Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaako tonttiosuus lunastaa vuokratontilla omaksi vai ei?

Asunto-osakkeen omistajasta ei tule tontin omistajaa, vaikka hän lunastaisi tonttiosuutensa vuokratontille rakennetusta taloyhtiöstä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Janne Järvinen / HS
Tätä kerrostaloa rakennettiin vuosi sitten Helsingin Arabianrannassa.
Tätä kerrostaloa rakennettiin vuosi sitten Helsingin Arabianrannassa. Kuva: Janne Järvinen / HS

Uuden omistusasunnon hinta näyttää joskus omituisen halvalta. Kun taloyhtiön tietoja katsoo tarkemmin, selviää, että kiinteistö on vuokratontilla. Hoitovastikkeen ja mahdollisen rahoitusvastikkeen lisäksi ostajan harteille tulee tontin vuokravastike.

Koska tällaisessa taloyhtiössä asunnonostajan ei tarvitse ostaa kiinteistön maa-alaa, vaan yhtiö on vuokrannut tontin pitkäaikaisella sopimuksella, asuntojen myyntihinta laskee. Näin kalliita huoneistoja pystyvät ostamaan myös ihmiset, joilla ei välttämättä muuten olisi asuntoihin varaa.

Asunnon ostaminen vuokratontilla olevasta taloyhtiöstä saattaa tulla loppujen lopuksi kalliimmaksi kuin asunnon hankinta talosta, joka on rakennettu omalle tontille. Tontin vuokravastike voi nostaa asumiskuluja merkittävästi. Tontin lunastuksessa voi myös olla ehtoja. Lunastus saattaa olla mahdollista esimerkiksi vain tiettynä aikana.

Pyysimme asiantuntijoilta vastaukset lukijoiden kysymyksiin tontin lunastuksesta.

Taloyhtiö suunnittelee vuokratontin lunastusta. Yhtiö ottaisi lainan, jolla se ostaisi tontin. Osakkaat saisivat valita, maksavatko he osuutensa lainasta pois vai maksavatko he sitä rahoitusvastikkeena. Millainen päätös lunastuksen läpiviemiseen tarvitaan yhtiökokouksessa?  

Jos yhtiöjärjestyksessä on mainittu, että osakkailla on oikeus maksaa osuutensa tontin määräosan lunastushinnasta, kukin osakas saa päättää, lunastaako hän tonttiosuutensa vai ei. Yhtiökokous ei voi tällöin päättää tontin lunastuksesta kaikkien osakkaiden puolesta.

Jos yhtiökokous haluaisi tällaisessa tapauksessa hankkia tontin, se edellyttäisi yhtiöjärjestyksen muuttamista. Yhtiöjärjestyksen muuttaminen taas vaatii, että päätös syntyy kahden kolmasosan määräenemmistöllä. Lisäksi päätös edellyttää tonttiosuutensa jo lunastaneiden osakkaiden suostumusta.

Kun kaikki osakkaat ovat lunastaneet osansa tontista, yhtiöjärjestyksestä tulee poistaa maininta tontin vuokravastikkeesta ja osakkaiden oikeudesta lunastaa osuutensa tontista.

Osassa vuokratontilla olevista taloyhtiöistä vuokra katetaan hoitovastikkeella eikä osakkailla ole oikeutta lunastaa tonttiosuutta. Silloin yhtiökokous voi enemmistöllä päättää, että taloyhtiö lunastaa tontin, ja osakkaat saavat valita, maksavatko he osansa heti vai rahoitusvastikkeena.

Yhtiöjärjestystä pitää kuitenkin samassa yhteydessä muuttaa ja poistaa maininta siitä, että taloyhtiö on vuokratontilla. Tämä muutos edellyttää jälleen määräenemmistöpäätöstä.

Haluan maksaa tonttiosuuden omasta asunnostani. Mitä omistan, jos kiinteistö puretaan tai myydään? Saanko osan maksamastani tontista?  

Osakas ei omista tonttia, vaikka hän maksaisi tonttiosuutensa. Tontin omistaa taloyhtiö, eli osakkaat lunastavat tontin aina taloyhtiölle. Osakas omistaa ainoastaan osakkeet, jotka oikeuttavat huoneiston hallintaan.

Kun osakas haluaa lunastaa osuutensa tontista, hän maksaa lunastushinnan ja osa tontista siirtyy taloyhtiön omistukseen. Osakas hyötyy siinä, että hänen vastikkeensa pienenee: enää ei tarvitse maksaa kuukausittain tontin vuokrasta.

Koska osakas ei omista palastakaan tontista, hän ei hyödy tonttiosuutensa lunastuksesta, jos yhtiö purettaisiin. Hyvin harvoin yhtiöitä kuitenkaan puretaan. Jos yhtiö purettaisiin ja tontti samassa yhteydessä myytäisiin, yhtiön varat jaetaan osakkaille osakkeenomistussuhteessa.

Kiinteistöön kohdistuu erilaisia juoksevia kuluja, kuten kiinteistövero. Miten tämä kuluosuus osakkaan omasta tonttiosuudesta jyvitetään vastikkeeseen?

 

Osakkaat maksavat hallitsemistaan asuinhuoneistoista tontin vuokravastiketta, jolla yhtiö kattaa tontin vuokraamisesta aiheutuvat kulut.

Kun osakas maksaa osuutensa tontin määräosan lunastushinnasta, hän vapautuu tontin vuokravastikkeesta. Muut kustannukset, kuten kiinteistövero, katetaan hoitovastikkeella.

Osakkaan on hyvä muistaa, että tontin vuokravastike ei pienennä lunastushintaa, toisin kuin esimerkiksi rahoitusvastike vähenee lainaa maksaessa.

Jos siis osakas päättää maksaa tontin vuokravastiketta viisi vuotta ja lunastaa tonttiosuutensa vasta sitten, lunastushinta on viiden vuoden päästä edelleen sama, ellei jopa suurempi, kun lunastushintaa on tarkistettu.

Juttua varten on haastateltu Kiinteistöliiton apulaispäälakimiestä Kristel Pynnöstä ja kiinteistöjuridiikkaan erikoistunutta lakimiestä Marina Furuhjelmia asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!