Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöongelmat voisi ratkaista luonnonmukaisella, yksinkertaisella teknologialla

Edistysusko ajaa ihmiskunnan umpikujaan, kirjoittaa arkkitehti Harri Hautajärvi.

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Olipa kerran aika, jolloin uskottiin teknisen kehityksen ja edistyksen suurenmoiseen voittokulkuun. Peruskoulussa 1970-luvulla opettajamme kertoi, että kehitysmaita autetaan rakentamalla myös sinne modernit asuinlähiöt, keskussairaalat, moottoritiet ja ydinvoimalat. Tarzan-elokuvissa nähdyt afrikkalaiskylien alkuasukkaatkin nostettaisiin siis savimajoistaan kunnolliseen elämään.

Kun maailmaa rakennettiin paremmaksi, pääsivät eskimot igluistaan betonielementtilähiöihin ja Siperian alkuperäiskansat kolhoosikaupunkeihin ja aputöihin öljykentille. Teollisuusmaiden insinööritekniikka ja tuotteet syrjäyttivät paikallisuuden. Rakentamisesta tuli tehokasta ja tuottoisaa, monikansallista liiketoimintaa.

Luonto, luonnonlait ja kulttuurien monimuotoisuus ovat olleet vain pieniä hidasteita modernisaation suoraviivaisella valtatiellä. Jokien suuntaa on muutettu ja suuri osa sademetsistä on hakattu. Käsissä on nyt planeetan kokoinen ilmasto- ja ympäristökatastrofi.

Teknokratia ja ikuinen talouskasvu omaksuttiin 1900-luvulla maailman kaikkiin poliittisiin järjestelmiin, ja nämä opit ovat juurtuneet syvälle kuin uskonto. Osa tekniikan ja tieteen asiantuntijoista uskoo yhä, että ympäristöongelmat ratkaistaan huipputeknologian avulla. Esimerkiksi ilmaston lämpenemistä vastaan kehitellään avaruuteen sijoitettavia peilejä sekä koneita, jotka sitoisivat puiden tavoin ilmakehän hiilidioksidia.

Huipputeknologiaa toki tarvitaan, mutta kestävin tulevaisuus löytyisi tutkimalla ja soveltamalla luonnon omia mekanismeja ja kiertokulkuja sekä paikallisia, ajan saatossa hyväksi koettuja ratkaisuja. Uusiutuvista luonnonmateriaaleista voidaan rakentaa tavaroita, taloja ja kaupunkeja.

Rakennukset voidaan suunnitella toimimaan ihanteellisesti paikallisissa oloissa – ilman konevoimaa. Jäähdytys- ja ilmanvaihtokoneet voidaan korvata suunnittelemalla taloihin luonnonmukainen tuuletus ja kuumenemisen estävä varjostus. Suuretkin kaupungit voidaan rakentaa vehreiksi ja puistomaisiksi, raideliikenteen yhdistämiksi verkostoiksi. Sähköä ja lämpöä saadaan hajautetusti tuotettavalla uusiutuvalla energialla, mutta ensisijaista on vähentää kulutusta.

Maapallon ilmasto- ja ympäristöongelmat ratkaistaisiin tehokkaimmin kehittämällä luonnonmukaista ja yksinkertaista, ihmiskeskeistä teknologiaa. Tähän tarvitaan uudella tavalla ajattelevia insinöörejä, arkkitehteja ja tiedemiehiä. Loputtoman kasvun ideologiasta voitaisiin siirtyä kohtuutalouteen ja edistää hyvinvoinnin tasaisempaa jakautumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!