Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Mattila raivasi metsittyneen mökkitontin ja saavutti unelmansa

Heikki Mattila unelmoi pohjalaispihapiiristä villiintyneellä mökkitontilla Siuntion korvessa – kului viisi vuotta ja nyt hänellä on sellainen

Maija-Riitta Riuttamäki

Metsätie kapenee kapenemistaan. Kaksi pikkukoiraa pelmahtaa varvikosta haistelemaan tulijoita.

Mökin isäntä Heikki Mattila, 58, ja poikansa Miko Mattila, 24, tulevat vastaan vieraita. Huomio kiinnittyy heti pieniin, samanvärisiin taloihin, joita näkyy lammen rannalla jo kolme, kallion laella pari lisää. Mökkikyläkö tämä olikin?

Mattila osti edesmenneen vaimonsa kanssa villiintyneen metsätontin ja huonokuntoisen mökin kesällä 2011. Keskellä tonttia oli oma, 700 neliön lähdepohjainen lampi, mikä vaikutti vahvasti ostopäätökseen.

”Vaimon netistä bongaama mökki osoittautui rakenteiltaan melko hyväkuntoiseksi ja se oli sijoitettu järkevästi vaikealle tontille. Työmäärä hehtaarin suuruisen tontin raivaamisessa näytti kuitenkin hirvittävältä”, kertoo Mattila.

Näin vanha asuntovaunu muutettiin persoonalliseksi vierasmökiksi
Näin vanha asuntovaunu muutettiin persoonalliseksi vierasmökiksi
Heikki Mattila raivasi pohjalaisen pihapiirin viidessä vuodessa mökkitontilleen Siuntion korvessa. Vanhan asuntovaunun hän remontoi vierasmökiksi maalaamalla, rimoittamalla ja sisustamalla uudelleen. Toimittaja: Maija-Riitta Riuttamäki, kuvaus: Jonne Heinonen, leikkaus: Janne Elkki

Ensimmäisenä kesänä tontilta kaadettiin kymmeniä puita ja raivattiin roinaa yhteensä seitsemän tonnia.

Lammesta kiskottiin kaksi laituria. Huonokuntoiset puuvaja ja ulkohuussi purettiin. Sähköt vedettiin ennen syyspimeitä.

Jo samana kesänä lammen rannalla ollut vanha rantasauna kunnostettiin ja rakennettiin uusi vierasmaja. Jyrkkään kallionrinteeseen tehtiin tukevat portaat heppoisen köysikaiteen tilalle. Mökin taakse tuli kuivakäymälä ja lämmin varasto.

Jonne Heinonen / HS
Keittiö on entisellä paikallaan, vaikka täysin uusittu. Isän ja pojan keittiössä vallitsee tiukka järjestys. Alvar Aallon suunnittelemat ruokapöydän tuolit odottavat kunnostusta.
Keittiö on entisellä paikallaan, vaikka täysin uusittu. Isän ja pojan keittiössä vallitsee tiukka järjestys. Alvar Aallon suunnittelemat ruokapöydän tuolit odottavat kunnostusta.

Myös mökin sisätilat uusittiin täysin. Keittiökalusteet vaihdettiin, mutta hihat kääritään tiskaamiseen yhä keittiön takana olevassa kesäkeittiössä, koska mökkiin ei tule vettä.

Huonekalut ovat osin pariskunnan vanhoja, osin nettikirpputoreilta ostettuja, kuten 1940-luvulta peräisin olevat Alvar Aallon jakkarat, joita Mattila kunnostaa yksi kerrallaan.

Mökin katseenvangitsija on kuparinen Kastorin designtakka, johon pariskunta ihastui heti. Samanlainen takka löytyi sattumalta netistä, kun terassille piti saada ulkotakka.

Kallion reunalla oleva kolmenkymmenen neliön terassi on mainio kesäolohuone niin Mikon kavereiden kuin perheen sukulaisten ja ystävien käyttöön. Sieltä kelpaa katsella lammen taakse laskevaa aurinkoa.

”Tuttavia ja sukulaisia täällä kyllä vieraileekin tiuhaan ja se on tämän mökin tarkoitus. Nyt täältä löytyy ympäri vuoden lämmintä yöpymistilaa jo kahdelletoista hengelle.”

Heikki Mattilalla on neljä sisarusta ja kaikilla heillä on lapsia. Vilinää riittää jo silloin, kun vain osa porukasta on mökillä yhtä aikaa; juhannuksena, kesäviikonloppuna tai vaikkapa jouluna.

Mattilan sisarentyttärelle Maijalle rakennettiin jo alkuvaiheessa joka lapsen unelma, hieno maja korkealle mäntyyn. ”Lapset leikkivät siellä usein. Itse olen yöpynytkin Maijan Majassa, kun oma sänky on annettu vieraille”, Mattila kertoo.

Pohjalaistaustainen pariskunta halusi talojen värityksessä kunnioittaa pohjalaisia perinteitä ja ne maalattiin kaikki samalla tumman punaisella sävyllä. Musta ja harmaa toistuvat rimoituksissa, katoissa ja terassin värityksessä.

Jonne Heinonen / HS
Lammen vastarannalla sijaitsevan Tuurin, käytöstä poistetun asuntovaunun muoto, piirtyy kauniisti mustan rimakehikon takaa.
Lammen vastarannalla sijaitsevan Tuurin, käytöstä poistetun asuntovaunun muoto, piirtyy kauniisti mustan rimakehikon takaa.

Viime kesänä mökkitontille valmistui vierasmaja, jota kutsutaan Tuuriksi.

Tuuri on Mattilan sisaren perheen vanha asuntovaunu, joka on ollut talvisäilytyksessä lammen rannalla. Perhe halusi luopua vaunusta ja kysyi, voisiko se jäädä tontille.

Mattila ideoi vaunusta vierasmajan. Sisätilat kunnostettiin ja maalattiin valkoisiksi. Talviasuttavasta vaunusta löytyy nyt hienot makuutilat neljälle hengelle.

Jonne Heinonen / HS
Perheen edesmennyt äiti ehti valita makuualkoviin harmaan, sulkakuvioisen tapetin. Muualla ei tapetteja olekaan.
Perheen edesmennyt äiti ehti valita makuualkoviin harmaan, sulkakuvioisen tapetin. Muualla ei tapetteja olekaan.

Ulkopuoli sai saman punamullan värin ja vaunu maisemoitiin ympärille rakennetulla mustalla puurimakehikolla.

Samalla lammen vastakkainen ranta, entinen joutomaa, raivattiin nurmikoksi. Siitä tuli osa pihapiiriä ja nyt rakennukset muodostavat lammen ympärille väljän, pohjalaishenkisen piha-alueen.

Heikki Mattilan vaimo kuoli talvella 2013, minkä jälkeen Mattila on jatkanut pariskunnan yhteisen unelman toteuttamista.

”Pihaa kunnostetaan ja metsää raivataan yhä. Mökki on nyt sellainen, millaiseksi sen vaimoni kanssa suunnittelimme”, Mattila kertoo.

Tontille on muodostunut monta oleilupaikkaa, joista on hienot näkymät eri puolille.

”Rakennusten, puiden ja rinteen valaistus korostaa tontin jylhää ilmettä. Koko ajan tulee kuitenkin uusia ideoita saada tästä vielä parempi ja viihtyisämpi”, Mattila sanoo.

Jonne Heinonen / HS
Raivatulta tontilta löytyy monta oleilupaikkaa.
Raivatulta tontilta löytyy monta oleilupaikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!