Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpöpumpun valinta voi tuntua työläältä – HS etsi vastaukset yleisimpiin ostajia mietityttäviin kysymyksiin

Lämpöpumpun valinta ja hankinta voi tuntua työläältä.

Koti
 
Tuomo Tamminen Juha Jaakkola
Rio Gandara / HS
Ilmalämpäpumpun sisäyksikköä ohjataan kaukosäätimellä.
Ilmalämpäpumpun sisäyksikköä ohjataan kaukosäätimellä. Kuva: Rio Gandara / HS

1. Milloin lämpöpumpun hankintaa kannattaa harkita?

Ilmalämpöpumppu on melko halpa investointi. Siksi se sopii lisälämmityslaitteeksi ja energiansäästäjäksi etenkin sähkölämmitteisissä taloissa. Tyypillisellä ilmalämpöpumpulla saa 1 kilowatilla sähkötehoa 2–4 kilowattia lämpötehoa.

Ilmalämpöpumppu ei yleensä riitä ainoaksi lämmitysmuodoksi Suomen oloissa, koska pumppujen hyötysuhde ja tuotto heikkenevät kovilla pakkasilla. Muut pumpputyypit sopivat myös päälämmittäjäksi, mutta ne ovat paljon kalliimpia.

Tässä jutussa käsittelemme etupäässä ilmalämpöpumppuja. Ne on alun alkaen kehitetty viilentämään sisäilmaa, ja moni on valmis maksamaan jo yksin siitä.

2. Voiko pumpun asentaa minkälaiseen taloon tahansa?

Ilmalämpöpumpun voi asentaa käytännössä kaikenlaisiin taloihin. Kerros- tai rivitaloasukkaalla on oltava lupa taloyhtiöltä. Taloyhtiö voi esimerkiksi vaatia, että ulkoyksikkö ei näy ulospäin – eli se pitäisi pystyä asentamaan vaikkapa parvekkeelle. Myös kunnan rakennusvalvonta saattaa rajoittaa pumppujen asentamista.

3. Voiko pumpun asentaa itse?

Lämpöpumput lasketaan kylmälaitteiksi, joiden asentajilla on oltava alan pätevyys. Asian voi tarkistaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylläpitämästä kylmäalan pätevyysrekisteristä. Vaatimukset ovat kiristyneet sitten 2000-luvun alun, jolloin alalla oli monennäköisiä yrittäjiä, osa epäpäteviä.

Valmistajien takuun ehtona on aina, että ammattilaisen tekee asennuksen. Jos itse asennettu pumppu aiheuttaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta kustannuksia.

Väärin asennetun laitteen hyötysuhde voi olla luvattua heikompi, ja pumppu voi myös pitää tavallista kovempaa ääntä. Ääni johtuu yleensä siitä, että kannattimien vaimennuskumit ovat vääränlaiset tai niitä ei ole lainkaan.

Asiakkaan kannattaa pyytää asentajaa tekemään käyttöönottopöytäkirja asennuksen jälkeen.

4. Miten kalliit (noin 1 500 euroa) pumput eroavat halvoista (noin 500 euroa)?

Kalliit ilmalämpöpumput ovat usein tehokkaampia kuin halvat – mutta eivät aina. Kalliiden laitteiden kompressoreissa on usein inverteriohjaus, eli kompressorin pyörimisnopeus muuttuu lämmitystarpeen mukaan. Tämä parantaa laitteen vuotuista lämpökerrointa. Toinen vaihtoehto on päälle/pois-ohjaus, jossa pyörimisnopeus on vakio: kun haluttu lämpötila on saavutettu, kompressori pysähtyy.

Kalliimmat pumput voivat olla myös hiljaisempia, kestävämpiä ja tyylikkäämpiä, mutta kuten kaikissa kodinkoneissa, etenkin kestävyyden vertailu on vaikeaa. Rahalla saa kuitenkin myös lisäominaisuuksia, kuten pumpun kauko-ohjauksen netin kautta.

5. Kannattaako harkita käytettyä pumppua?

Asiantuntijat eivät suosittele käytetyn pumpun ostoa. Asennus maksaisi joka tapauksessa saman verran kuin uudenkin, ja irrotus- ja kuljetuskustannukset tulevat vielä päälle. Pumppu saattaa myös olla vanhaa tekniikkaa, joka on jo elinkaaressa loppupäässä. Toki laadukkaan, vähän käytetyn pumpun ostamista voi harkita.

6. Vanha pumppu toimii yhä, mutta kannattaisiko silti vaihtaa uuteen?

Lämpöpumput alkoivat yleistyä 2000-luvun alussa. Nyt niitä on Suomessa jo yli 750 000, joista yli 600 000 ilmalämpöpumppuja.

Vielä 10–15 vuotta sitten pumput oli usein tarkoitettu jäähdytykseen. Niiden toimintakyky ja hyötysuhde pakkasella ovat huonoja. Esimerkiksi jäänpoisto on monessa vanhassa ilmalämpöpumpussa hankalaa. Uudet pumput ovat myös hiljaisempia ja tehokkaampia.

Toimivaa pumppua ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen, mutta jos vanha pumppu menee rikki, uuden hankkiminen voi olla järkevämpää kuin korjaaminen.

7. Miten kauan uuden pumpun pitäisi kestää?

Yleensä takuu on 3–5 vuotta, mutta ajat vaihtelevat. Jos pumppu hajoaa takuuaikana, korjauksesta ei saa aiheutua asiakkaalle kuluja. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että takuuehdoissa ei ole rajattu mitään oleellista pois.

Takuuajan jälkeenkin myyjällä on tuotteesta virhevastuu. Jos pumppu hajoaa esimerkiksi neljän vuoden päästä, kun takuu on ollut kolme vuotta, myyjän luultavasti pitää maksaa ainakin osa kuluista. Yleensä ilmalämpöpumput kestävät silti oikein käytettynä 10–15 vuotta. Takuun kannalta varminta on ostaa pumppu ja asennus samasta paikasta – eivätkä kaikki asennusliikkeet muuhun suostukaan.

8. Millaista puhdistusta ja huoltoa pumppu vaatii?

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet puhdistetaan käyttöohjeen mukaan, yleensä noin kerran kuussa. Nopea imurointikin voi riittää. Likaiset suodattimet heikentävät hyötysuhdetta ja voivat levittää sisälle tunkkaista tai ennen pitkää jopa homeista ilmaa. Pumpun huoneeseen työntämän ilman ei pitäisi haista pahalle. Kalleimmissa malleissa voi olla automaattipuhdistus, mikä vähentää huollon tarvetta.

Ulkoyksikön päältä on hyvä poistaa lehdet ja muut roskat. Talvisin ulkoyksikön kennon sulatusvedet kannattaa poistaa ennen kuin ne jäätyvät pyramidiksi, joka ulottuu laitteeseen asti. Valmistajat suosittelevat huollattamaan laitteet ammattilaisilla yleensä 1–4 vuoden välein. Huolto maksaa noin 100–200 euroa. Huoltajaltakin vaaditaan kylmäalan pätevyys.

Lähteet: asiantuntija Sami Seuna Motivasta, toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:stä, kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoinen, valmistajat ja jälleenmyyjät.

VTT selvitti ensimmäistä kertaa, kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä Suomessa. Lue uutinen täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!