Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pumpputermit tutuiksi: Tekniikkaa vaikeiden kirjainyhdistelmien takana

Koti
 
Helsingin Sanomat
Ilmalämpöpumppu (ILP)

Mikä: Ilma-ilmalämpöpumpussa on ulkoyksikkö ja yksi tai useampi sisäyksikkö. Kun pumppua käytetään lämmittämiseen, se kierrättää ulkoilmaa lävitseen ja jäähdyttää sen. Ulkoilmasta tällä tavalla talteen otettu lämpö siirretään sitten sisäyksikölle ja sieltä talon sisälle.

Kun pumpulla jäähdytetään, sisäyksikkö sitoo huoneilmasta lämpöä, joka taas luovutetaan ulkoyksikön kautta pihalle.

Säästö: Yhdellä ILP:llä voidaan kattaa 40–60 prosenttia pientalojen lämmityksestä, käy ilmi VTT:n tuoreista laskelmista.

Ilma-vesilämpöpumppu (UVLP)

Mikä: Ulkoilma-vesilämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin ILP. Sisäilman sijasta se luovuttaa lämpöä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Sillä voi myös lämmittää käyttöveden noin +50 asteeseen. Jäähdytykseen se ei sovellu.

Kovimmilla pakkasilla UVLP tarvitsee tuekseen esimerkiksi sähkövastuksen, joka usein löytyy pumpusta valmiina.

Säästö: UVLP on halvempi asentaa kuin maalämpöpumppu, mutta toisaalta se antaa myös vähemmän energiaa. Suoraan sähkölämmitykseen verrattuna se voi säästää silti 40–60 prosenttia lämmitysenergian tarpeesta.

Laite soveltuu myös taloihin, joihin maalämpöpumppua ei saa esimerkiksi maaperän takia. Pientaloon asennettava laite maksaa tarvikkeineen 7 000–14 000 euroa.

Poistoilmalämpöpumppu (PILP)

Mikä: Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmön talteen sisäilmasta ennen kuin puhaltaa sen pois. PILP korvaa ilmanvaihtokoneen, mutta sen voi liittää myös vanhaan ilmanvaihtojärjestelmään.

Talteen otettu lämpö voidaan puhaltaa huoneilmaan tai käyttää veden lämmittämiseen.

Säästö: Laite voi säästää 40 prosenttia lämmitysenergian tarpeesta. Pientaloon asennettava laite maksaa tarvikkeineen 6 000–13 000 euroa.

Maalämpöpumppu (MLP)

Mikä: Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöä. Tämä onnistuu tekemällä joko syvä porakaivo, laaja vaakaputkisto tai veteen upotettava keruuputkisto.

Putkissa kiertäessään pumpun kylmäaine lämpenee, ja tämä lämpö siirretään talon lämmitysjärjestelmään.

Säästö: Uuteen taloon asennettaessa MLP maksaa 12 000–16 000 euroa. Vanhan talon lämmitysmuodon vaihtaminen maalämpöön on muutama tuhat euroa kalliimpaa.

MLP voi säästää energiakustannuksissa jopa 75 prosenttia suoraan sähkölämmitykseen verrattuna.

Maalämpöä voi käyttää myös jäähdyttämiseen, mutta se voi vaatia lisälaitteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!