Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka vastaa rivitalon sadevesivahingosta?

Rakennuttajalla on vastuu piilevistä virheistä vielä vuositarkastuksen jälkeenkin

Koti
 
Juhani Niiranen / HS
Rivitaloja rinnetontilla Järvenpäässä.
Rivitaloja rinnetontilla Järvenpäässä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Rivitaloasuntomme on rakennettu rinteeseen. Vaikuttaa siltä, että rakennuttaja on laiminlyönyt katolta tulevien sadevesien ohjauksen. Sadevesi on valunut katolta sokkelin alle usean vuoden ajan ja aiheuttanut kosteusvaurion parkettilattiaamme. Kuka on korvausvelvollinen?

Rakennuttajalla on vastuu piilevistä virheistä vielä vuositarkastuksen jälkeen. Vastuu alkaa taloyhtiön hallinnon luovutuksesta ja kestää kymmenen vuotta.

Jos kymmenen vuotta ei ole vielä kulunut ja sadeveden ohjauksen puutteet on huomattu vasta nyt, taloyhtiön kannattaa reklamoida asiasta ripeästi rakennuttajalle, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Hänen mukaansa kyse voi olla piilevästä virheestä, jos puutteet sadeveden ohjauksessa eivät ole olleet silmin nähtävissä.

Korjaukset jäävät taloyhtiön maksettavaksi, jos kymmenen vuotta on jo kulunut. Yhtiö maksaa laskun myös silloin, jos asukkaat ovat voineet havaita, että sadevesien ohjaus on tehty virheellisesti ja vesi imeytyy suoraan talon sokkeliin, mutta yhtiö ei ole ilmoittanut asiasta kohtuullisessa ajassa rakennuttajalle.

Vastuu on yhtiöllä myös silloin, kun sadevesien ohjaus on alun perin toteutettu asianmukaisesti mutta yhtiö on laiminlyönyt sen huollon, Sallmén sanoo.

Saako hallitus päättää kaapeliverkosta?

Taloyhtiön hallitus päätti siirtyä antenniverkosta kaapeli-tv-järjestelmään. Voiko hallitus tehdä päätöksen tuomatta asiaa yhtiökokouksen päätettäväksi ja kertomatta muutoksen kustannuksista?

Ei voi, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Hänen mukaansa verkosta toiseen siirtyminen voi vaikuttaa niin paljon asumisen kustannuksiin, että asia täytyy viedä yhtiökokouksen päätettäväksi.

Hallitus on ylittänyt toimivaltansa, jos se on tehnyt päätöksen itsenäisesti.

Asia on mahdollista korjata päättämällä asiasta uudelleen yhtiökokouksessa. Jos yhtiökokous päättää pysyä antenniverkossa ja hallituksen päätös on jo pantu täytäntöön, tulisi selvittää, miten kaapeliverkosta voisi vielä irtaantua ja palata takaisin vanhaan järjestelmään.

Taloyhtiö voisi tässä tilanteessa vaatia hallitukselta vahingonkorvauksena takaisin antennijärjestelmään siirtymisestä syntyneitä ylimääräisiä kustannuksia, Sallmén sanoo.

Kuka voi laatia pöytäkirjan hallituksen kokouksesta?

Taloyhtiömme hallitus piti kokouksen kesällä. Kokouksen sihteeri ei ole vieläkään tehnyt pöytäkirjaa. Kun asiasta huomautettiin, hän ilmoitti tekevänsä pöytäkirjan aikanaan. Mitä keinoja muilla on varmistaa, että pöytäkirja tulee tehtyä?

Laki ei tunne sihteerin velvollisuuksia, vaan sihteeri on käytännössä hallituksen avustaja, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Jos sihteeri ei laadi pöytäkirjaa hallituksen kokouksesta, jonkun hallituksen jäsenistä on tehtävä se.

Furuhjelmin mukaan pöytäkirjan allekirjoittaa aina vähintään kokouksen puheenjohtaja.

Jos hallitukseen kuuluu useita jäseniä, pöytäkirjan allekirjoittaa puheenjohtajan lisäksi ainakin yksi hallituksen jäsen tai kokoukseen osallistunut isännöitsijä.

Furuhjelm sanoo, että hallituksen kokouksista ei ole olemassa tiettyä määräaikaa, johon mennessä pöytäkirja on tehtävä.

Yleensä hallituksen kokouspöytäkirjat allekirjoitetaan seuraavassa hallituksen kokouksessa.

”Silloin on pienempi riski, että pöytäkirjat jää tekemättä tai allekirjoittamatta”, Furuhjelm sanoo.

Hallitus voi myös päättää, että pöytäkirjat on laadittava esimerkiksi neljän viikon kuluessa. Päätös ohjaisi hallituksen toimintaa ja ehkäisisi mahdollisia viivästyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!