Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin nikkaroit turvallisen puumajan

Puumajan alle kannattaa kasata haketta tai hiekkaa putoamisen varalta

Koti
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Kiinteät tikkaat ovat turvallisemmat kuin narutikkaat.
Kiinteät tikkaat ovat turvallisemmat kuin narutikkaat. Kuva: Sami Kero / HS

Majan rakentamisessa on tärkeää muistaa muutama sääntö:

”Lasten pitää päästä mukaan suunnitteluun, ja tekemisen on oltava hauskaa”, sanoo neuvontainsinööri Jouko Lommi Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksesta.

Muuten rakentelu on melko vapaata, jos majan tekee omalle pihalleen. Pienet majat eivät tarvitse rakennuslupaa, eivätkä niitä sido rakennusmääräykset.

”Naapurilta kannattaa toki kysyä mielipide, ja tarkistaa, että kotivakuutus korvaa myös majassa tapahtuneet haverit”, Lommi sanoo.

Suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös nämä seikat, jos haluaa, että maja on mahdollisimman turvallinen ja kestävä:

 

Majan kotipuun on oltava kestävä. Siksi kannattaa selvittää jo ennen rakentamista, ettei puu ole laho ja että juuret ovat syvällä maassa. Jos maja aiotaan rakentaa oksien varaan, pitää valita puu, jossa on paksuja oksia riittävän matalalla. Tällaisia puita on harvassa.

”Männyissä oksisto on korkealla, koivujen oksat ovat helposti lahoja ja kuusissa ja omenapuissa on liian hennot oksat”, Lommi kertoo.

Hyvä vaihtoehto onkin rakentaa maja usean lähekkäin olevan puun varaan. Suurimman kuorman pitää tulla runkojen, ei oksien varaan.

”Vaikka lapset valitsevat majapaikan, aikuisten pitää arvioida, pysyykö maja todella puussa. Siksi majasta kannattaa tehdä mahdollisimman kevyt.”

 

Lasten puumaja nikkaroidaan melko matalalle. Lommi suosittelee 1–2,5 metrin korkeutta. Puun juurelle kannattaa kasata haketta, hiekkaa tai muuta pehmeää siltä varalta, että joku leikkijöistä putoaa.

Portaita pitkin on turvallisinta kiivetä majaan, mutta korkeaan majaan niitä on vaikea rakentaa. Seuraavaksi turvallisin vaihtoehto ovat kiinteät tikkaat. Huterimmat ovat narutikkaat.

Jos haluaa estää liian pienten lasten pääsyn majaan, alin askelma kannattaa sijoittaa 40 sentin korkeudelle maasta.

Turvallisuutta miettiessä kannattaa pohtia, rakennetaanko majaan lainkaan terassia tai parveketta. Jos maja on pelkkä kiinteä mökki, putoamisriski on pienempi.

 

Maja kiinnitetään puuhun köysillä, ei nauloilla ja ruuveilla. ”Köysisidonta ei tuhoa puuta, mutta maja pysyy silti kunnolla kiinni”, Lommi neuvoo.

Yksi kiinnitystapa on kiertää köyttä runkopuiden ja puunrungon ympärille. Toinen tapa on laittaa maja roikkumaan ylempiin oksiin kiinnitettyjen köysien tai vaijereiden vajaan. Jos sopivaa majapuuta tai kiinnitystapaa ei löydy, majalle voi rakentaa myös tolpat, jolloin se seisoo omilla jaloillaan.

 

Mänty- tai kuusilauta ovat kestäviä rakennusmateriaaleja. Lauta on kevyt materiaali ja sitä voi myös uusiokäyttää.

Lommin mukaan käsittelemätön lauta kestää hyvin Suomen sääolot. ”Se kestää kymmenisen vuotta, vaikka ei ole edes kattoa suojana ja vielä pidempään, jos on katto.”

Jos haluaa, että maja sopeutuu ympäristöönsä mahdollisimman huomaamattomasti, laudan voi käsitellä rautavihtrillillä. Se harmaannuttaa puun nopeasti.

Tikuilta välttyy, kun valitsee höylätyn laudan. Kattomateriaaliksi Lommi valitsisi kevyesti kuormapressun, huopapaanun tai puupaanun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!