Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka pitkään vieraspaikkaa saa käyttää?

Kyttäys ja lappuleikki nyppivät asukkaita ja heidän vieraitaan.

Koti
 

Osa taloyhtiömme asukkaista valvoo vieraspaikkoja. Autojen tuulilaseihin ilmaantuu muutamassa tunnissa lappusia, joissa moititaan vieraspaikan käyttäjää liian pitkästä pysäköintiajasta. Lappuleikki nyppii asukkaita ja heidän vieraitaan. Hallitus aikoo asettaa selkeän opaskyltin, joka kertoo, kuinka pitkään vieraspaikoilla saa pysäköidä. Onko suositusta, kauanko vieraspaikka saa olla vieraan käytössä? Vuorokausi tuntuisi kohtuulliselta. Silloin yövieraatkin saisivat autonsa parkkiin. Voiko hallitus päättää ajasta?

 

Virallista suositusta ei ole. Pysäköintiaika voi olla vaikka kaksi, neljä, kuusi tai 24 tuntia kerrallaan. Käytön enimmäisaikaan vaikuttaa esimerkiksi taloyhtiön sijainti ja autopaikkojen määrä.

Jos yhtiö on keskustan alueella ja vieraspaikalla saa pysäköidä vuorokauden, parkkipaikalle pysäköi todennäköisesti vieraiden lisäksi kuka tahansa autoilija, sanoo lakimies Marina Furuhjelm. Vuorokauden pysäköintiaika voi sopia paremmin yhtiöihin, joissa on paljon parkkipaikkoja.

Pitkä pysäköintiaika on perusteltua myös siksi, että se antaa yövieraille mahdollisuuden nukkua ilman eikä heidän tarvitsee herätä yöllä siirtämään autoa ja vaihtamaan parkkikiekkoa.

Yhtiön hallinnassa olevien tilojen, kuten parkkipaikkojen, käytöstä päättää hallitus. Pysäköintiasia kannattaisi viedä yhtiökokouksen päätettäväksi.

Anonyymien lappujen jättäminen autojen tuulilaseihin ei ole hyvä tapa.

”Jos pysäköintiä aletaan rajoittaa, parkkipaikalla pitää olla asianmukaiset liikennemerkit. Itse tehdyt kyltit eivät riitä.”

Vieraspaikalle pysäköineen auton sakottamisesta on oikeustapauskin. Hallituksen mielestä auto oli vieraspaikalla yli sallitun ajan ja se pyysi viranomaiset paikalle. Kuljettaja kiisti sakon ja voitti oikeudessa sillä perusteella, ettei pysäköintiaikaa ollut merkitty liikennemerkeillä.

Saako hallitus päättää ovien lukituksesta?

Taloyhtiömme hallitus on päättänyt lukita ulko-ovet syytä ilmoittamatta. Talossa asuu paljon vanhoja ihmisiä, joille tästä aiheutuu haittaa. Sairastapauksissa voidaan menettää kalliita minuutteja, kun ambulanssihenkilökunta ei pääse nopeasti sisään. Onko tämä edes laillista?  

On laillista, ja tilanne on hyvin tyypillinen taloyhtiömaailmassa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Hallitus saa tehdä päätöksiä lukituksesta, mutta asukkaiden pitää kuitenkin pystyä varautumaan lukituksen muutoksiin. Asukkaille pitäisi tiedottaa muutoksesta etukäteen.

Lukitut ovet eivät ole ongelma ambulanssihenkilökunnalle tai palomiehille. Kun on kyse ihmisen hengestä ja terveydestä, he menevät läpi ikkunoista ja ovista ja vasta jälkikäteen mietitään, kuka maksaa rikkoutuneet lasit ja ovet.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!