Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako saunavuorosta veloittaa lähes 40 euroa?

Koti
 
Saako saunavuorosta veloittaa lähes 40 euroa?

Asumme talossa, jonka osakkeista yli puolet on asunto-osakkaiden ja vajaa puolet vanhusten palvelutaloa pyörittävän yhdistyksen hallussa. Talossa on kaksi saunaa, joita hallitsee yhdistys. Tunnin saunavuoro maksaa 39 euroa. Hinta sisältää henkilökunnan edustajan, joka istuu pukuhuoneessa. Yhdistys on kuulemma vastuussa, jos saunan käyttäjälle sattuu vahinko. Onko todella näin?

Kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että kiinteistössä on turvallista liikkua ja oleskella. Yleensä kiinteistön omistaa taloyhtiö.

Jos saunatilat ovat osakkeenomistajan eli tässä tapauksessa yhdistyksen hallinnassa, niin kuin kysymys antaa ymmärtää, yhdistys saa päättää saunojen käytöstä täysin, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Hänen mukaansa yhdistys voi joutua vastuuseen vahingosta, jos sen vuokraama saunatila on selvästi puutteellisessa kunnossa ja vahinko johtuu nimenomaan tilan huonosta kunnosta.

Taloyhtiöömme on tulossa julkisivusaneeraus. Remonttia on valmisteltu teettämällä hankesuunnitelma. Yhtiökokous päätti, että hallitus saa valtuudet valita rakennuttajakonsultin ja suunnittelijan ja allekirjoittaa sopimukset. Remonttikokonaisuuden hinta oli noin 160 000 euroa. Uusi hallitus on nyt kuitenkin sivuuttanut yhtiökokouksen päätökset. Hallituksen uusien ideoiden kustannusarvio liikkuu 700 000–1 000 000 eurossa. Voiko hallitus sivuuttaa yhtiökokouksen päätökset?

Hallituksen tulee ottaa huomioon yhtiökokouksen päätökset ja pyrkiä toteuttamaan niitä, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Hallitus on ottanut riskin, kun se on lähtenyt teettämään uutta hankesuunnitelmaa, joka poikkeaa rajusti yhtiökokouksen jo hyväksymästä suunnitelmasta ja kustannustasosta.

Haltian mukaan vaikuttaa siltä, että hallitus on lähtenyt suunnittelemaan korjaustoimia huomattavasti alkuperäistä laajemmin. Hän muistuttaa, että uusi suunnitelma ja kustannusarvio täytyy viedä yhtiökokouksen päätettäväksi.

Käytännössä osakkaat voivat vaikuttaa asiaan vastustamalla hallituksen suunnitelmia eli äänestämällä niitä vastaan.

Osakkaat voivat myös vaikuttaa hallituksen kokoonpanoon, kun hallitus seuraavan kerran valitaan varsinaisessa yhtiökokouksessa. Vaihtoehtoisesti osakkaat voivat vaatia koolle ylimääräistä yhtiökokousta ja istuvan hallituksen erottamista.

Ylimääräinen yhtiökokous on kutsuttava koolle, kun sitä vaatii osakasvähemmistö, jolla on yhteensä kymmenesosa yhtiön kaikista osakkeista.

Saako koira pissata rivitalon pensaan juurelle?

Asumme rivitalossa ja omistamme koiran. Asuntoihin johtaa soratie, jonka varrella on pensasaita ja nurmikko. Nyt hallitus on kieltänyt koiran pissaamisen pensasaidan viereen. Ulosteet keräämme kaikkialta pois ja pissan tahriman lumen peitämme, mutta nurmikkoa on hankalampi kaivaa. Olemme iäkäs pariskunta emmekä pysty juoksemaan tontin ulkopuolelle, joten liraus karkaa. Onko lakipykälistä apua?

Järjestyslain mukaan koiran omistajan pitää poistaa lemmikkinsä kiinteät ulosteet hoidetulla alueella, kuten taloyhtiön pihalla, sanoo lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Koiran tai kissan nestemäisestä pissasta ei sen sijaan ole olemassa määräyksiä, joten yhtiö ei voi velvoittaa asukkaita poistamaan niitä nurmikolta tai pensaan juurelta.

Yhtiöllä ei myöskään ole käytännön keinoja, joilla se voisi kieltää koiria pissaamasta pihamaalla. ”Tämä on vähän sama asia kuin parvekegrillaaminen. Jos yhtiö kieltää jotain, joka on yleisesti sallittua, sillä ei ole pakkokeinoja puuttua kiellon rikkomiseen.”

Furuhjelm mukaan taloyhtiö ei voi häätää asukkaita, ottaa huoneistoa hallintaansa eikä rangaista asukkaita muullakaan tavoin, vaikka asukkaat rikkoisivat yhtiön omaa pissakieltoa. Koiran pissaamisesta pihalla ei voi vaatia edes vahingonkorvauksia, koska siitä ei aiheudu euroissa laskettavaa vahinkoa yhtiölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!