Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmasosa suomalaista majoittuu Virossa muualla kuin hotellissa

Mökissä tai lomahuoneistossa on enemmän tilaa ja vapautta kuin hotellissa

Koti
 
Sara Aaltio / HS
Pärnussa vuokrataan kesäasuntoja esimerkiksi Rüütli-kadulta kaupungin keskustassa.
Pärnussa vuokrataan kesäasuntoja esimerkiksi Rüütli-kadulta kaupungin keskustassa. Kuva: Sara Aaltio / HS
Fakta

Muista nämä

 Ota matkavakuutus.

 Jos liikut autolla, pyydä vakuutusyhtiöstä Green Card. Se helpottaa asioiden hoitoa, jos sattuu onnettomuus.

 Varaa loma-asunto mahdollisimman aikaisin.

 Jos asunnossa on vikoja, ota yhteyttä vuokranantajaan ja pyydä vikojen korjaamista.

 Vertaile hintoja. Osa omistajista vuokraa asuntoaan usean kiinteistövälittäjän kautta. Hinnoissa voi olla eroja, koska välittäjien palkkiot vaihtelevat.

 Jos sairastut, pieni vaiva hoituu kätevästi yksityislääkärillä.

 Vakavan sairauden sattuessa Suomessa sairausvakuutettu on oikeutettu EU-maassa sairaanhoitoon. Esimerkiksi Pärnussa voi mennä

sairaalan ensiapuun.

Viro on suomalaisten suosituin lomakohde. Suomesta tehtiin Viroon Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna lähes kaksi ja puoli miljoonaa vapaa-ajan matkaa.

Suomalaiset alkavat löytää myös muita yöpymisvaihtoehtoja kuin hotellin. Jos Virossa käy säännöllisesti joka kesä, voi olla mukavampaa vuokrata mökki tai lomahuoneisto. Tilaa on enemmän, eivätkä hotellin aikataulut aamiaisineen ja siivouksineen sido matkailijaa.

Asuntoja löytää kiinteistönvälittäjien, matkailualan palveluyritysten, matkatoimistojen ja sosiaalisen median kautta. Vihjeen voi saada tutuilta tai Facebookista. Puskaradio toimii myös kesäasuntomarkkinoilla.

Tarjolla on kesämökkejä, taloja, huoneistoja, pensionaatteja, majataloja ja vierashuoneita. Halvalla voi yöpyä leirintäalueella.

Virallinen matkailusivusto Visit.com kerää yhteen melko kattavasti vuokrattavia kesäasuntoja, mutta se ei välitä niitä. Sivustolta ohjataan palveluntarjoajan sivulle.

Aluejohtaja Toomas Tärk Viron matkailun edistämiskeskuksesta arvioi, että kolmasosa Virossa yöpyvistä suomalaisista majoittuu muualla kuin hotellissa.

Suosituin kesäkohde on Pärnu. Seuraavina tulevat Kuressaari Saarenmaalla ja Haapsalu. Myös Tartto ja Etelä-Viro houkuttelevat matkailijoita yhä enemmän.

Taloja vuokraavat sekä virolaiset että Virossa asuntoja omistavat suomalaiset.

”Asuntojen taso on yleensä hyvä, sillä niitä on remontoitu vuokrattaviksi”, Toomas Tärk sanoo.

Kesämökkien taso kuitenkin vaihtelee, koska tarjolla on paljon neuvostoaikana 1970- ja 80-luvulla rakennettuja mökkejä. 2000-luvulla rakennettujen mökkien taso on parempi.

EstRent välittää noin 150:tä mökkiä, taloa ja huoneistoa joka kesä.

Toimitusjohtaja Urho Tanilan mukaan kaksi kolmasosaa yhtiön välittämistä vuokra-asunnoista sijaitsee Pärnussa tai Pärnun maakunnassa. Kesäasunnon vuokraajista 90 prosenttia on suomalaisia.

”Vuokranantajat ovat sekä yrityksiä että yksityisiä, pääosin virolaisia. Monet vuokraavat perinnöksi saamaansa taloa”, Tanila sanoo.

Heinäkuu on suosituin lomakuukausi. Se hinnat harppaavat ylöspäin.

”Hinta riippuu ajankohdasta, asunnon sijainnista ja kunnosta. Kesä- ja elokuussa huoneiston saa viikoksi alle 300 eurolla. Heinäkuussa viikko uudessa talossa lähellä uimarantaa maksaa yli 900 euroa viikolta.”

Tanilan mukaan asuntojen taso vaihtelee vaatimattomasta ylelliseen. Hyvätasoisten loma-asuntojen määrä on viime vuosina kasvanut. Uusia taloja ja mökkejä tarjotaan yhä enemmän vuokrattavaksi. Vanhoja taloja remontoidaan.

”Jos asunnon taso ei vastaa sitä, mitä vuokranantaja on luvannut, asiakkaalla on oikeus pyytää vuokranantajaa korjaamaan tilanne. Esimerkiksi varustuksen pitää olla sellainen, mitä esitteessä lukee.”

Viikko Virossa loma-asunnossa on vielä halvempaa kuin Suomessa. Hyvätasoinen vuokramökki esimerkiksi Saimaan rannalla keskikesällä saattaa maksaa 1 000–1 500 euroa viikolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!