Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myytävänä: kunnantalo ja vankila

Ostajalla kannattaisi olla idea, mitä tehdä suurelle julkiselle tilalle

Koti
 
Tapio Vanhatalo
Särkisalon kunnantalo on rakennettu vuonna 1920.
Särkisalon kunnantalo on rakennettu vuonna 1920. Kuva: Tapio Vanhatalo

Jos haluaa muuttaa kunnantaloon, nyt niitä on ainakin kuusi myynnissä. Kunnantaloja on tyhjentynyt kuntaliitosten vuoksi. Niin kävi esimerkiksi Varsinais-Suomessa Särkisalossa, joka yhdistyi Saloon.

Vuonna 1920 rakennettu kunnantalo myydään yhdessä entisen terveysaseman kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu 30 huonetta ja 781 neliötä. Hintapyyntö on 255 000 euroa.

Myyntipäällikkö Pasi Salo Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksesta kertoo, että suuri neliömäärä ei ole myynnin kannalta pelkkä ilon aihe.

”Yhdeksi asunnoksi tilaa on liikaa, ja ylläpitokin maksaa. Ostajalla tulisikin olla näkemys, millaista toimintaa hän aikoo kehittää ainakin osaan tiloista.”

Kunnantalo on tehty hirrestä, ja se sijaitsee lähellä merta. Osa ostajakandidaateista on suunnitellut siitä vapaa-ajanasuntoa. Taloa on tultu katsomaan porukalla.

”Tästä on ajateltu ystävien tai suvun yhteistä kesäpaikkaa.”

Taloa ovat käyneet katsomassa myös esimerkiksi taiteilijat, jotka ovat hahmotelleet taloon yhteisöllistä asumista ja työtiloja.

Salon kaupungin omistama kunnantalo on ollut nyt hieman alle vuoden myynnissä. Kohteella oli jo ostaja, mutta kauppa peruuntui.

Pasi Salo on aiemmin myynyt entisiä kouluja.

”Ne ovat kooltaan pienempiä. Ostajat ovat löytyneet helpommin.”

Rakennuksia, jotka ovat jossain vaiheessa toimineet kunnantaloina, on myynnissä myös Jämsässä, Kaarinassa ja Raaseporissa Tammisaaren Tenholassa. Tiedot selviävät Oikotie-verkkosivustolta.

Raaseporissa voi ostaa yksittäisen asunnon entisestä kunnantalosta. Pohjan kunnan tyhjäksi jääneeseen kunnantaloon on juuri valmistumassa 27 huoneistoa.

Oikotie-sivustolta selviää, että myös entisiä meijereitä on useampi myynnissä. Vanhan meijerin voi ostaa esimerkiksi Askolasta, Lohjan Pusulasta tai Pöytyältä.

Meijereissäkin on monta sataa neliötä. Myynti-ilmoituksissa mainitaan, että rakennukset sopivat isommalle tai useammalle perheelle.

Kaupan on tällä hetkellä myös seurakuntatalo Porin Mäntyluodossa, entinen kirjasto Tampereen Lamminpäällä ja yli 700 neliön suuruinen parantola Eurassa. Rakennus toimi toipilaskäytössä vuoteen 1976, minkä jälkeen siellä on ollut erilaista yritystoimintaa.

Omasta paloasemasta haaveilevalle on hyviä uutisia: niitäkin on myynnissä kaksin kappalein. Toinen on Hausjärvellä, toinen Laukaassa.

Monet entisistä julkisista rakennuksista ovat olleet jo vuosia asuinkäytössä. Historia kuitenkin havisee: myynnissä on runsaasti 1920- tai 1930-luvulla rakennettuja kohteita.

Valtionhallinnon tilapalveluista vastaava Senaatti-kiinteistöt myy rakennuksia, joita valtio ei enää tarvitse. Muutama vuosi sitten Senaatti myi paljon entisiä rautatieasemia ja ratavartijan tupia.

Tällä hetkellä Senaatti myy muun muassa Turun entistä lääninvankilakorttelia Kakolanmäellä. Kokonaisuuteen kuuluu vuonna 1890 rakennettu vankilarakennus sekä rakennuksen ympärillä olevia työhuone- ja varastorakennuksia. Tarjoukset kohteesta pitää jättää 3. kesäkuuta kello 15 mennessä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!