Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteisistä pohjalaistaloista tehtiin uudet versiot Asuntomessuille

Moderneissa taloissa näkyy alueen rakentajien ja puuseppien kädenjälki.

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Värimiehet
Passiivikivitalo rakensi messuille kivitalon. Siihen saatiin pohjalaista tunnelmaa lautaverhoilulla ja ikkunariveillä.
Passiivikivitalo rakensi messuille kivitalon. Siihen saatiin pohjalaista tunnelmaa lautaverhoilulla ja ikkunariveillä. Kuva: Värimiehet

Pruukinrannan messualueen monenkirjavien talojen joukosta erottuu yhtenäinen, viiden talon muodostama rinki. Tulikivi-korttelin taloissa esitellään, miltä moderni pohjalaistalo näyttää sisältä ja ulkoa.

Asuntomessualueella rakennustapaselostus säätelee modernien pohjalaistalojen ulkonäköä, kuten ulkoväritystä ja kerroskorkeutta. Talotehtaat ja rakennuttajat ovat lisänneet tähän omat näkemyksensä. Talomallit ovat kuitenkin helposti muunneltavissa muuhunkin ympäristöön sopiviksi.

Toiveena oli myös käyttää mahdollisimman paljon alueen omia rakentajia ja paikallisia puuseppiä. Osa kalusteista ja tekstiileistä tulee niin ikään pohjanmaalaisilta valmistajilta.

Kimara Katariina

Kohde 31

Kimara
Kimaran Katariina-talosta erottaa pohjalaisia tunnusmerkkejä: räystäskoteloja ja koristeellisia vuorilautoja. Yleisilme on kuitenkin sekavampi kuin perinteisissä pohjalaistaloissa.
Kimaran Katariina-talosta erottaa pohjalaisia tunnusmerkkejä: räystäskoteloja ja koristeellisia vuorilautoja. Yleisilme on kuitenkin sekavampi kuin perinteisissä pohjalaistaloissa.

Kimara Katariinan rakennuttaja Katariina Rintala kertoo kierrelleensä pitkin Pohjanmaata keräämässä ideoita taloonsa. Myös oman äidin lapsuudenkoti, kaunis pohjalaistalo, on ollut mielessä taloa suunniteltaessa.

Näkyvimpiä pohjalaistalon tunnusmerkkejä ovat säännölliset ikkunarivit. Kimaran Katariina-talon kadunpuoleisessa julkisivussa on neljä ikkunaa alakerrassa ja toiset neljä yläkerrassa. Molemmissa päädyissä on vastaavasti kaksi ikkunaparia sekä ylinnä päätykolmiot. ”Kottaraiset” eli päätyjen räystäskotelot sekä koristeelliset vuorilaudat, ovat myös tyypillisiä Pohjanmaalla.

”Aikoinaankin taloista haluttiin tehdä komeita, niin kuin meillä päin sanotaan, kun tarkoitetaan kaunista”, Rintala kertoo.

Paikallinen puusepäntaito näkyy hienosti Rintalan hankkimassa, 1850-luvulta peräisin olevassa puusohvassa. Sen selkänoja kohoaa keskeltä kolmion muotoiseksi. Tätä niin sanottua ladonpäätykuviota on käytetty erityisesti Ilmajoen alueen sivusta vedettävissä sohvissa.

”Joka pitäjällä oli oma sohvamallinsa. Metsästin kauan tätä kaunotarta”, Rintala kertoo.

Rintalan talon sisustus on yhtä aikaa sekä perinteinen että moderni. Sisustuksessa on käytetty muun muassa Pohjanmaalla sijaitsevan tekstiiliyritys Lennolin tekstiileitä. Rintalan mumman kutoma Aino-ryijy on ripustettu paraatipaikalle yläkerran aulaan. Värikkäät räsymatot taas ovat Rintalan äidin kutomia.

Kannustalon Pohjanmaa

Kohde 24

Kannustalo
Ilmajoelta kotoisin oleva arkkitehti Kati Rasku suunnitteli Kannustalolle kuusi pohjalaistyyppistä taloa.
Ilmajoelta kotoisin oleva arkkitehti Kati Rasku suunnitteli Kannustalolle kuusi pohjalaistyyppistä taloa.

Eri alueiden perinnetalot ovat aina kuuluneet Kannustalon mallistoon. Nyt messut sattuivat sopivasti kannuslaisen yrityksen kotikulmille. Ilmajoelta kotoisin oleva arkkitehti Kati Rasku suunnitteli talotehtaalle kuusi pohjalaistyyppistä taloa. Pohjanmaa-talo on uuden malliston prototyyppi.

Pirtit olivat aikoinaan hyvinkin pimeitä, koska ikkunat olivat pieniä ja niitä oli vähän. Pohjalaistuvat taas olivat valoisia, koska ikkunarivit oli sijoitettu vastakkaisille seinille. Myös Pohjanmaa-talon avoimessa tupakeittiössä valo kulkee läpi tilan. Moderni musta pönttöuuni, räsymatot sekä komea könninkello ovat osa pohjalaishenkistä sisustusta.

Toimitusjohtaja Mika Uusimäen mukaan Pohjanmaa-talojen markkina-alueena tulee olemaan koko Suomi. ”Malliston taloissa on klassiset mittasuhteet, ja pienillä muutoksilla niistä pystyy muokkaamaan vaikkapa Helsinki-pientaloja.”

Taloon on valittu kauhajokelaisen Adea-kalustevalmistajan sohvia ja Lapuan Kankureiden pellavatekstiilejä.

Passiivikivitalo

Kohde 26

Harkoista muuratun Passiivi kivitalon ei uskoisi kuuluvan tähän perinnetalojoukkoon. Tuskin sellaisia esiintyi 1800-luvulla edes Pohjanmaalla. Rakennuttajaperhe halusi rakentaa messualueelle kivitalon, mutta vapaa tontti löytyi vain perinnetalokorttelista.

Yhdessä pohjalaisen arkkitehdin Jukka Ulvisen kanssa kivitalosta muokattiin ulkoapäin määräysten mukainen pohjalaistalo. Talossa on perinneväreillä maalattu lautaverhoilu, valkoiset nurkkalaudat ja komea kuisti.

Rakennuttajaperhe sisusti talon amerikkalaiseen tyyliin. Taloon haettiin suuria linjoja ja komeita yksityiskohtia. Nehän ovat tuttuja myös pohjalaisesta rakennus perinteestä samoin kuin avoin tupakeittiö ja muutamat vanhat perintökalusteet. Makuuhuoneessa loistaa Yhdysvalloista tilattu tinakatto.

Korttelin kaksi muuta pohjalaistyylistä taloa ovat Villa Roihu (kohde 18) ja Tupien Tupa (kohde 29).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!