Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinaan oopperatalon suunnitellut arkkitehti rakensi pojantyttärelleen huikean puumajan – HS esittelee lukijoiden puumajoja

HS esittelee lukijoiden puumajoja paanuluomuksista kanojen ja kanien koteihin

Koti
 
Helsingin Sanomat
Vau, mikä maja! Arkkitehtivaari rakensi Nellalle puuhun oman mökin
Vau, mikä maja! Arkkitehtivaari rakensi Nellalle puuhun oman mökin
Arkkitehti Pekka Salminen on suunnitellut oopperatalon Kiinaan, mutta pojantyttärelle nikkaroitu puumaja on yhtä rakas.

Oooooh, kohahti 300 kiinalaista arkkitehtia. Arkkitehti Pekka Salmisen luento oli päättymässä, ja loppuhuipennukseksi valkokankaalle heijastui hieman yllättävä luomus: pojantyttärelle suunniteltu puumaja Salmisen omalla kotipihalla.

Omenapuuhun rakennettu maja teki vaikutuksen kiinalaisarkkitehteihin, jotka tunsivat Salmisen ennemmin Wuxin oopperatalon kuin majojen suunnittelijana.

”Heitä ihastutti, että Suomessa voi tehdä tällaisia puurakennuksia omalle pihalle”, kertoo Salminen puutarhassaan Helsingin Marjaniemessä.

Sami Kero / HS
Nella kiipeää puumajaansa Helsingin Marjaniemessä.
Nella kiipeää puumajaansa Helsingin Marjaniemessä.

Puumaja on koristanut Pekka ja Telle Salmisen omenapuuta nyt viisi vuotta. Idea majasta syntyi, kun Pekan pojantytär Nella Salminen kertoi haaveilemansa kesämökistä.

Paremman puutteessa leikkimökkikin kelpaisi, Nella ilmoitti. Silloin Pekka-vaari sai idean: ei mitään leikkimökkiä vaan puumaja! ”Se on selvä, että jos rupean majaa rakentamaan, niin kyllä se pitää puuhun tehdä”, Pekka Salminen sanoo.

Lennolla Kiinan-toimistoltaan Suomeen Salminen luonnosteli majan pieneen mustaan lehtiöön. ”Halusin, että se on moderni, eikä mikään lautamökki.”

”Siis uniikki”, täydentää Nella Salminen, 11.

Vaari ja Nella ovat jo vuosien ajan suunnitelleet yhdessä rakennuksia pahvilaatikoista ja palikoista, joten majan suunnittelu sujui rutiinilla.

Materiaaliksi valikoitui perinteisen laudan sijaan mäntyrima. Pekka Salminen halusi, että maja sulautuu ympäristöönsä, joten rimojen väliin jätettiin reilut raot.

Kattomateriaaliksi otettiin läpinäkyvä aaltomuovi, jotta päivänvalo pääsee sisään. Majan lattia tuettiin omenapuun ja vanhan poravesikaivon varaan noin puolentoista metrin korkeuteen.

Nikkarointiin kului kaksi viikkoa.

Projektin loppupuolella Nella Salmisen isä, rakennusinsinööri Jarkko Salminen tuli tarkastamaan rakenteet.

”Aika pian sanoin, että kyllä se puussa pysyy”, kertoo Jarkko Salminen.

Sami Kero / HS
Pekka Salminen toimittaa virvokkeita majaan, jos Nella ei malta tulla sisälle.
Pekka Salminen toimittaa virvokkeita majaan, jos Nella ei malta tulla sisälle.

Eikä arkkitehdin rakentamaa puumajaa ilman avajaisia. Niissä julistettiin majan nimi, joka tuli vaarille yllätyksenä.

Pekka Salminen oli ajatellut kuusivuotiaan Nellan nimeävän majan kenties Nellan majaksi. Mutta ei.

Avajaisissa Nella Salminen kiipesi majaansa ja ilmoitti alhaalla seisoskelleille vieraille, että maja on ristitty Vaakku-variksen majaksi lähipuissa asustelleen kesyn variksen mukaan.

”Varis tuli syömään kädestäni, ja kun puuhun valmistui maja, se tuli kylään”, Nella kertoo.

Sami Kero / HS
Nella risti majan Vaakku-variksen majaksi.
Nella risti majan Vaakku-variksen majaksi.

Majan valmistuttua Pekka-vaari sanoi Nellalle, että maja on puussa niin kauan, kun Nella mahtuu kulkemaan sen parvekkeen kapeasta oviaukosta.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin alkaa tehdä tiukkaa, mutta Nella ei ole aikeissa luopua majastaan. ”Sanoin vaarille, että oviaukkoahan voi laajentaa!”

Purkamisen sijaan maja saikin pari vuotta sitten lisäsiiven, kun Nella kaipasi tallia keppihevosilleen. Hän katseli netistä malleja, joita mukaillen vaari rakensi majan alapuolelle neljän keppihevosen mentävän tallin.

Nyt tallissa majailee muun muassa Nellan itse tekemä Sun-keppihevonen , jonka harjana on moppi. Talliin ja majaan Pekka Salminen on liian pitkä, mutta hänellä on silti rooli pojantyttären majaleikeissä.

”Vaari on rosvo, ja silloin minä kelaan narutikkaat ylös”, Nella Salminen sanoo.

Päremaja vaahterassa
Sami Kero / HS
Helsingin Östersundomissa asuva Bo Haglund opetteli Youtube-videoiden avulla, kuinka päreistä rakennetaan maja.
Helsingin Östersundomissa asuva Bo Haglund opetteli Youtube-videoiden avulla, kuinka päreistä rakennetaan maja.

Suoraan kuin satukirjan sivuilta. Siltä näyttää Bo Haglundin pihavaahteran oksistoon rakennettu puumaja Helsingin Östersundomissa. Seinät on tehty päreistä ja tikkaat koukeroisista oksista. Majaa kiertävän pienen parvekkeen tukipuut sojottavat sinne tänne.

Lopputulos on yllättävä, kun ottaa huomioon, että aluksi Haglund ja hänen silloin 9-vuotias poikansa haaveilivat futuristisesta, avaruusalusta muistuttavasta majasta.

”Sitten aloin muistella lapsuuttani maaseudulla ja pärekattoisia latoja. Niitä ei näe enää missään, joten ajattelin, että pärehän olisi hieno materiaali majaan.”

Idea oli tyssätä heti alkuunsa. Haglund ei löytänyt päreitä mistään.

Virossa niitä oli myynnissä, mutta hinta olisi noussut pilviin.

Ahkeran googlettelun jälkeen Haglundia onnisti. Hämeenlinnalainen vanha herra oli valmistanut päreitä varastoon ja myi peräkärryllisen sadalla eurolla.

Kun päreet olivat Haglundin pihalla, piti taas googlata. Eihän hänellä ollut mitään hajua, kuinka päremaja tehdään.

Youtube-videoiden avulla maja nousi puuhun parissa viikossa. Ensin Haglund teki 3,5 metrin korkeuteen alustan, jonka läpi neljä vaahteranoksaa kulkevat. Seinät koottiin valmiiksi maan kamaralla, hinattiin köyden avulla ylös ja ruuvattiin kiinni.

Haglundin poika kavereineen leikki majassa oman aikansa, mutta pian muut leikit alkoivat kiinnostaa enemmän. Maja jäi autioksi.

Nykyisin maja on koriste. Jouluisin se koristellaan valoilla, ja syksyllä se saa ympärilleen vaahteranlehtien koko värikirjon. Päreetkin ovat päässeet harmaantumaan. Bo Haglund on silti onnellinen, että maja tehtiin.

”Täytyy myöntää, että tämä on ollut minun projektini. Olin aina haaveillut majasta, ja nyt minulla on sellainen”, Haglund sanoo ja istahtaa majansa terassille.

Lauttasaarelaisten oma puumaja
Sami Kero / HS
Helsingin Lauttasaaren kirkon takapihalla on kaikille kaupunkilaisille avoin puumaja. Päivisin siellä leikkivät seurakunnan kesäkerholaiset.
Helsingin Lauttasaaren kirkon takapihalla on kaikille kaupunkilaisille avoin puumaja. Päivisin siellä leikkivät seurakunnan kesäkerholaiset.

Toimintakulttuurin muutospalaveri kuulostaa varsin puisevalta kokousaiheelta. Ehkä juuri siksi Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki päätti pitää kokouksen puumajassa. Olihan sellainen valmistunut kirkon takapihalle vain pari viikkoa aiemmin. Neljä aikuista mahtui majaan vallan hyvin keskustelemaan kirkon tulevaisuudesta.

Nyt majassa ei pidetä kokousta vaan siellä temmeltävät kirkon kesäkerholaiset.

”Tänne mahtuu sisälle 503 lasta. Tai ainakin seitsemän”, sanoo kesäkerholainen Ines.

Idea kirkon pihalle rakennettavasta puumajasta lähti lasten seurakuntaneuvostosta, jossa lapset saivat itse ideoida toimintaa kirkolle. Moni toivoi puumajaa, ja kirkkoherra Rintamäki innostui. ”Maja oli ollut myös oma lapsuuden haaveeni.”

Lapset saivat itse määritellä, mitä he majaan halusivat: lippu katolle, ikkunat, tauluja seinille. Majan pitäisi olla myös korkealla.

Suunnittelua ei kuitenkaan uskallettu jättää lasten harteille. Siitä vastasi Johanna Nordbland, ja Kokkolasta löytyi lastenrakennuksiin erikoistunut puuseppä.

Koska maja on vapaasti kaikkien käytettävissä, piti turvallisuussäännöksiä noudattaa erityisen hyvin. Siksi majaa ei kiinnitetty puuhun, vaan sille tehtiin neljä tukevaa jalkaa. Porrasaskelma nostettiin niin korkealle, etteivät liian pienet lapset pääse sinne omin päin. Parvekkeen kaiteesta tehtiin korkea, ja majan alle kerättiin haketta siltä varalta, jos joku leikkijöistä tömähtää vauhdissa alas.

Sana Lauttasaaren kirkon pihalla olevasta puumajasta on kiirinyt. Kirkkoherra Rintamäen mukaan majalla touhuaa iltaisin lauttasaarelaisia perheitä, ja on siellä taidettu järjestää nuorison illanviettojakin.

Toukokuussa saarelaiset pitivät siivoustalkoot ja majan lanseerausjuhlat. Silloin pienen puumajan juurella esiintyi iso artisti, Jukka Poika.

Oikaisu 15.7. klo 16.05: Bo Haglund rakensi majansa päreistä, ei paanuista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!