Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin remontti vaatii valvojan? Vinkit huoneistoihin ja omakotitaloihin

Omakotitaloasukas ja asunto-osakas ovat itse vastuussa teettämiensä remonttien valvonnasta. Valvojaksi kannattaa valita puolueeton ammattilainen.

Koti
 
Sami Kero / HS
Valvoja Tiina Enoksson Astala Tekniikasta tutkii luupilla koepalaa kylpyhuoneen vedeneristeestä.
Valvoja Tiina Enoksson Astala Tekniikasta tutkii luupilla koepalaa kylpyhuoneen vedeneristeestä. Kuva: Sami Kero / HS

Keittiön ja kylpyhuoneen remontti on tulossa, suunnitelma valmis ja urakoitsijakin valittu. Vaan mistä löytyy pätevä valvoja? Ja onko se edes pakollinen?

Listasimme tärkeät asiat, jotka huoneistojen ja omakotitalojen perusremonttien valvonnasta pitää tietää.

Valvoja on suositeltava

Laki ei määrää valvojaa pakolliseksi esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremonttiin. Valvoja on silti suositeltava. Kun maallikko palkkaa urakoitsijan, valvojan käyttäminen pienentää riskiä, että remontti menee mönkään.

Valvojan tehtävänä on siis huolehtia kiinteistön omistajan eli omakotitaloasukkaan tai taloyhtiön edusta: siitä, että remontti tehdään sopimusten ja määräysten mukaisesti. Se on samalla kaikkien asunto-osakkaiden etu.

Remontin sisältö vaikuttaa siihen, tarvitaanko valvojaa

Valvojan tarvetta täytyy harkita joka kerta erikseen. Lain mukaan taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että muutostyö tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti eikä se aiheuta vahinkoa rakennukselle.

Valvojaa on syytä käyttää ainakin silloin, kun remontissa mennään rakenteisiin, eristeisiin ja perusjärjestelmiin.

Etenkin märkätilojen korjaukset, laajat keittiöremontit ja sähkötyöt on tärkeää valvoa, koska jos ne tehdään väärin, siitä voi aiheutua suurta vahinkoa.

Valvojaa ei välttämättä tarvita, jos taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä pystyvät osakkaan muutostyöilmoituksen perusteella arvioimaan, ettei remontissa ole riskejä.

Tällainen voi olla vaikka ammattilaisen suorittama keittiön kaapistojen tai hanan vaihto.

Osakkaan täytyy tehdä muutostyöilmoitus yhtiölle aina, kun huoneistossa tehdään remonttia, joka voi vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapuriasuntoon – siis käytännössä kaikesta seinien maalausta tai tapetointia suuremmista muutoksista.

Ilmoituksesta pitää selvitä muun muassa se, millaista remonttia huoneistossa tehdään ja kuka sen tekee.

Kiinteistön omistaja valitsee

Omakotitaloasukas voi valita vapaasti kenet tahansa valvomaan remonttiaan.

Taloyhtiössä päätöksen valvojasta tekee hallitus tai isännöitsijä, jos remontissa mennään yhtiön vastuulla oleviin osiin.

Taloyhtiön osakas saa halutessaan ehdottaa valvojaa.

Taloyhtiön valitsema valvoja valvoo vain yhtiön määräämiä töitä.

Osakkaalla on mahdollisuus ottaa remonttiin yhtiön valitseman valvojan lisäksi oma valvojansa.

Remontti saattaa myös edellyttää useita valvojia. Jos remontissa tehdään esimerkiksi sähkötöitä, niitä on hyvä olla valvomassa sähköalan ammattilainen.

Viemäröintiä ja putkitöitä varten valvojan pitäisi puolestaan olla lvi-asiantuntija.

Kirjallinen sopimus kannattaa tehdä

Valvojan tilaajan eli taloyhtiön tai omakotitaloasukkaan kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus valvonnasta.

Sopimuksessa tulee ilmoittaa arvioidut valvontakustannukset mahdollisimman tarkasti.

Lisäksi pitää sopia, mitä kaikkea valvonta sisältää ja kuinka usein valvoja käy kohteessa.

Osakas maksaa valvonnan

Vaikka valvojan palkkaa taloyhtiö, laskun maksaa osakas. Tämä johtuu siitä, että yhtiö omistaa rakennuksen. Kun osakas koskee toisen omaisuuteen, omistaja saa valvoa, ettei työstä aiheudu vahinkoa.

Valvonnan hinnan täytyy olla kohtuullinen. Suositushintoja ei ole, mutta valvoja ei saa valvoa liikaa eli tehdä turhia tarkastuskäyntejä.

Mitä laajempi remontti on, sitä enemmän se vaatii valvontaa: valvojan täytyy nähdä, mitä kussakin työvaiheessa on tehty.

Jos esimerkiksi lattian muovimatto vaihdetaan parketiksi, voi riittää, että valvoja käy remonttikohteessa kerran. Kylpyhuoneremontissa taas voi olla tarvetta viidelle valvontakerralle.

Myös remontoijan osaaminen vaikuttaa valvonnan määrään. Jos remontin tekee vaikka asukas, jolla ei ole rakennusalan osaamista, remonttia täytyy valvoa useammin kuin jos remontin tekee pätevä urakoitsija.

Taloyhtiön johdon tehtävänä on varmistaa, että valvojan hinta on kilpailukykyinen. Etenkin laajoissa remonteissa valvoja kannattaa kilpailuttaa. Aina ei pidä tuijottaa pelkkää hintaa. Osa taloyhtiöistä käyttää samaa valvojaa siksi, että yhteistyö toimii ja valvojaan voi luottaa.

Valvojan pitäisi olla pätevä ja puolueeton

Työmaalle kannattaa palkata ulkopuolinen ja puolueeton valvoja jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Urakoitsijan suosittelemaa valvojaa ei pitäisi valita.

Jos omaa kokemusta valvojista ei ole, niitä on hyvä kysellä tutuilta.

Apua pätevän valvojan löytämiseen saa myös alan järjestöistä. Esimerkiksi rakennusasiantuntijoiden järjestö Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL sekä rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä myöntävä Fise ylläpitävät rekisteriä asiantuntevista valvojista.

Valvojilta kannattaa pyytää referenssejä siitä, mitä kohteita he ovat aiemmin valvoneet. Aiemmilta toimeksiantajilta voi puolestaan kysellä, miten hankkeet ovat sujuneet.

Lisätietoja: Fise.fi, Rkl.fi. Juttua varten on haastateltu asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervan lakimiestä Marina Furuhjelmiä, Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus PRKK:n neuvontainsinööriä Jouko Lommia, Fisen toimitusjohtajaa Marita Mäkistä ja Kiinteistöliitto Uusimaan lakimiestä Kirsi Ruutua.

Ville Männikkö
Tätä kylpyhuonetta laajennettiin putkiremontin yhteydessä.
Tätä kylpyhuonetta laajennettiin putkiremontin yhteydessä.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!