Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matot kannattaa pestä ennen elokuuta – yökaste hidastaa kuivumista

Mäntysuopa on hellempi ympäristölle ja käsille kuin pyykinpesuaineet.

Koti
 
Juhani Niiranen / HS
Räsymatto harjataan puhtaaksi mäntysuopaliuoksella.
Räsymatto harjataan puhtaaksi mäntysuopaliuoksella. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Helsingin mattolaiturit

 Helsingin historialliset mattolaiturit sijaitsevat Herttoniemessä, Hevossalmessa, Humallahdessa, Kalasatamassa, Lauttasaaressa, Marjaniemessä, Merisatamassa, Munkkiniemessä, Ruoholahdessa, Sörnäisten Rantatiellä, Taivallahdessa, Tervasaaressa ja Vartiokylässä. Mattolaiturit ovat avoinna toukokuusta syyskuuhun.

 Pukinmäen kuivan maan laituri on avoinna rantapuistossa syyskuun puoliväliin saakka päivittäin klo 7–21. Siellä on 20 pesuallasta.

Puhtaista räsymatoista saa raikkaan tuoksun kotiin. Paras aika mattopyykille on alkukesä. Silloin matot kuivavat nopeammin kuin elokuussa, jolloin yökaste hidastaa kuivumista.

Martat suosittelevat nykyään valitsemaan pesupaikaksi kuivan maan, jotta pesuaineet eivät valu vesistöön. Mäntysuopa säästää ympäristöä. Sitä voi käyttää nestemäisenä tai palana.

Mäntysuopaliuos liuotetaan veteen ämpärissä, jotta siitä saa tasaisesti puhdistavan seoksen. Jos pesunestettä ruiskuttaa matolle, vaarana on, että pesuainetta tulee liikaa.

”Mäntysuopa on tehokas ja hellempi kädelle ja ympäristölle kuin pyykinpesuaineet. Jos sitä ei satu olemaan, maton voi pestä myös käsiastianpesuaineella”, sanoo kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta.

Matot pestään tehokkaasti näin:

1. Pudistele matosta hiekat ja pölyt.

2. Kastele matto hyvin vedellä (letkulla tai ämpärillä).

3. Lisää pesuaineliuos ja harjaa matto puhtaaksi kuteensuuntaisesti molemmilta puolilta päästä päähän. Harjaa myös reunat hyvin.

4. Huuhdo niin monessa vedessä, että vaahto häviää eikä maton pinta tunnu enää liukkaalta. Voit laskostella mattoa huuhtelujen välillä.

5. Purista vesi pois tallaamalla tai käytä mankelia, jos sellainen on pesupaikalla.

6. Laita matto kuivumaan tukevalle tangolle tai useammalle pyykkinarulle niin, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Näin vältät värien sekoittumisen, jos kuteiden joukossa on väriä päästäviä raitoja.

7. Kuivata matto varjossa, koska aurinko voi haalistuttaa värejä. Kääntele mattoa kuivamisen aikana.

Marttaliiton Teija Jerkku neuvoo kokeilemaan värien kestoa hankaamalla mattoa vaalealla kostutetulla puuvillakankaan palasella. Jos siihen tarttuu väriä, matossa voi epäillä värinpäästöongelmaa.

Uutta mattoa hankittaessa kannattaa kysyä, voiko mattoa pestä itse. Monet kaupoissa myytävät matot on turvallisinta pesettää pesulassa.

Tahrat kannattaa poistaa matosta mahdollisimman nopeasti, koska pinttyneitä tahroja on vaikeampi poistaa kuin tuoreita.

Matonpesu pystyasennossa esimerkiksi mattolaiturilla säästää pyykkärin selkää.

Helsingissä on kolmetoista historiallista mattolaituria, muun muassa Merisatamassa, Sörnäisten rantatiellä ja Munkkiniemessä. Niiden kohtalosta keskusteltiin muutama vuosi sitten kiivaasti, kun matonpesun epäiltiin kuormittavan liikaa vesistöä.

Mattolaitureiden käyttöä pohdittiin monessa virkamiesryhmässä, mutta Helsingin kaupunginhallitus ei tehnyt mattolaitureista päätöstä.

”Ympäristökeskus tutki Munkkinimen mattolaiturirannan vettä ja havaitsi, että matonpesun vesistöä kuormittava vaikutus oli pieni. Saasteita ei huomattu. Roskakoreissa käytetyt pesuainepullot olivat enimmäkseen ympäristöystävällistä mäntysuopaa”, kertoo viestintäsuunnittelija Roy Koto Helsingin rakennusvirastosta.

Hänen mukaansa kaikkia Helsingin mattolaitureita voi käyttää. Yksikään niistä ei ole niin huonossa kunnossa, että käytöstä olisi vaaraa. Ympäristökeskus on esittänyt, että mattolaiturit säilytettäisiin oleskelupaikkoina ja niiden viereen tehtäisiin viemäröity pesupaikka.

Helsingissä on yksi kuivan maan matonpesupaikka Pukinmäessä. Siellä likavedet menevät viemäriin. Pukinmäen pesupaikka avattiin kesäkuussa 2008.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!