Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat eivät suosittele järviveden juomista – kuusi kysymystä järvien veden käytöstä

Uudet perunat voi pestä järvessä, jos vesistö ei ole saastunut sinilevästä tai jätevesistä

Koti
 
Heini Kilpamäki
Tea Karvinen
Mökkiranta Kuhmossa.
Mökkiranta Kuhmossa. Kuva: Tea Karvinen

1. Mihin järvivettä voi käyttää mökillä?

Suomalaiset järvet ovat suurimmaksi osaksi puhtaita. Siksi niiden vettä voi käyttää yleensä huoletta pesu-, tiski-, kastelu- ja saunavetenä sekä uusien perunoiden pesemiseen.

Vesistö voi saastua paikallisesti pellolla käytetyistä lannoitteista tai ulosteperäisistä mikrobeista, joita pääsee veteen vaurioituneista jätevesiviemäreistä. Veden nopea virtaus pitää huolen siitä, että nämä mikrobiperäiset saastumiset ovat lyhytaikaisia.

Sinileväinen vesi voi olla myrkyllistä ja käyttökelvotonta, eikä levämyrkky lähde vedestä edes keittämällä. Löylyvedeksikään se ei kelpaa, sillä kiukaalle heitettäessä sinilevämyrkyt höyrystyvät, ja kulkeutuu elimistöön hengityksen kautta.

2. Voiko järvivettä juoda?

Ei. Jopa puhtaimman tunturipuron vesi saattaa olla juomakelvotonta, jos sen rannalta löytyy eläimen jätös tai raato. Markkinoiden vedensuodattimet lupaavat tehdä järvivedestä juomakelpoista. Tutkijat ja terveysasiantuntijat suosittelevat kuitenkin vesijohtoveden kantamista mökille järviveden suodattamisen sijaan. Kaivon tai lähteen pohjaveden juomakelpoisuuden voi tutkituttaa laboratoriossa.

3. Pitääkö allergikon varoa uintia, jos vedessä on siitepölyä?

Siitepölyä on vedessä niin vähän, ettei se aiheuta reaktiota allergiselle uimarille. Allergiaoireet aiheuttaa ilman siitepöly, jos on aiheuttaakseen.

Alkukesästä ilmassa on paljon männyn ja koivun siitepölyä, joka voi näkyä kellertävänä rantavedessä. Siitepöly ei pilaa järven vettä. Vesi on siitepölylautan ulkopuolella yhtä puhdasta kuin muulloinkin. Myöhemmin kesällä allergiaa aiheuttavat heinien ja pujon kukkiminen. Niiden kukinta on vähäisempää, eikä niistä tule siitepölylauttoja.

4. Mistä tietää, että mökkirannassa on sinilevää?

Sinilevää tavataan Suomen järvissä koko kesän, mutta usein vähäisinä, ihmiselle vaarattomina, määrinä. Silmämääräisesti havaittavia yleensä vihreän-turkoosin värisiä sinilevälauttoja esiintyy yleisimmin heinä-elokuussa.

Järven sinileväpitoisuus varmistuu vain ammattilaisten tekemillä mittauksilla. Omia epäilyksiään voi testata kuitenkin itse. Ota leväpitoista vettä kirkkaaseen lasi- tai muoviastiaan, ja jätä vesi noin tunniksi seisomaan häiriöttömään paikkaan. Jos hippuset nousevat pintaan, kyse saattaa olla liiasta sinilevästä. Tai tee keppitesti: upota keppi järveen. Jos aines ei tartu keppiin, voit epäillä sinilevää. Alkukesän siitepölylautat eivät myöskään tartu keppiin.

5. Mitä terveyshaittoja sinilevästä on?

Sinilevä aiheuttaa ihoärsytystä. Uimarin iho kutisee, polttelee ja punoittaa. Ensiavuksi riittää ihon peseminen puhtaalla vedellä. Oireet eivät yleensä kestä muutamaa tuntia kauempaa. Veden nieleminen on suurempi terveysriski. Jos lapsi tai lemmikki nielee sinilevävettä, tarkkaile oireita. Lähtekää lääkäriin, jos oksentaminen ja pahoinvointi alkavat.

Suomessa ei ole tilastoitu ihmishenkiä vaatineita levämyrkytystapauksia. Järvessä uivalla ja vettä juovalla koiralla on ihmistä suurempi riski sairastua.

6. Miten vesistön kuntoon voi itse vaikuttaa?

Sinilevää esiintyy paljon etenkin rehevöityneissä järvissä. Järven rehevöitymistä voi torjua huolehtimalla, ettei mökin ja saunan jätevesiä pääse järveen. Lisäksi pesuaineiden fosforipitoisuus kiihdyttää järven rehevöitymistä. Mattolaiturit rakennetaan nykyään maalle, jolloin pesuvedet voidaan viemäröidä tai imeyttää saostuskaivojen kautta maahan imeytyskenttään.

Jos olet kiinnostunut järvialueen kunnossapidosta ja mökkialueella toimii järven kunnostus- tai suojeluyhdistys, pyri mukaan sen toimintaan. Lisätietoja saat paikalliselta ELY-keskukselta.

Juttua varten on haastateltu terveystarkastaja Mika Ilmastia Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuusosastolta, tutkija Juha Jantusta Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista, erikoistutkija Marko Järvistä Suomen Ympäristökeskuksesta ja THL:n emeritustutkimusprofessori Hannu Komulaista.

Ville Männikkö
Moni mökkiläinen hakee saunavetensä järvestä.
Moni mökkiläinen hakee saunavetensä järvestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!