Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko taloyhtiö poistaa kylmäkellarin?

Osa asukkaista haluaisi luopua kylmäkellarista – voiko taloyhtiö ottaa tilan pois käytöstä?

Koti
 
Sirpa Räihä
Ratkaisevaa on, mikä yhtiöjärjestyksessä sanotaan kylmäkellarissa.
Ratkaisevaa on, mikä yhtiöjärjestyksessä sanotaan kylmäkellarissa. Kuva: Sirpa Räihä

Ostin kerrostaloasunnon. Kauppakirjassa mainitaan, että asuntoon kuuluu kylmäkellaritila. Osa asukkaista haluaisi nyt luopua kylmäkellarista. Voiko taloyhtiö ottaa tilan pois käytöstä? Kuuluuko yhtiön korvata minulle jotain, jos näin tapahtuu?  

Yhtiöoikeudellisesti kylmäkellarin mainita kauppakirjassa ei ole ratkaisevaa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Ratkaisevaa on se, mitä yhtiöjärjestyksessä on kylmäkellarista sanottu.

Jos yhtiöjärjestyksessä mainitaan, että asuntoihin kuuluu kylmäkellaritila, tilat ovat osakashallinnassa eikä niitä voi ottaa poistaa käytöstä ilman osakkaiden suostumusta.

Jos taas yhtiöjärjestyksessä puhutaan yhtiön kylmäkellarista, tila on yhtiön hallinnassa. Tällöin yhtiökokous voi kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöksellä päättää, mitä se tilalle tekee.

Pelkkä enemmistöpäätös kylmäkellaritilan muutokseen riittää silloin, kun yhtiöjärjestyksessä puhutaan vain säilytystiloista eikä kylmäkellaria yksilöidä erikseen.

Jos yhtiökokous päättää poistaa yhtiöjärjestyksessä mainitun kylmäkellarin käytöstä, yhtiöjärjestystä kannattaa päivittää poistamalla siitä maininta kylmäkellarista.

Jos myyjä on antanut väärää tietoa kylmäkellarin kuulumisesta huoneistoon, ostajalla voi olla oikeus hinnanalennukseen. 

Onko allekirjoittamaton pöytäkirja pätevä?

Taloyhtiössämme on kolme osakasta. Osakesuhteet ovat 40, 35 ja 25. Osakas, jolla on 40 osaketta, kasvattaa puita raja-aitojemme läheisyydessä. Puiden oksisto ja juuret ulottuvat toisten osakkaiden alueille. Pidimme ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa käsittelimme asiaa. Päätös äänestyksessä oli 60 vastaan 40. Naapuri kieltäytyi allekirjoittamasta pöytäkirjaa ja vetosi yhdenvertaisuuteen. Voimmeko vahvistaa pöytäkirjan, vaikka allekirjoitus puuttuu?

 

Kaikkien kokoukseen osallistuneiden allekirjoitus ei ole edellytys pöytäkirjan pätevyydelle, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksen pöytäkirjan allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi kokouksessa valittu henkilö. Pöytäkirjan tarkastajan tehtävänä on varmistaa, että pöytäkirja vastaa kokouksen kulkua.

Tarkastaja ei saa jättää pöytäkirjaa allekirjoittamatta siksi, että on mahdollisesti eri mieltä päätettävänä olleista asioista, Haarma muistuttaa.

Vaikka piha-alueet olisi yhtiöjärjestyksessä määritelty osakkaiden hallintaan, siellä olevat rakennelmat, kasvit tai puut eivät saa aiheuttaa haittaa eikä vahinkoa yhtiölle tai muille osakkaille, Haarma sanoo.

Hänen mukaansa yhdenvertaisuusperiaatteella ei ole tässä merkitystä, ellei muilla osakkailla ole vastaavia puita. Muilla osakkailla on oikeus edellyttää, että naapuri poistaa roskaavat tai muuten haittaavat oksat ja juuret.

Jos osakas ei tähän itse suostu, yhtiö voi tehdä karsintatyön osakkaan kustannuksella.

Kuka maksaa vuokra-asunnon turvalukon?

Muutin vuokra-asuntoon, jossa oli varmuuslukko. Muuton jälkeen taloyhtiö uusi kaikkien huoneistojen ovet. Samalla asukkailta kysyttiin, millaisen varmuuslukon he haluavat. Valitsin tarjouksena olleen asiallisen varmuuslukon. Minusta varmuuslukko on itsestään selvä asia ulko-ovessa. Taloyhtiöni jokaisessa ovessa on sellainen. Vuokranantajani ei sitä kuitenkaan suostu maksamaan. Kuka sitten?  

Vuokra-asunnon on oltava koko vuokrasuhteen ajan sellainen kuin on sovittu, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Jos varmuuslukko on ollut asunnossa silloin, kun vuokrasopimus on tehty, varmuuslukko pitää olla asunnossa myös oviremontin jälkeen, ellei asiasta ole sovittu vuokrasopimuksessa toisin.

Jos uuteen ulko-oveen ei asenneta turvalukkoa, voidaan katsoa, että vuokra-asunnon taso laskee. Asunnon omistajalla on kuitenkin oikeus päättää, millainen turvalukko huoneiston oveen hankitaan.

Lukon valinta, tilaus ja maksaminen kuuluvat näin ollen vuokranantajalle.

Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että vuokralaisen olisi pitänyt olla asiasta yhteydessä vuokranantajaansa.

Koska lukko on jo ovessa, Koro-Kanerva suosittelee, että osapuolet sopivat maksun jakamisesta. Hänen mukaansa vuokranantajan vastuu rajautuu summaan, joka hänen tilaamansa lukko olisi tullut maksamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!