Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko jätekatokseen ongelmajätteitä tuovilta periä ylimääräisiä jätemaksuja?

Taloyhtiö voi periä korvauksia yksittäiseltä osakkaalta tai asukkaalta, jos näyttö on riittävä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Jenniina Nummela
Jäteautojen kevätkiertueella otettiin vastaan alppilalaisten ja lähialueilla asuvien ongelmajätteitä Linnanmäen parkkipaikalla.
Jäteautojen kevätkiertueella otettiin vastaan alppilalaisten ja lähialueilla asuvien ongelmajätteitä Linnanmäen parkkipaikalla. Kuva: Jenniina Nummela

Jotkut talomme asukkaista jättävät roskakatokseen sinne kuulumattomia tavaroita, kuten kodinkoneita, mattoja, verhotankoja ja nojatuoleja. Miten asiaan voi puuttua? Voiko ajattelemattomilta asukkailta periä ylimääräisiä jätemaksuja, jos on näyttöä, kuka jätteet toi? Mikä kelpaa näytöksi?  

Taloyhtiö kattaa jätemaksut hoitovastikkeella. Yhtiö voi kuitenkin periä myös korvauksia yksittäiseltä osakkaalta tai asukkaalta, jos joku jättää jätetiloihin sinne kuulumattomia esineitä, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Laskun lähettäminen talossa asuvalle edellyttää, että kaikille on kerrottu selvästi, mitä tavaraa roskakatokseen saa jättää ja mitä ei. Lisäksi asukkaiden pitää olla tietoisia siitä, että yhtiö voi vaatia korvauksia jätepisteen väärinkäytöstä. Yhtiöllä pitää myös olla näyttöä vahingon aiheuttajasta, esimerkiksi valvontakameran kuva tai naapurin silminnäkijähavainto.

Ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) sanoo, että jätetiloihin kuulumattomat esineet ovat lähes jatkuva riesa asuinkiinteistöissä. Asukkaat hylkäävät roskalaatikoiden ympärille erityisesti kodinkoneita ja kalusteita. Kajasteen mukaan ongelmaan tulisi puuttua taloyhtiössä ensisijaisesti viestinnän avulla.

Esineitä vastaanottavat maksutta pääkaupunkiseudulla muun muassa Sortti-asemat.

Pitääkö mökin myynnistä maksaa veroa?

Mökki on sijoitus vanhuuden varalle. Eläkkeellä ei ainakaan pääkaupunkiseudulla asuvalla ole mahdollisuutta pitää sekä mökkiä että putkiremontoitua asuntoa. Onko mökin myynti verovapaata? Jos ei ole, paljonko mökin myynnistä täytyy maksaa veroa?  

Verolain mukaan omaisuuden myynnistä syntyvä voitto on veronalaista tuloa, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Taneli Lallukka.

Mökin myynti ei siis ole verovapaata, kun myynnistä syntyy voittoa. Myyntivoiton veroja ei sen sijaan tarvitse maksaa, kun myy oman asuntonsa, jossa on asunut vähintään kaksi vuotta.

Aiemmin myös mökin myynti oli verovapaata, jos mökin oli omistanut vähintään kymmenen vuotta. Tämä verovapaus poistui jo 1990-luvun alussa.

”Vakituisen asunnon myynnin verovapauden taustalla on ajatus siitä, että usein myynnin jälkeen ostetaan uusi asunto. Jos asunnon myyntiä verotettaisiin, se voisi vaikeuttaa uuden asunnon ostoa.”

Mökin myyntivoitto lasketaan myyntihinnasta, josta on vähennetty hankintahinta. Toisena vaihtoehtona voi käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Silloin myyntihinnasta 40 prosenttia on niin sanottua hankintahintaa ja erotus voittoa.

Voitosta maksetaan pääomatuloveroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja yli menevältä osalta 34 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!