Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi maksan ovesta kolme kertaa naapuria enemmän?

Kodissani on 95 neliötä ja osuuteni huoneistojen ulko-ovien uusimisesta on 1 216 euroa. Naapurini asunto on 35 neliötä ja lasku 448 euroa. Onko oikein?

Koti
 

Kerrostalossamme uusittiin huoneistojen ulko-ovet. Kodissani on 95 neliötä ja osuuteni remontista 1 216 euroa. Naapurini asunto on 35 neliötä ja lasku 448 euroa. Ovet ovat identtiset, joten hintaero tuntuu kohtuuttomalta. Onko oikein?

 

Kulut, jotka syntyvät taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvista töistä, jakautuvat osakkaille vastikeperusteen mukaan.

Tyypillisin vastikeperuste on huoneistojen pinta-ala. Käytössä oleva vastikeperuste ilmenee yhtiöjärjestyksestä. ”Pienempi asunto maksaa yleensä vähemmän kuin isompi. Tämä on mennyt siis ihan oikein”, sanoo lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Asunto-osakeyhtiölaki antaa mahdollisuuden myös kustannusten jakamiseen tasan kaikkien osakkaiden kesken. Tasajako edellyttää, että jokaiseen huoneistoon tehdään täysin samanlainen työ ja kaikki osakkaat saavat suoritettavasta työstä samanlaisen hyödyn. Myös oven ja asennuksen hinnan on oltava kaikille sama.

Jokaisessa huoneistossa pitää siis olla sama määrä samanlaisia ulko-ovia, jotta tasajakoperiaatetta voitaisiin hyödyntää. Jos yhtiössä on sekä asuntoja että liiketiloja, mutta yhtiö päättää uusia vain asuinhuoneistojen ovet, kaikki eivät saa hankkeesta samanlaista hyötyä. Silloin tasojako ei onnistu.

Tasajaosta täytyy päättää yhtiökokouksessa kahden kolmasosan määräenemmistöllä ennen remonttia.

Tekikö taloyhtiö tarpeelliset korjaukset?

Teetimme kerrostaloasunnossamme kylpyhuoneen peruskorjauksen. Laattoja purkaessa lattiasta ja sen vieressä olevasta seinänurkkauksesta paljastui kosteusvaurio. Taloyhtiö korvasi kuivauksen ja märkätilan vedeneristyksen. Olisiko yhtiön pitänyt myös saattaa kylpyhuone niin sanottuun perustasoon?  

Kyllä olisi pitänyt, vastaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Jos kosteus on päässyt rakenteeseen asti, taloyhtiön täytyy kustannuksellaan korjata koko kylpyhuone: purkaa ja kuivattaa rakenteet, huolehtia vedeneristyksestä ja tehdä pinnat yhtiön määrittelemän perustason mukaisiksi. Sillä ei ole merkitystä, onko kosteusvaurio paljastunut ennen remonttia vai vasta remontin alettua.

Jos yhtiön perustason lattiamateriaalina on esimerkiksi muovimatto, yhtiö kustantaa kylpyhuoneen muovimattotasolle.

Jos taas osakas haluaa pinnoitteeksi laattaa, yhtiö osallistuu vedeneristeen ja laatan kustannuksiin muovimaton hinnalla. Osakas maksaa itse loput.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!