Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni suomalainen vuokraa kesäkodin Virosta – tilavat talot ja edulliset palvelut saavat kiitosta

Pärnussa asuva Mare Pernik vuokraa kahta taloaan suomalaisille. Osku Heiskanen vuokrasi viime kesänä talot koko suvulleen. Pasi Hakala nauttii Kuressaaren hulppeasta vuokratalosta joka kesä.

Sirpa Pääkkönen HS

Keväällä Mare Pernik puunaa kahta taloaan ja hoitaa isoa puutarhaansa Pärnussa. Suurin osa kesäasukkaista saapuu heinäkuussa. Silloin piha täyttyy telmivistä lapsista ja auringossa lekottelevista aikuisista.

Kesä- ja elokuussa huoneissa majailee enemmän pariskuntia.

Mare Pernik vuokraa talojaan kesäasukkaille Pärnun keskustassa Etelä-Virossa. Vuokraaminen on sivutoimista, sillä Pernik työskentelee käsityöliikkeessä. Aiemmin hän oli hotellialalla.

Vuokralaisista 90 prosenttia on suomalaisia. Pernikille kuten monelle muullekin virolaiselle kesäasukkaat tuovat lisätuloja.

”Talvella en vuokraa taloja, koska öljylämmitys on kallista. Kesän vuokratuloilla saa maksetuksi koko vuoden lämmityskustannukset”, kertoo Pernik.

Hänen mukaansa asuntojen vuokraaminen kesällä on niin suosittua, että taloja on vaikea saada Pärnusta vuokrattua pitkäksi aikaa. Jos joku virolainen haluaa vuokrata talon esimerkiksi kahdeksi vuodeksi, hänen pitäisi olla valmis luopumaan siitä kesäksi ja antamaan talo kesäasukkaille.

Vuokratalo kilpailee hotellimajoituksen kanssa Virossa
Vuokratalo kilpailee hotellimajoituksen kanssa Virossa
Kolmasosa suomalaisista majoittuu kesälomamatkoillaan Virossa muualle kuin hotelliin. Mare Pernik vuokraa kesäisin kahta taloa Pärnussa. Asiakkaista valtaosa on suomalaisia. Toimittaja: Sirpa Pääkkönen, kuvaus: Sara Aaltio, leikkaus: Terhi Liimu

Pernik osti talot miehensä kanssa Auli-kadulta vuonna 1999. Silloin pihapiirin toista taloa vasta rakennettiin.

Toinen talo oli hirsirakennus. Se remontoitiin perusteellisesti. Kun seiniä myllättiin, hirrestä paljastui vuosiluku 1860. Alue on vieläkin vanhempi.

”Kadun asemakaava on peräisin 1700-luvulta Pohjan sodan ajoilta. Tänne rakennettiin taloja venäläisille upseereille. Nyt Viron museovirasto on suojellut alueen.”

Suomalaiset ystävät ehdottivat, että Mare Pernik ryhtyisi vuokraamaan taloja kesäasukkaille. Kahdessa talossa on yhteensä yli 300 neliötä. Pernik, hänen aviomiehensä ja heidän poikansa eivät tarvinneet niin paljon tilaa. Nyt poika on jo muuttanut pois kotoa.

Ensimmäisen kerran Pernikit vuokrasivat kotinsa kesäasukkaille vuonna 2000. Sen jälkeen vuokralaisia on ollut vuosittain. Muutamat perheet palaavat joka kesä ja sopivat seuraavasta kesästä jo loman päättyessä. Viikko maksaa 400–700 euroa. Hinta vaihtelee yöpyjien määrän mukaan.

”Heinäkuun viikot ovat kysytyimpiä, koska monet perheet lomailevat keskikesällä. Joudun välillä sanomaan, että tilaa ei ole.”

Huoneet näyttävät siisteiltä. Sisustus on yksinkertainen: sängyt, muutama pöytä, tuoleja ja kaappeja. Asumismuoto muistuttaa suomalaista maatilamatkailua.

Molemmissa taloissa on keittiö, mutta ruokaa voi valmistaa myös pihagrillissä.

Puutarhassa kasvaa omena-, kirsikka- ja luumupuita. Kasvihuoneessa Mare Pernik viljelee tomaattia, kurkkua, salaattia ja yrttejä. Loppukesästä viinimarja- ja karviaispensaat tuottavat satoa.

”Vuokralaiset saavat poimia puskista marjoja ja kerätä salaattia”, Pernik lupaa.

Sähkösaunankin voi napsauttaa päälle, kun tekee mieli. ”Vieraat tapaavat kutsua muitakin saunomaan, jos he ovat lämmittäneet saunan.”

Mare Pernik ei muista, että vuokralaisista olisi ollut koskaan harmia. Tosin kesän loppuessa oma rauhakin tuntuu mukavalta.

”Joskus mietin, häiriintyvätkö naapurit, jos pihastamme kuuluu vaikka laulua. Suomalaiset ovat hyviä laulamaan ja muistavat sanat. Valituksia ei ole tullut, ja naapureissakin juhlitaan. Yhdessä talossa pidetään lauluiltoja. Silloin koko katu nauttii naapurini pihalla laulavien ihmisten konserteista.”

Vakituisten kesäasukkaiden kanssa ystävystyy helposti.

”Vaihdamme ruokareseptejä. Eräs rouva tuo minulle kuivattuja suppilovahveroita ja minä annan hänelle marinoituja kuusirouskuja. Vieraat leikkaavat nurmikkoa ja vaihtavat tarvittaessa lamput. He ovat puhdistaneet jopa vesirännitkin”, Pernik kiittää.

Loppusiivouksenkin monet asukkaat tekevät, vaikka ei tarvitsisi. ”Suomalaiset ovat kohteliaita ja mukavia vuokralaisia.”

Vantaalainen koreografi Osku Heiskanen vuokrasi Mare Pernikiltä molemmat talot viikoksi viime kesänä. Siellä yöpyi parikymmentä ihmistä, Heiskasen kolme sisarusta lapsineen sekä vanhemmat. Meno oli vauhdikasta, sillä puolet seurueesta oli alle 12-vuotiaita lapsia.

Heiskanen valitsi kotimajoituksen, koska talossa asuminen on helpompaa ja halvempaa kuin hotellissa.

”Vuokratalossa asuminen on kuin mökkilomailua. Olo tuntuu kotoisalta”, Heiskanen sanoo.

Vuokratalossa ei tarvitse välittää hotellin aikatauluista eikä turistivirrasta. Lomasta saa nauttia oman rytminsä mukaan. Talo on turvallinen lapsille, sillä aidat ympäröivät pihaa.

”Pienet lapset vipelsivät ympäri pihaa ja levittivät sinne tavaransa. Hotellissa olisi paljon hankalampaa. Serkut saivat lomailla yhdessä. Talot ovat viihtyisiä, ja kaikille riitti huoneita. Ranta ja keskusta ovat lähellä.”

Kalat ja lihat kypsyivät pihagrillissä. Ruokailemaan kokoonnuttiin pihakatoksen alle. Lähin kauppa on puolen kilometrin päässä.

Heiskasen mielestä on hauskaa, että vuokranantaja asuu toisen talon päädyssä.

”Lapsilauma mekasti, mutta valituksia ei kuulunut.”

Osku Heiskanen ihastui Pärnuun kuusi vuotta sitten. Hän käy siellä joka kesä ja muulloinkin, keskimäärin neljä kertaa vuodessa. Hän on kokeillut muitakin vuokra-asuntoja kuin Mare Pernikin. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Vihjeen Mare Pernikin taloista hän sai ystäviltään. Pärnussa tutustuu helposti uusiin ihmisiin, ja sana hyvistä asunnoista leviää. Tänä kesänä Heiskanen vuokraa talon kolmatta kertaa.

Heiskasen mielestä Pärnu soveltuu monenlaiseen matkailuun. Matala hiekkaranta ja kylpylät houkuttelevat lepolomalle. Aktiivinen liikkuja voi pyöräillä, surffata ja pelata golfia. Soomaan kansallispuistoon pääsee patikoimaan.

Pärnussa Heiskasta kiinnostaa myös kulttuuri, hyvät ravintolat ja palvelut. Siellä on konserttisali ja teatteri. Kesällä järjestetään musiikkifestivaaleja.

”Hoidan matkoillani auton pesun ja huollon sekä teetän vaatekorjaukset ompelijalla. Moni on siirtänyt hammashoidonkin Pärnuun, koska hinnat ovat paljon halvemmat kuin Suomessa. Sana Pärnusta leviää. Monet ystävistäni viettävät siellä esimerkiksi syntymäpäiviä.”

Kesäasuntoja on tarjolla myös Saarenmaalla Kuressaaressa. Jyväskyläläinen Pasi Hakala löysi Kuressaaren seitsemän vuotta sitten. Hän osallistui monena kesänä valokuvauskursseille ja asui aluksi hotelleissa. Niissä oli kuuma ja ahdasta. Hakala kaipasi tilaa ympärilleen.

Kolme vuotta sitten hän kuuli ystäviltään Kuressaaressa vuokrattavasta isosta asunnosta. Hän innostui heti. Hakala oli opiskellut uuden ammatin. Hän jätti työnsä ravintolanjohtajana ja ryhtyi valokuvaajaksi.

Kuressaaresta hän vuokrasi kesäasunnokseen hulppean 170 neliön talon. Siitä tuli jokakesäinen majapaikka. Talossa on neljä makuuhuonetta, iso olohuone, keittiö, puulämmitteinen sauna ja pieni uima-allas. Talo sijaitsee mainiolla paikalla keskustassa keskiaikaisen Piispanlinnan vieressä.

”Vuokraan asunnon yksin, mutta voin kutsua sinne ystäviä ja valokuvamalleja, joita tarvitsen työssäni”, Hakala kertoo.

Hän opettaa nykyään valokuvausta kesäisin Saarenmaalla.

Vuokra on 120 euroa vuorokaudelta. Se tuntuu kalliilta, jos loma kestää kolmekin viikkoa, mutta Hakala saa, mitä haluaa.

”Suurin syy talon vuokraamiseen on oma rauha. Voin istua illalla kuistilla verkkarit jalassa ja juoda lasin viiniä. Illalla lämmitän saunan ja kävelen pihassa pyyhe lanteilla.”

Talo on rakennettu 1980-luvun lopussa juuri ennen kuin Viro sai itsenäisyytensä takaisin. Kunto on hyvä, mutta Hakalan mielestä pieni pintaremontti kirkastaisi huoneita. Keittiö on erinomainen. Hakala laittaa mielellään ruokaa.

Hakala neuvoo varaamaan kesäasunnon Kuressaaresta ajoissa. Varsinkin oopperaviikkojen aikana heinäkuussa hotellit ja muuta majoituspaikat ovat täynnä, ja hinnat nousevat.

Sara Aaltio / HS
Pihapiirin tiilitalo (vas.) rakennettiin 1990-luvun lopussa ja takana oleva hirsitalo 1800-luvulta. Pernikit kunnostivat vanhan talon täysin.
Pihapiirin tiilitalo (vas.) rakennettiin 1990-luvun lopussa ja takana oleva hirsitalo 1800-luvulta. Pernikit kunnostivat vanhan talon täysin.
Sara Aaltio / HS
Pernikien taloissa lomailu muistuttaa suomalaista maatilamatkailua.
Pernikien taloissa lomailu muistuttaa suomalaista maatilamatkailua.
Janne Komulainen
Pasi Hakala vuokraa kesäisin Kuressaaresta kolmikerroksista taloa.
Pasi Hakala vuokraa kesäisin Kuressaaresta kolmikerroksista taloa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!