Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

83-vuotias arkkitehti vuokrasi piharakennuksensa opiskelijoille – asumismuodon ennustetaan yleistyvän pääkaupunkiseudulla

Arkkitehti Olli Lehtovuori rakensi omakotitalotontilleen Itä-Pakilassa kaksi pihataloa ja vuokraa niitä nyt

Koti
 
Jukka Gröndahl / HS
Olli Lehtovuori sekä Minna Pohjonen ja Janne Tuomisto asuvat samalla tontilla, mutta eri taloissa.
Olli Lehtovuori sekä Minna Pohjonen ja Janne Tuomisto asuvat samalla tontilla, mutta eri taloissa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kahteen pienen pieneen taloon ei kiinnitä juuri huomiota kadun kulmassa Länsi-Pakilassa. Kun rapattujen vaaleiden minitalojen välistä puikahtaa sisään, löytää suojaisan ja viihtyisän sisäpihan. Sen perällä on puutalo.

Täällä asuu ja elää yhteisö, jollaisia arkkitehti Olli Lehtovuori, 83, uskoo tarvittavan tulevaisuudessa yhä enemmän Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

”Samalla omakotitontilla voi olla niin omistus- kuin vuokra-asuntoja, sillä pieniä vuokrakoteja tarvitaan. Yhä useampi asuu yksin tai kaksin, eivätkä rahat välttämättä riitä oman yksiön tai kaksion ostamiseen”, perustelee Lehtovuori.

Kulmatontti on hieman yli tuhat neliötä. Ensin arkkitehti suunnitteli perheelleen 132 neliön omakotitalon, joka valmistui vuonna 1970.

Tontti täyttyi pihataloilla sitä mukaa, kun rahaa liikeni rakentamiseen. 46 neliön Ripu-talo rakennettiin Ripusuontien varteen vuonna 1980 ja pienempi 39 neliön Sysi-talo valmistui Sysimiehentien varteen vuonna 1990.

”Hyvin suunnitellut pihatalot voivat olla kerrostaloasuntoja pienempiä, koska piha on sisätilojen jatkeena. On ekologisesti järkevää vähentää lämmitettävien neliöiden määrää”, Lehtovuori sanoo.

Pihataloihin muuttivat aikoinaan Lehtovuoren aikuistuvat tyttäret, ja jossain vaiheessa yhteisössä asui kolmekin sukupolvea.

Myös vuokralaisia on tullut ja mennyt vuosikymmenten varrella.

”Nytkin minulla on mukavat vuokranaapurit. Jokainen meistä elää omaa elämäänsä, mutta välillä naapurit auttavat puutarhahommissa ja lumitöissä”, Lehtovuori kertoo.

Opiskelijat Minna Pohjonen, 22, ja Janne Tuomisto, 29, muuttivat Lehtovuoren pihataloihin viime kesänä. Pohjonen asuu miehensä kanssa Sysi-talossa, Tuomiston koti on Ripu-talossa.

”Täällä on paljon rauhallisempaa kuin kerrostalossa, silti vuokra on halvempi. Kaikki kaverit ihastelevat kotiamme, mutta tällaisia asuntoja on tosi harvassa,” Pohjonen kertoo.

Aalto-yliopistossa opiskeleva Janne Tuomisto löysi serkkunsa kautta vuosi sitten kahden huoneen ja keittokomeron Ripu-talon. Päädyssä on oma piha.

Tuomisto on kotoisin pieneltä paikkakunnalta ja pitää nykyistä asumismuotoa kotoisana. ”Tällaisille pihataloille olisi varmasti kysyntää.”

Olli Lehtovuori on pohtinut ja kehitellyt koko uransa ajan varsinkin pientaloasumiseen kohtuuhintaisen vaihtoehtoja, jotta eri-ikäiset ja monentyyppisissä elämäntilanteissa elävä voisivat valita itselleen sopivan kodin ja asuinympäristön.

Niitä hän esittelee äskettäin julkaistussa kirjassaan Asukkaan ehdoilla (Rakennustieto).

Pääkaupunkiseudulla ei Lehtovuoren mielestä suunnitella asuntoja riittävästi asukkaiden tarpeita varten.

Tarvitsijoiden joukko on kirjava: ”On eronneita ja uusperheitä, on ikäihmisiä, on maahanmuuttajia. Ja yhä enemmän muualta Suomesta muuttavia, joilla ei ole varaa pääkaupunkiseudun kalliisiin asuntoihin.”

Lehtovuoren mukaan aina osa ihmisistä haluaa asua maan tasolla. ”Pienikin kukka- ja vihannespenkki tuo iloa, ja vanhukselle saattaa riittää yksikin puu.”

Asuinympäristön suunnittelu edellyttää Lehtovuoren mielestä niin kaavoittajalta kuin talosuunnittelijalta empatiaa ja syvällistä tietoa ihmisestä. Sellaista ei aina löydy.

Lehtovuoren mielestä asukkaita yritetään puristaa samaan muottiin. Kaavoittajat tuntuvat tietävän, mitä ihmiset haluavat ja mikä on heille hyväksi.

”Nykyään kaavoituksesta on lähes tyystin kadonnut esimerkiksi vanhojen puukaupunkien piha-asumisen perinne sekä yhteisöllisyys”, arkkitehti valittelee.

Esimerkiksi Kuopiossa on säilynyt puutalojen muodostamia kortteleita, joissa asui monenlaisia ihmisiä saman pihan ympärillä. Lehtovuori tuntee Pikku Pietarin piha -alueen hyvin.

Myös pienkerrostaloja pihatilkkuineen rakennetaan liian harvoin.

Tiivistävä täydennysrakentaminen sopii hyvin vanhoille omakotialueille, jotka elävät hiljaiseloa tai joissa on jo käynnissä sukupolvenvaihdos.

”Sellaisia ovat Paloheinä, Länsi- ja Itä-Pakila, Kaarela, Marttila, Puistola ja Tapaninvainio”, luettelee toimistopäällikkö Tuomas Eskola Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Vantaan rakennusvalvontaviraston päällikkö Pekka Virkamäki arvioi, että suurille tonteille mahtuu jopa useita tuhansia pieniä piha- tai minitaloja.

”Näin voidaan edistää urbaania pientaloasumista ja samalla varmistaa, että palvelut säilyvät alueella.”

Kun Lehtovuoren perhe muutti Länsi-Pakilaan, naapuritaloissa asuivat kirvesmies, raudoittaja ja metallilamppujen tekijä. Länsi-Pakila oli Helsingin vasemmistolaisin äänestysalue.

”Nyt ollaan kallellaan toiseen suuntaan. Tarvittaisiin määrätietoista suunnittelua, että asukkaiden kirjo laajenisi”, Lehtovuori pohtii.

Hänestä olisi hyvä, jos ikääntyvät omakotitalojen omistajat voisivat vaihtaa pienempään asuntoon omilla kotikulmillaan.

”Minullekin riittäisi nyt pienempi talo.”

Jukka Gröndahl / HS
Olli Lehtovuori sekä Minna Pohjonen ja Janne Tuomisto asuvat samalla tontilla, mutta eri taloissa.
Olli Lehtovuori sekä Minna Pohjonen ja Janne Tuomisto asuvat samalla tontilla, mutta eri taloissa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!