? Voiko siinäkin tapauksessa, että hän on talon rakennuttaja?

 

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijä saa olla myös taloyhtiön puheenjohtaja.

Isännöitsijän toiminen puheenjohtajana kuitenkin edellyttää joko yhtiöjärjestyksen määräystä tai kaikkien osakkaiden suostumusta, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Hallituksen jäsenenä isännöitsijä on saanut olla jo vanhan lain aikaan.

Furuhjelmin mukaan juridisia esteitä kaksoisroolille ei ole, vaikka isännöitsijä-puheenjohtaja olisi toiminut myös johtamansa yhtiön rakennuttajana.

Hallituksen jäsen ei saa kuitenkaan osallistua asian käsittelyyn, jos asia koskee hänen ja yhtiön välistä sopimusta. Jos sama henkilö on sekä rakennuttaja, isännöitsijä että hallituksen puheenjohtaja, yhtiön johtaminen voi näin ollen hankaloitua.

”Puheenjohtajan pitäisi silloin jäävätä itsensä, kun hallitus tekee päätöksiä, jotka liittyvät esimerkiksi rakentamiseen tai sen vastuisiin”, Furuhjelm sanoo.

Tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan tulee aina olla yhtiön ulkopuolinen valvoja. Tarkastaja ei saa olla itse hallituksen jäsen eikä edes sukulaissuhteessa hallituksen jäseniin. Hän ei voi olla myöskään isännöitsijä eikä isännöitsijän sukulainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!