Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomea voitaisiin suunnitella kokonaisuutena harkitsemattoman tiivistämisen sijaan

Mallia kannattaisi ottaa Hollannista, jossa otetaan huomioon paikalliset ja kansainväliset olot sekä ennakoidaan tulevaisuutta.

Koti
 

Historiaa lukiessa voi olla jälkiviisas ja haikailla, kuinka ihmiset ovat vaeltaneet kuin sopulilaumat elannon perässä tai lajitovereiden hyökkäyksiä paeten. Osa massamuutoista on ollut olosuhteiden sanelemaa, mutta osa olisi voitu estää, jos olisi hoksattu.

Sotien jälkeen Suomessa oli kiire asuttaa noin 450 000 koditonta evakkoa, jotka pakenivat Neuvostoliiton viemiltä alueilta. Harkinta petti, kun ihmisiä hajasijoitettiin syrjäseuduille, vaikka väkeä olisi tarvittu kaupunkeihin töihin. Pian korpeen raivatuilla uudistiloilla lyötiin jo lautoja ikkunoihin ja lähdettiin taas muuttotaipaleelle. Valtio houkutteli panemaan pellot pakettiin korvausta vastaan.

Jälkiviisas voi huomata myös sen, että ruotsalaisten olisi kannattanut perustaa auto- ja kodinkonetehtaitaan Suomen maakuntiin. Sen sijaan yli 300 000 suomalaista muutti Ruotsiin, upouusiin betonilähiöihin. Betonielementtilähiöitä saatiin toki tännekin, asukaslukuun nähden kai eniten Länsi-Euroopassa. Nyt ne ovat heikossa kunnossa ja taloja puretaan, senkin vuoksi että monet ovat väärissä paikoissa, siellä mistä nyt muutetaan pois.

Kaupunkialueita tiivistetään hinnalla millä hyvänsä. Helsinki aikoo rakentaa asuntoja puisto- ja viheralueille, jotta sen haluamat neljännesmiljoona uutta asukasta saataisiin joten kuten mahtumaan.

Yksioikoisessa tiivistämisinnossa saattaa unohtua, että Suomi on lähes Saksan kokoinen maa, mutta Saksan asukasmäärä on viisitoistakertainen. Jos kasvukeskuksia täytetään harkitsemattomasti viihtyvyyden kustannuksella, alkaako uusi muuttoliike vehreämmille ja väljemmille alueille?

Suomea rakennetaan ja puretaan poukkoilevasti. On kokonaisuutta yritetty hallitakin. Valtakunnansuunnittelutoimisto kuulostaa vitsiltä, mutta sellainen toimi vuosina 1956–1973 valtioneuvoston alaisuudessa. Pyrkimyksenä oli edistää elinkeinotoiminnan ja asutuksen sijoittumista ja yhteiskunnallista kehitystä Suomen kannalta suotuisimmalla tavalla. Valtion ohjaus on sittemmin kutistunut valtakunnallisiin alueiden käytön tavoitteisiin, yleisohjeeksi paikalliseen kaavoitukseen. Valta ja vastuu on siirretty kuntiin, ja ne kilpailevat keskenään.

Näin uusliberalismin, ohjailemattoman kasvun ja hätäisesti laadittujen hallitusohjelmien aikana voi vain unelmoida pitkäjänteisestä koko valtakunnan kattavasta suunnittelusta.

Mitä jos Suomea alettaisiin kehittää ja suunnitella Hollannin tapaan kokonaisuutena? Niin, että otettaisiin huomioon paikalliset ja kansainvälisiä olot sekä ennakoitaisiin tulevaisuutta? Hyvää tieteellistä ja teknistä asiantuntemusta kyllä löytyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!