Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipoolainen Brita Nyberg nukkuu ulkona kesäpedissä neljä kuukautta vuodessa

Kolme lukijaa esittelee kesäisen löhöilypaikkansa: nukkumiskopin, kuormalavapedin ja aurinkovuoteen.

Koti
 
Jaana Laitinen
Leif Rosas
Kuva: Leif Rosas

Sänkykoppi kesäpetinä

Sipoolaisen Brita Nybergin kesäpeti on oikeastaan nukkumiskoppi perheen omakotitalon pihalla. Pikkuruisessa mökissä on seinät, katto ja ovi. Nyberg suunnitteli kopin runsaat kymmenen vuotta sitten, sillä hän ei enää halua kutsumattomia yövieraita.

”Aloin nukkua kesällä ulkona, kun sisällä oli niin kuuma. Kannoin patjan terassille. Yöllä patjalle tuli rantakäärmeitä, ja kerran heräsin kyyn vierestä.”

Nyberg otti kynän käteen ja suunnitteli kesäpedin, jonne käärmeet eivät pääse. Ensimmäiseen petirakennelmaan tuli katto, seinät ja tilaa 120-senttiselle patjalle. ”Jos satoi, sängystä piti astua suoraan sateeseen”, hän kertoo.

Nyberg piirsi uuden version kopista. Siihen mahtuu 140 senttiä leveä sänky. Sängyn ja oviseinän väliin jää kapea tila, jossa voi pukea aamutakin ja avata sateenvarjon, jos ulkona sataa.

Nybergit nukkuvat ulkopedissä keväästä syksyyn. Yleensä tyyny ja peitto siirtyvät koppiin vappuna. Jos lämmintä piisaa, pariskunta viihtyy siellä lokakuulle asti, kuten viime kesänä.

”Mieheni on vilukissa. Hän käyttää sähköhuopaa. Minä nukun oven puolella ohuen peiton alla.”

Sänkyyn on siis vedetty sähköt ja valot. Lämpiminä kesäöinä rakennelman ovi saa olla auki. Ohut verkko pitää hyttyset loitolla.

Naapurin koira kiertelee joskus yöllä pihalla nuuskimassa. Muuten on rauhallista. Mereltä kuuluu toisinaan laivojen sumusireenien kumua. Meluisampaa on talvella makuuhuoneessa, kun pakastin ryskää sisällä, Nyberg kertoo.

Aamulla kesäpedissä saa herätä lintujen lauluun.

”Tiedän, paljonko kello on, kun näen, mihin aurinko paistaa. Jaaha, puoli kahdeksan, pitääpä nousta.”

Pihalla riittää puuhaa. Brita Nybergillä on yksi Suomen suurimmista kärhöpuutarhoista.

”On ihana herätä puutarhassa. Katselen kukkia ja syön vadelmia ja mansikoita aamupalaksi sitä mukaa, kun niitä kypsyy.”

Reijo Hietanen
Leo Jokisen, 3, pomppupeti syntyi kuormalavoista.
Leo Jokisen, 3, pomppupeti syntyi kuormalavoista.

Kuormalavoista pomppupeti

Tamperelainen Kati Eteläaho sattui kurkkaamaan roskalavalle kävelylenkin varrella viime kesänä. Silmiin osui aarre: kaksi ruostunutta sängyn päätyä. Ahkera kierrättäjä kantoi ne kotiin.

”Pelastin ne viime sekunneilla. Juuri kun olin nostanut päädyt turvaan, tuli kuorma-auto hakemaan roskalavaa.”

Sängynpäädyt nököttivät sateisen alkukesän perheen rivitalon pihalla. Eteläaho ei keksinyt, mitä niillä tekisi. Sitten välähti.

”Keksin, että jos kiinnitän niihin laidat ja pari kuormalavaa, niistä tulee sänky. Laitoin ne päällekkäin ja porasin kiinni päätyihin. Maalasin lavat, laidat, päädyt ja niiden kultaiset nupit valkoisiksi. Siinä ei kauan mennyt, kun ilmainen kesäpeti oli valmis!”

Kesäsänky on leveä mutta lyhyt, metri kanttiinsa. Lavat ovat sen kokoisia. Perheestä löytyi kokoluokkaan sopiva pomppu-ukko, kolmivuotias Leo-poika. Kun äiti nakkasi pedille patjan, peittoja ja paljon tyynyjä, sängynpätkästä tuli Leon ”villityspaikka”.

”Hän köllötteli, hyppi ja pomppi siinä loppukesän. Sanoin, että hypi vaan, kyllä se kestää. Välillä hän söi sängyllä eväät, ja sitten meno jatkui.”

Leon kesäpedissä viihtyivät myös lapsivieraat.

Kati Eteläaho kantoi illalla sängyn tyynyt ja peitot sisälle, jotta ne eivät lähde yöllä vorojen matkaan. Muuten ne olivat ulkona kesän läpi. Sateella peti pysyi kuivana ison varjon alla.

Sänky jäi paikalleen pihalle viime syksynä. Kati Eteläaho rakensi siihen pärekorista ja syyskukista koristeasetelman. Metallipäätyihin hän pujotti valosarjoja.

Tänä kesänä Kati Eteläahokin haluaa käyttää pihasänkyä. Hän aikoo hankkia kaksi lavaa lisää ja teettää puuseppäkaverilla uudet laidat. Pian sänkyyn mahtuu loikoilemaan vaikka koko perhe.

”Oikein odotan, että pääsen siihen köllöttelemään. Luen sisustuslehtiä ja mietin uusia tuunauskohteita.”

Pihasänky lisäsi perheen ulkona oloa.

”Piha on rentoutumispaikka. Siellä voi kerätä voimia ja ottaa aurinkoa. Kesäpeti auttaa nauttimaan kesästä kunnolla. Pihasta tuli meille toinen olohuone.”

Jonne Heinonen / HS
Johanna Pelto rentoutuu aurinkovuoteessa parvekkeellaan Helsingin Merihaassa.
Johanna Pelto rentoutuu aurinkovuoteessa parvekkeellaan Helsingin Merihaassa.

Aurinkovuode parvekkeella

Helsinkiläinen Johanna Pelto rojahtaa työpäivän jälkeen aurinkovuoteelle parvekkeelle. Se on kesäpeti, jossa on mukava ottaa nokosia.

”On ihanaa kellahtaa vällyjen alle rentoutumaan. Pedissä minua odottavat viltti ja tyynyt. Lueskelen päivän lehdet ja nautiskelen olosta”, kertoo Pelto.

Hän muuttaa parvekkeelle keväällä ja takaisin sisään syksyllä.

”Monet nukkuvatkin parvekkeella kesällä kuumuuden vuoksi etenkin, jos ikkunat ovat etelään. Minä en nuku siellä öitä.”

Johanna Pellon koti on kerrostalossa, ja seitsemän metriä pitkä parveke toimii pihan korvikkeena.

Pelto on jakanut parvekkeen ruokailupuoleen ja oleskelutilaan, jossa petikin on.

Parvekepetinä hänellä on joskus ollut myös kevyt sohva.

”Istuin siinä päivällä. Sain sohvasta nopeasti sängyn, kun heitin selkätyynyt pois ja nostin peiton ja tyynyn tilalle. Pienessä tilassa kalusteiden muunneltavuus on tärkeää.”

Parveke on lasitettu, eivätkä sade tai ötökät haittaa päiväunia.

Kesäpedin vuodevaatteet ovat tavallisia lakanoita ja tyynyjä. Parvekelasit suojaavat myös niitä kastumiselta. Jos parvekkeelle sataa, kannattaa hankkia säitä kestäviä materiaaleja, Pelto antaa vinkin.

”Tyynyjen, lakanoiden ja peittojen pitää olla kevyitä. Silloin ne voi viedä helposti pesuun ja kuivumaan.”

Hän säilyttää kesäpedin vilttejä ja tyynyjä parvekkeella talven yli. ”Eivät ole menneet pahaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!