Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Roihuvuoressa on talo, josta kukaan ei tahdo muuttaa pois

Helsinkiläisessä kerrostalossa asukkaat järjestävät yhdessä kekkereitä ja parantavat maailmaa – Moni haluaa muuttaa sinne, mutta kukaan ei pois

Sami Takala

Poks!

Pitkäjalkaiset lasit täyttyvät kuplivasta juomasta. Tomaatti-mozzarellapiirakka, tiramisu ja marenkikuorrutteinen raparperipaistos kiertävät puutarhapöydässä.

Tällainen herkkubuffet on perussettiä Peukaloisentie kuudessa: roihuvuorelaisen kerrostalon asukkaat tapaavat kokoontua yhteisille kahvikekkereille nauttimaan kesäpäivistä ja toisistaan, elämästä.

Tässä talossa asukkaat pitävät huolta siitä, että asuminen on hauskaa ja naapureilla hyvät välit keskenään. Kun sataa ja on kylmä, asukkaat virittelevät vuorollaan koteihin kisakatsomoita ja kutsuvat naapureita kylään.

”Jos on ollut rankka päivä, voi käydä kilauttamassa naapurin ovikelloa ja kysymässä, lähdetkö lenkille tai teelle parantamaan maailmaa”, kertoo Sari Korkiakoski ja tarjoilee vietnamilaista kahvia makean kaveriksi.

Naapurit pitävät lukupiiriä, lainaavat tuoleja toistensa juhliin, kierrättävät päivän lehteä ja tarjoavat saunavuoronsa halukkaille, jos eivät voi sitä itse käyttää.

Kirsti Jussilan tietokoneongelmia käy ratkomassa alakerran nuorimies.

Välillä voi kulua pitempikin tovi, ettei naapuriin törmää pihalla tai rappukäytävässä. Silloin tapaamiselle pitää järjestää aikaa, jotta pääsee päivittämään kuulumiset.

”Olemme naapureita, mutta meistä on tullut myös ystäviä”, Korkiakoski kertoo.

Sami Kero / HS
Asukkaiden yhteinen piha on suosittu juhlapaikka. Nyt se on koristeltu lastenjuhlia varten. Myös naapurit on kutsuttu juhliin.
Asukkaiden yhteinen piha on suosittu juhlapaikka. Nyt se on koristeltu lastenjuhlia varten. Myös naapurit on kutsuttu juhliin.

Omenapuiden katveeseen katettu piknik on jo toinen naapureiden yhteinen tapahtuma tänään, alkukesäisenä lauantaina. Aiemmin asukkaat viettivät Arja Riipisen Nelli-koiran muistojuhlia. Edesmennyt lemmikki sai talon pihalle oman muistomerkin.

”Eilen Sarin kanssa istutimme valkean kuulaan”, Riipinen sanoo ja esittelee omenapuun taimea.

Seuraavat juhlat alkavat iltapäivällä. Roosa Schaper täyttää kuusi vuotta. Vieraitaan odotellessa hän piirtelee väriliiduilla asfalttiin talon muiden lasten kanssa. Kukaan ei ole mulkoilemassa eikä sanomassa soo-soo.

Sami Kero / HS
Peukaloisentie kuuden asukkaat saavat jonakin päivänä popsia omppuja. Valkea kuulas on vasta istutettu.
Peukaloisentie kuuden asukkaat saavat jonakin päivänä popsia omppuja. Valkea kuulas on vasta istutettu.

Mutta on tässäkin talossa heippalappuja nähty. Valittamisen sijasta ne ovat koskeneet pihalta löydettyä omaisuutta tai maalta tuotua satoa, josta on riittänyt jaettavaksi myös muille.

Taloyhtiön puheenjohtaja Karim Peltonen on aamupäivän pessyt kotinsa ikkunoita. Nyt maistuvat päiväkahvit pihalla.

”Tämä on ensimmäinen talo, jossa tunnen naapurit hyvin. Lapsiperheet pitävät yhteisiä brunsseja, ja vanhemmat katsovat toistensa lasten perään. Se helpottaa elämää ja lisää turvallisuutta”, Peltonen sanoo.

Pöytäseurue nyökkäilee olevansa yhtä mieltä siitä, miten tärkeitä naapurit ovat asumisen viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta. Heidän kanssaan voi jutella melkein mistä vain.

Tähän ihastui myös Mari Vaalasranta, joka on yksi talon uusimmista tulokkaista. Hän tuli Roihuvuoreen alun perin remonttia pakoon, mutta päätti jäädä taloon pysyvästi.

”On niin kivat naapurit. Keskustassa on kai tapana, ettei mennä samalla tavalla toisten reviirille. Siellä naapureiden tapaaminen oli vähäisempää”, hän sanoo.

Sami Kero / HS
Naapurit jakavat päivän lehden. Se odottaa seuraavaa lukijaansa porraskäytävässä.
Naapurit jakavat päivän lehden. Se odottaa seuraavaa lukijaansa porraskäytävässä.

Toista on tosiaan Peukaloisentiellä. Kun Vaalasranta kyseli paljon pyöräilevältä naapurin mieheltä, mistä kannattaa hankkia sisäkumi puhjenneen tilalle, kului vain hetki, ja polkupyörässä oli uusi sisäkumi – asennettuna.

”Täältä en lähde kirveelläkään.”

Peukaloisentien asukkaat kannustavat uusia asukkaita olemaan aktiivisia. Oiva tilaisuus tutustua naapureihin ovat esimerkiksi taloyhtiön yhteiset tapahtumat.

”Kun muutin taloon, naapurit tulivat sanomaan käsipäivää. Tuli tunne, että olen tervetullut”, Riipinen sanoo hyppyyttäessään naapurin Sulo-koiraa.

Nyt hän on ottanut saman tavaksi itsekin, kun omaan porrashuoneeseen muuttaa uusia asukkaita.

”On mukavaa, kun naapureihin voi törmätä eikä tarvitse juosta pakoon.”

Vaalasrannalla on toinenkin esimerkki mukavasta naapurista. Taloon muutti venäjänkielinen asukas, joka tuli rohkeasti talkoisiin ja päätti murtaa pienen kielimuurin.

”Aloimme käydä yhdessä kielikylpylenkeillä: puhuimme puoli tuntia suomea ja puoli tuntia venäjää.”

Sami Kero / HS
Roosa ja Laura Schaper sekä Opri Peltonen tekevät taidetta.
Roosa ja Laura Schaper sekä Opri Peltonen tekevät taidetta.

Piha on tärkeä kohtaamispaikka. Se yhdistää ihmisiä, vaikka heillä olisi erimielisyyksiä asioista, kuten siitä, pitääkö puita kaataa tai pensaita leikata.

”Täällä on paljon niitä, jotka tykkäävät kitkeä rikkaruohoja muulloinkin kuin talkoissa”, Korkiakoski sanoo.

Asukkaat ovat istuttaneet yhteiselle pihalleen muun muassa kevätkukkia. Rahat on kerätty kolehdilla. Talon seinustalla kasvan raparperin varsia saavat kaikki käyttää.

Puheenjohtaja Peltonen muistuttaa, että yhdessä tekemisen pitää kuitenkin olla vapaaehtoista. Yhteisöllisyyteen ei voi pakottaa.

Voi olla, että samanhenkisten ihmisten päätyminen taloon on sattumankauppaa.

Tai sitten sana talon hyvästä hengestä on kirinyt muualle: asuntojen postiluukuista on näet tiputettu lappuja, joissa kerrotaan kiinnostuksesta asuntokauppoihin. Moni ei vain halua pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!