Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvojan valinta ei aina osu nappiin

Asiantuntijat antavat neuvoja kolmen lukijan ongelmatilanteisiin

Koti
 
Sami Kero / HS
Koepala vedeneristeestä.
Koepala vedeneristeestä. Kuva: Sami Kero / HS

1. Teetätin kylpyhuoneremontin, jonka jälkeen selvisi, ettei vedeneristystä ollut tehty. Urakoitsija ei osannut perustella eikä puolustella. Olin merkinnyt muutostyöilmoitukseen sisustussuunnittelijan valvojaksi. Hän sanoi, ettei voi olla valvoja. Isännöitsijä ei taas ollut lukenut ilmoitusta tarkasti. Urakoitsija teki vedeneristyksen, mutta maksoin itse kylpyhuoneen purusta ja valvojasta lähes 4 000 euroa. Kenen kuuluu maksaa lasku?  

Valvojan pitäisi huomata mahdolliset puutteet, kuten vedeneristyksen puuttuminen. Vastuu ei kuitenkaan siirry valvojalle, vaikka valvojalta jäisi jokin urakoitsijan tekemä virhe huomaamatta.

Urakoitsija vastaa tekemästään virheestä osakkaalle ja osakas taloyhtiölle. Jos osakas voi näyttää toimineensa huolellisesti, urakoitsija vastaa tekemästään työstä suoraan yhtiölle.

Urakoitsijan täytyy korjata tekemänsä virhe, eikä osakkaalle saisi tulla siitä ylimääräisiä kuluja. Vahingonkorvausvastuu kestää kymmenen vuotta, ja osakas voi velkoa maksuja urakoitsijalta.

Osakkaat olisivat voineet kyseenalaistaa hallituksen ja isännöitsijän huolellisen toiminnan, jos vedeneristyksen puuttuminen olisi aiheuttanut kosteusvahingon siksi, ettei remontissa ollut taloyhtiön valvojaa.

2. Tilasin yksiööni remontin. Taloyhtiö määräsi valvojan, jonka piti olla ”halpa ja hyvä”. Valvoja vietti asunnossa kolmisen tuntia, mutta laskutti 13 tunnista. Lasku oli yli 1 000 euroa. Valvoja laskutti mielestäni turhista asioista, kuten puhelinkeskusteluista ja siitä, että seurasi laminaattilattian purkamista. Kun reklamoin, olin kuulemma ensimmäinen, joka urputtaa laskusta. Mielestäni kohtuullinen hinta olisi ollut 400 euroa. Valvojan mukaan se ei tullut kuulonkaan. Lopulta hän päätti hinnaksi 700 euroa. Kenen on vastuu laskusta?  

Valvoja voi laskuttaa matkakuluista, valvontaraportin tekemisestä ja puhelinneuvotteluista – käytännössä kaikesta valvontaan käytetystä ajasta, jos tilaaja eli tässä tapauksessa taloyhtiö ei ole etukäteen sopinut mitään työn määrästä eikä hinnasta.

Jos osakas kokee, että lasku on kohtuuton, hänen tulee olla yhteydessä taloyhtiöön ja valvojaan. Kohtuutonta laskua ei kannata maksaa, ennen kuin asia on selvitetty.

Osakkaan kannattaa vaatia selvitystä siitä, millä perusteella hinta on kilpailukykyinen ja miksi kaikki valvojan tekemät työvaiheet ovat tarpeellisia.

Tarvittaessa osakas voi pyytää ulkopuoliselta asiantuntijalta arvion siitä, mikä olisi ollut tarpeellista valvontaa. Samalla osakas voi esittää summan, joka on hänestä kohtuullinen korvaus valvojalle.

Kun taloyhtiö tilaa valvojan, sen täytyy etukäteen varmistaa, että hinta on kohtuullinen. Laskun maksajalla eli osakkaalla on oikeus saada tietää hinta tai ainakin hinta-arvio ennen työn alkamista.

Jos lasku on jo maksettu, osakas voi yrittää saada liikaa perityn summan takaisin. Takaisin perintä voi tosin olla hankalaa, koska maksamalla laskun käytännössä hyväksyy kustannukset.

3. Kylpyhuoneremontin alettua rakenteissa havaittiin kosteutta. Valvoja ja taloyhtiö päättivät, ettei kosteutta tutkita. Kun remontti oli valmis ja muutimme asuntoon, heräsi epäilys, että kaadot oli tehty väärin. Pyysin valvojan paikalle, mutta isännöitsijä ja puheenjohtaja kielsivät häntä. Voiko taloyhtiö kieltää valvojaa menemästä remonttikohteeseen? Olisiko valvojan täytynyt huomata väärin tehdyt kaadot? Onko oikein, ettei valvoja vaatinut tutkimaan kosteutta?  

Huonosti tehdyistä kaadoista voi aiheutua merkittävää vahinkoa. Valvojan pitäisi huomata virhe – varsinkin, jos taloyhtiö on pyytänyt, että valvoja valvoo koko kylpyhuoneremontin eikä vain esimerkiksi vedeneristystä.

Yleensä valvojaa pyydetään valvomaan, että kaikki remontissa tehdään sopimusten ja määräysten mukaisesti.

Kun toimeksianto on näin laaja, valvojan pitäisi omalla asiantuntijuudellaan ymmärtää valvoa kaikki vaiheet, joilla voi olla eritystä merkitystä yhtiölle.

Valvojan olisi täytynyt huomauttaa virheistä ja vaatia, että kaadot tehdään uudelleen. Vastuu väärin tehdyistä kaadoista on kuitenkin urakoitsijalla.

Jos kylpyhuoneessa on merkittävää kosteutta, josta voi olla vahinkoa rakennukselle, valvojan pitäisi keskeyttää remontti ja vaatia, että taloyhtiö tutkii kosteuden ja tarvittaessa korjaa kylpyhuoneen yhtiön perustasoon.

Yhtiöllä ei ole oikeuksia kieltää asiantuntijoita käymästä osakkaan huoneistossa, jos osakas itse kutsuu valvojan paikalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!