Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö vuokralaisten nimet ilmoittaa taloyhtiölle?

Naapurini vuokraa asuntoaan lyhyiksi ajoiksi vuokranvälitysfirman kautta, ja pikkuasunnossa voi olla viisikin kovaäänistä miestä, jotka tupakoivat käytävässä.

Koti
 
Hanne Salonen / HS
Kuva: Hanne Salonen / HS

Naapurini vuokraa asuntoaan lyhyiksi ajoiksi vuokranvälitysfirman kautta. Pienessä asunnossa saattaa olla viisikin kovaäänistä miestä, jotka tupakoivat käytävässä. Kaiken kukkuraksi osakas maksaa vesimaksun vain yhdestä henkilöstä. Voiko taloyhtiö ottaa tähän kantaa? Kenen kuuluu ilmoittaa vuokralaisten määrä ja nimet yhtiölle? Pitääkö tiedot ilmoittaa aina, kun vuokralainen vaihtuu?  

Taloyhtiö ei voi puuttua pelkästään siihen, että asuinhuoneiston vuokralainen vaihtuu usein, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Yhtiö voi kuitenkin antaa osakkaalle varoituksen ja viime kädessä ottaa huoneiston hallintaansa, jos asunnossa vietetään häiritsevää elämää ja häiriköinti on jatkuvaa ja toistuvaa.

Sallmén muistuttaa, että yhtiöllä pitää olla näyttöä asukkaiden häiritsevästä käytöksestä, jotta se voi puuttua siihen.

Lain mukaan osakkaalla on velvollisuus ilmoittaa yhtiölle, montako asukasta huoneistossa asuu. Asukkaiden nimiä ei kuitenkaan tarvitse antaa.

Jos vuokralaisten määrä vaihtuu usein ja vesimaksu perustuu henkilölukuun, Sallménin mielestä voi olla järkevää, että taloyhtiö ja osakas neuvottelevat vesimaksusta.

Vesimaksu on mahdollista sopia veloitettavaksi esimerkiksi keskimääräisen kuukausittaisen henkilöluvun mukaan.

 

Pitääkö yhtiökokouksen pöytäkirja saada? 

Taloyhtiömme osakkailla on vaikeuksia saada kopiota yhtiökokouksen pöytäkirjasta. Pyynnöistä huolimatta isännöitsijä ei sitä toimita. Kenen puoleen asiassa voi kääntyä? Lisää ongelmia aiheuttaa se, ettei osakkaille ole ilmoitettu, kuka on hallituksen puheenjohtaja. Ilmoitustaululla ei ole hänen eikä isännöitsijän yhteystietoja. Pitäisikö nämä olla asukkaiden tiedossa?  

Osakkaalla on oikeus saada kopio yhtiökokouksen pöytäkirjasta, sanoo lakimies Marina Furuhjelm. Jos isännöitsijä ei suostu lähettämään pöytäkirjaa, osakkaan kannattaa kääntyä hallituksen puoleen. Hallituksen jäseniltä voi tiedustella, ovatko he tietoisia isännöitsijän toimintatavasta.

Hallitus kannattaa vaihtaa, jos se on yhtä jäärä kuin isännöitsijä. Osakas voi pyytää myös poliisia tutkimaan, onko taloyhtiössä tapahtunut asunto-osakeyhtiörikkomus.

Furuhjelmin mukaan isännöitsijä voidaan tuomita sakkoihin, jos hän ei toimita yhtiökokouksen pöytäkirjaa osakkaan nähtäväksi pyynnöstä huolimatta.

Viime kädessä asiakirjoja voi vaatia luovutettavaksi tuomioistuimessa. Se on kuitenkin raskas ja pitkä prosessi, johon ei pikkuasioiden takia kannata ryhtyä.

Furuhjelm sanoo, että on hyvän tavan mukaista tiedottaa avoimesti, kuka on taloyhtiön isännöitsijä ja puheenjohtaja. Yleensä heidän tietonsa ovat ainakin ilmoitustaululla. Hallituksen puheenjohtajan tiedot saa myös Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Järjestyslain mukaan ulko-oven lähettyvillä pitää olla yhteystiedot, josta saa selville, miten lukittuun porrashuoneeseen pääsee. Yleensä puhelinnumero on huoltoyhtiöön.

Tämän tarkoituksena on turvata esimerkiksi pelastusviranomaisia hätätilanteissa.

 

Pitääkö autotalliosakkaiden maksaa talon maalauksesta?

Taloyhtiö on kerännyt julkisivuremonttia varten peruskorjausvastiketta sekä asunto- että autotallipaikkaosakkeista. Lisäksi yhtiö on kerännyt molemmista lainanlyhennysvastiketta. Yhtiöjärjestyksen mukaan autotallipaikkaosakkeita ei rasita osuus kiinteistön rakentamista varten otetuista pitkäaikaisista tai niitä vastaavista lainoista. Onko oikein, että autotallipaikkaosakkaat joutuvat maksamaan ulkoseinien, ikkunoiden, parvekkeiden ja saunojen korjaamisesta?  

Yhtiöjärjestys määrittelee sen, mitkä osakkeet ovat vastikkeenmaksuvelvollisia ja mitä kuluja varten vastiketta peritään, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Ellei yhtiöjärjestys toisin määrää, kaikki osakkaat ovat velvollisia maksamaan vastiketta yhtiön menojen kattamiseksi. Tällöin myös autotallipaikkaosakkaat osallistuvat esimerkiksi talon ulkoseinien, ikkunoiden, parvekkeiden ja saunojen korjauskustannuksiin, Pujals sanoo.

Yhtiöjärjestyksessä mainitut kiinteistön rakentamista varten otetut pitkäaikaiset ja niitä vastaavat lainat viittaavat siihen, että autotallipaikkaosakkeet on vapautettu paitsi rakennusaikaisista lainoista myös teknisesti ja taloudellisesti laajojen lähes rakentamiseen rinnastettavien perusparannushankkeiden kustannuksista.

Tällainen perusparannushanke voi Pujalsin mukaan olla esimerkiksi perinteisin menetelmin toteutettu putkiremontti.

Julkisivun maalaus, parvekkeiden kunnostukset ja saunaremontit eivät sen sijaan ole yleensä tällaisia hankkeita. Onko yhtiöjärjestyksen teksti riittävän selkeä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!