Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako taloyhtiön asfalttiin piirtää?

Talossamme asuu paljon lapsia, jotka piirtävät liiduilla pihatiet täyteen söherrystä

Koti
 
Päivi Huotari / HS
Lasten liitupiirroksista ei ole kovin suurta haittaa.
Lasten liitupiirroksista ei ole kovin suurta haittaa. Kuva: Päivi Huotari / HS

Talossamme asuu paljon lapsia, jotka piirtävät liiduilla pihatiet täyteen söherrystä. Hallituksen jäsenet eivät kiellä lapsia, koska ovat ystäviä näiden vanhempien kanssa. Saako taloyhtiön asfalttiteitä sotkea?  

Lasten liitupiirrokset asfaltissa eivät objektiivisesti arvioiden ole kovin suuri haitta asukkaille, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Piirustukset eivät ole pysyviä eivätkä ne vaadi erikseen tilattavaa puhdistusta, josta aiheutuisi ylimääräisiä kuluja osakkaille. Sadevesi putsaa asfaltin aikanaan.

Jos piirrokset häiritsevät, osakas voi pyytää, että hallitus lisää asian seuraavan yhtiökokouksen asialistalle.

Yhtiökokouksessa osakkaat voivat keskustella asiasta ja tehdä enemmistöpäätöksen, sallitaanko liitupiirroksia yhtiön pihalla vai ei, Sallmén sanoo.

Hänen mukaansa yksi ratkaisu on se, että pihalta varataan jokin tietty paikka, jossa lapset saavat piirtää.

Sallmén myös suosittelee osakasta asettumaan ehdolle hallitukseen, kun siihen valitaan jäseniä seuraavan kerran. Silloin osakas pääsee vaikuttamaan yhtiön asioihin hallituksesta käsin.

 

Saako taloyhtiö ostaa palveluita puheenjohtajalta?

Taloyhtiömme yleisiä tiloja, kuten porraskäytäviä ja saunoja, siivoaa hallituksen puheenjohtajan omistama siivousfirma. Siivous ei ole tyydyttänyt osakkeenomistajia. Onko mitään estettä, että yhtiö ostaa palveluita puheenjohtajan yritykseltä?

 

Lakimies Marina Furuhjelmin mukaan taloyhtiö saa ostaa palveluita puheenjohtajan tai kenen tahansa muun hallituksen jäsenen omistamalta yritykseltä.

Furuhjelm muistuttaa, että puheenjohtaja tai hallituksen jäsen on kuitenkin esteellinen käsittelemään asiaa silloin, kun hallitus päättää tilata palveluja tämän yritykseltä.

Jos esteellisyys on päätöstä tehtäessä huomioitu ja sopimus on tehty avoimesti, estettä ei ole.

Furuhjelmin mielestä olisi hyvä, että mahdolliset esteellisyystilanteet tunnistettaisiin jo hallitusta muodostettaessa ja niistä kerrottaisiin myös tilintarkastajalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!